Helikopterji nad Završnico

Foto: Žurnal24 Na vaji so vojaki prikazali tudi gašenje požara s helikopterjem Cougar. Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
V dolini Završnice na Gorenjskem je potekala velika vojaška reševalna vaja Završnica 2009. Na njej so vojaki prikazali reševanje ponesrečenca v gorah, prenos tovora in gašenje požara.
Oglej si celoten članek

Vaja je potekela v okviru rednega usposabljanja 15. helikopterskega bataljona slovenske vojske s tremi helikopterji Bell 412 in helikopterjem Cougar. V sklopu vaje, ki sta se je udeležila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl so prikazali reševanje ponesrečenca v gorah s helikopterjem Bell 412 ter prenos tovora z istim modelom helikopterja, ter gašenje požara s helikopterjem Cougar ter letalom Pilatus PC6.

Ob zaključku vaje je ministrica Jelušičeva povedala, da je ta vaja zelo pomembna saj helikopterski bataljon opravlja eno najpomembnejših nalog v tem sistemu, povezano z reševanjem v gorah, gašenjem požarov in prevozom tovora v nedostopne kraje.

Na vaji so prikazali tudi reševanje ponesrečenca v gorah. © Andraž Sodja

 
Poudarila je da je paradoksalno, da se ob zmanjševanju obrambnega proračuna, povečujejo potrebe prav po nalogah s področja zaščite in reševanja, ki jih opravlja Slovenska vojska: ˝Dejstvo je, da bomo vedno zelo pazili da se bodo sredstva preusmerjala predvsem v zaščito in reševanje saj se tu rešujejo življenja.˝

Ministrica je še dejala, da so enote za reševanje v gorah vedno pripravljene, pozvala pa je planince naj se bolje pripravijo in opremijo za v gore, saj letos opažajo velik porast nesreč zaradi slabe opreme in pripravljenosti, helikopterske enote slovenske vojske pa so letos opravile že toliko ur naleta s helikopterji v gorah kot lani v celem letu.

V času vaje pa sta helikopterja morala kar dvakrat posredovati v pravih reševalnih akcijah.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.