Slovenija
4487 ogledov

Golob: "Če kaj, si bomo prizadevali za to"

Ustanovna seja državni zbor dz Robert Golob Andreja Kert Lucija Tacer Anže Petkovšek Prva ustanovna seja Državnega zbora.
Prvi korak k večji kulturi dialoga je po njegovem mnenju že to, da imajo med poslanci več žensk kot moških.

Poslanci devetega sklica DZ so začeli ustanovno sejo, nov mandat nastopajo z velikimi pričakovanji. Poslanci iz vrst bodoče koalicije ob tem poudarjajo, da se zavedajo odgovornosti, ki jih čaka. Poslanci za zdaj še aktualne koalicije pa so prepričani, da državo puščajo v dobrem stanju ter napovedujejo konstruktivno delovanje iz opozicije.

Predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši novi mandatar Robert Golob je pred začetkom seje dejal, da so ljudje izvolili Gibanje Svoboda, ker pričakujejo spremembo politične kulture "in če kaj, si bomo prizadevali za to, tudi in predvsem v DZ". Prvi korak k večji kulturi dialoga je po njegovem mnenju že to, da imajo med poslanci več žensk kot moških. Pri uresničitvi tega cilja jim bo pomagalo tudi vodstvo parlamenta.

Na današnji seji bo glasovanje o predsedniku DZ, na to mesto bodo v Gibanju Svoboda predlagali Urško Klakočar Zupančič. "Da ženske dobijo enakopravnost v družbi, bi moralo biti nekaj samoumevnega," je dodal Golob.

Mesec: Histerije zadnjih dveh let ni več

volitve v državni zbor 2022 Tanja Fajon | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Tudi predsednica SD Tanja Fajon je zadovoljna, da bodo ženske v tem mandatu zasedle več vodilnih mest. Občutki ob tem, da se je z evropskega parlamentarnega parketa preselila na slovenskega, pa so nenavadni, je dejala. "Šele zdaj se pravzaprav zavedam, da nisem več evropska poslanka, da sem res v domači politiki in da so pred mano velike odgovornosti," je dejala.

Koordinator Levice Luka Mesec je pred začetkom seje dejal, da na današnji seji ne pričakuje presenečenj. "Mislim, da se že kaže, da se je po volitvah začelo ozračje končno umirjati, histerije zadnjih dveh let ni več," je dejal in dodal, da pričakuje, da bodo tudi naslednja štiri oz. osem let minilo v tem duhu.

Vodja poslanske skupine Levice ostaja Matej Tašner Vatovec. "Odločil sem se, da je potrebno, da nekdo z izkušnjami glede usklajevanja ostane v poslanski skupini," je dejal. Mesec je napovedal, da bodo vsi ministrski kandidati Levice znani v prihodnjem tednu. Svet stranke imajo "v kratkem", je dejal in zatrdil, da bo parafiranje koalicijske pogodbe z njihove strani "na razpolago jutri".

Tonin: V opoziciji bomo nastopali konstruktivno

Tomaž Lisec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prvak NSi in obrambni minister, ki od danes opravlja le še tekoče posle, Matej Tonin napoveduje, da bodo v opoziciji, kot vedno nastopali konstruktivno ter skušali s konkretnimi predlogi in vizijo pokazati, kako si v stranki predstavljajo razvoj Slovenije. "Ne bomo kritizerji, ne bomo nasprotovali zgolj zato, ker je to predlagala druga stran, ampak bomo s konkretnimi zakonskimi iniciativami predlagali, kako želimo, da se neko področje razreši," napoveduje.

Poslansko skupino NSi bo v sicer v novem mandatu, če bo temu pritrdil tudi izvršilni odbor, vodil dosedanji minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, je pred začetkom današnje seje še dejal Tonin.

Poslanec SDS Tomaž Lisec je dejal, da pričakuje, da bo njihova poslanska skupina delovala enotno in v prid rešitvam za državljane. "Konstruktivne razprave pričakujem od vseh 90 poslancev, ne samo od določenih poslanskih skupin," je dejal. Upa na višjo raven dialoga v tem mandatu, "nisem pa najbolj optimističen".

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 20
  • MK 15:07 13.maj 2022.

    Pod to vlado BO ŠLO VSE V KURAC razen za izbrano gamad od holobnjaka in kolesarjev. 2 mandata teh kekcev pa SLOVENIJE NE BO VEČ!

  • rd2dmk2 15:03 13.maj 2022.

    in še ena boni za IT. boš kupil PC , super ga že imam.. 5 ne enga. ampak imam internet na vasi z 10 mega biti. super. vidim tv tri kocke, ne pa HD. nadgradnja OS traja cel teden. no ...prikaži večno SDS in NSI, ste zrihtal optiko v vsako slovensko vas ? ne, niste ste pa svoje plačance, da bodo drago predaval kako se odpre oken. mogoče bo še kaj ostal za rolete gor potegnt. in zelenjavarji, do danes so bili že tečajai. me zanima kdo jih je plačeval ? matejček,janezek ?

  • Kiha_Mordiš 15:00 13.maj 2022.

    Prizadevsli si bodo edino zato, da vas oberejo do kosti. Da je največ žensk je katastrofa od katastrofe. Kjer so v večini, nič ne deluje. V sodstvu je 80% pizdovja pa poglejte kako je.

Sorodne novice