Infektolog Trampuž: V desetih dneh bo podobno kot v Italiji

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ustavitev javnega življenja je nujna, da se zajezi širjenje virusa.
Oglej si celoten članek

Prvi primer koronavirusa smo v Sloveniji zabeležili pred osmimi dnevi, v četrtek zvečer jih je uradno 95. "Za pričakovati je, da bo to v naslednjih dveh, treh tednih drastično naraščalo, približno za polovico bolnikov več bo vsak dan," je v Tarči na RTV SLO dejal slovenski infektolog z berlinske bolnišnice Andrej Trampuž. "Za pričakovati je, da bo prišlo do podobnih razmer kot v Italiji, vendar z zamikom devet do deset dni."

Slovenija Koliko okuženih s koronavirusom lahko pričakujemo v Sloveniji Koronavirus Ta video morate nujno videti: Zakaj ne podcenjevati epidemije

Podobne krivulje v več evropskih državah

Podobne krivulje kot v Sloveniji, beležijo tudi Nemčija, Španija, Francija - na primeru Italije lahko po besedah infektologa vidimo, kaj se bo zgodilo. "Zato se lahko na to, to je naša prednost, pripravimo," je poudaril Trampuž. "Nevarnih je deset odstotkov okužb, kjer pride do težkega poteka."

Služil nacistom Sodnica ukazala izgon 94-letnega paznika v koncentracijskem taborišču

Med najpomembnejšimi ukrepi izpostavi, da je treba ustaviti javno življenje. "S tem naraščanje okužb upočasnimo, da se zdravstveno osebje lahko nanje pripravi," poudarja Trampuž. "Naša odgovornost je, da starejših od 65 let ne okužimo. Ukrepati je treba odločno in efektivno. V tem smislu podpiram pismo slovenskih infektologov, v katerem so zapisali, da je potrebno javno življenje ustaviti." Socialni odmik ima po besedah Trampuža največji učinek - tako se je pokazalo na primeru Kitajske. 

Foto: Profimedia Koronavirus

V vseh državah so širjenje virusa podcenjevali, ne le v Sloveniji, ampak tudi na Kitajskem, v ZDA. "Virus se zelo hitro širi, ker se širi v žrelu, ne v pljučih," je še razložil Trampuž in poudaril, da je treba preprečiti, da bi se morali odločati za to, koga bomo reševali in koga ne. "Če nam to s socialnim odmikom uspe, ne bomo imeli tako hudih primerov kot v Italiji."

Slovenija Janša: "Bojim se, da bo treba šole zapreti več kot za dva tedna"

Opozoril je tudi na nesmiselnost uporabe nekaterih zaščitnih ukrepov, kot je nošenje maske za nezdravstvene delavce ali prekomerno testiranje, v trenutku, ko se virus že širi v državi.

"Ne povzroča hudih infekcij pri otrocih"

Predvsem so izpostavljeni starejši. "Za te moramo poskrbeti, da jim pomagamo, da niso osamljeni in prebrodijo ta čas," je dejal Trampuž. "Prednost tega koronavirusa je, da ne povzroča hujših infekcij pri otrocih, niti pri nosečnicah ne, kar je bilo pri virusu gripe. To je pozitivna stvar."

Da je potrebno javno življenje ustaviti, se strinja tudi Janez Tomažič, eden od podpisnikov pisma, ki so ga danes infektologi poslali Janezu Janši in Marjanu Šarcu. "Sklicujemo se na Italijo, da je to slaba praksa, ker oni so se za ukrepe odločili prepozno," je povedal za Odmeve. "Mi pa, upamo, da je ta trenutek še pravočasen. Zanesljivo pa mislimo, da je zdaj to treba narediti."

Slovenija Nakupovalna središča spreminjajo delovni čas

Ob tem apelira predvsem na študente in mlade, ki bodo sedaj imeli veliko časa, naj ga izkoristijo raje za študij, kot za druženje. "Uporabljajo naj socialna omrežja, ukvarjajo naj se s športom, a individualno, če zapuščajo dom, naj ne uporabljajo javnega prevoza," je dejal Tomažič. "Ugotavljamo, da se prenosi v zaključenih družbah, kjer je eden okužen, večji, kot smo si predstavljali."

Foto: Profimedia Koronavirus

Razloži, da smo sedaj pri soočanjem z virusom prišli v drugo fazo, zato je strategija drugačna. "V prvi fazi smo sprejeli vse na infekcijsko kliniko in dali priložnost infektologom, da se še bolj konsolidirajo," je povedal za Odmeve. "Sedaj bomo prišli v fazo, kjer bodo osebe, pri katerih ne pričakujemo, da bo potek hujši, ostale doma. Opremljene s pomembnimi informacijami in nadzorom. 

Na intenzivni enoti trije bolniki

Slovenija Janez Janša: treba je takoj ustaviti javno življenje

Razložil je, da se trenutno v intenzivni enoti zdravijo trije bolniki. "Trenutno imamo tri v intenzivni enoti, en je pravzaprav v naši enoti zaradi poškodbe, ne prav zaradi tega virusa, drugi se nekoliko popravlja, tretji pa je sedaj prišel in se njegovo zdravstveno stanje slabša," je pojasnil in dodal, da se je življenje na kliniki povsem spremenilo, saj se morajo zdravniki, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje neprestano oblačiti v varovalne obleke.

Slovenija Šarec dramatično: Življenje še dolgo ne bo več takšno, kot je bilo doslej!

dezurni@zrunal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:48 13. Marec 2020.

    dajte no še malo bolj zastraševati ljudi, a ste res tako nori, da ogenj gasite z bencinom. Če bi bil …

  • 07:40 13. Marec 2020.

    PANIČAR....

  • ode
    06:47 13. Marec 2020.

    Vse iz prosvetne, kulture, športa, verskih organizacij itd, ki jim država plačuje plače ali samo socjalne prispevke in bodo do …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.