Imamo nove poslance, kaj sledi?

Foto: Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Foto: Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Za poslanci je ustanovna seja novega sklica državnega zbora. S tem začnejo teči tudi postopki, nujni za oblikovanje nove vlade.
Oglej si celoten članek

Državni zbor je potrdil mandat vsem 90 poslancem novega sklica parlamenta. Prva predsednica državnega zbora je postala Urška Klakočar Zupančič, podpredsednica pa Meira Hot.

Po konstituiranju državnega zbora, ko je potrjena vsaj polovica poslanskih mandatov, ima predsednik republike Borut Pahor 30 dni časa, da po posvetu s poslanskimi skupinami državnemu zboru predlaga kandidata za mandatarja. Kot je napovedal v nagovoru poslank in poslancev, pričakuje, da bo najkasneje do 23. maja opravil pogovore z vodjami poslanskih skupin in po sestanku tudi poslal v državni zbor ime kandidata za mandatarja. 

Slovenija Golob: "Če kaj, si bomo prizadevali za to"

Poslanske skupine morajo v sedmih dneh od ustanovne seje imenovati vodje poslanskih skupin. Z njimi mora predsednik države sklicati posvetovanja o možnih kandidatih za mandatarja. Kot rečeno, naj bi bila posvetovanja do 23. maja opravljena. 

Po prejemu Pahorjevega predloga kandidata za mandatarja mora državni zbor najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh glasovati o mandatarju.  

Ko je mandatar izvoljen, mora v 15 dneh od izvolitve predlagati kandidate za ministre. Kandidati se predstavijo pred pristojnimi delovnimi telesi v državnem zboru, ki podajo svoje mnenje o kandidatih. Sledi potrjevanje kandidatov za ministre v državnem zboru.  

Slovenija Odločitev sprejeta, potrjenih vseh 90 mandatov

Vlada lahko nastopi funkcijo, ko je imenovanih več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja. Morebitne neimenovane ministre pa mora novi premier predlagati v desetih dneh.  

Po imenovanju vlade prejšnji premier preda posle svojemu nasledniku, običajno še isti dan. Temu sledijo primopredaje na posameznih ministrstvih. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.