Inšpektor vas lahko kaznuje

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Če na družabnih omrežjih iščete delo, vas lahko oglobi tržna inšpekcija. Gre namreč za kršitev, za katero je predvidena globa v višini 208 evrov.
Oglej si celoten članek

"Na Facebook ne dajajte oglasov, da iščete ali ponujate delo, ker s tem kršite zakon. Sama imam problem, ker sem na tak način iskala delo, zdaj pa se zagovarjam na tržni inšpekciji. Pa naj vam še povem, da je globa od 150 evrov do 1.800 evrov. Tudi tu bodo naredili kontrolo, kot jo povsod drugje, tako so mi danes dejali na zagovoru," nam je zgrožen zapis prijateljice posredoval bralec. Pravi, da taka praksa več kot meji na to, da želi Slovenija obogateti na račun navadnih smrtnikov. "Opozorite ljudi, ki iščejo službo, da ne bodo plačevali visokih denarnih kazni in hodili na zagovore kot kriminalci," je zapisal.

Preprečevanje dela na črno

"Če nekdo zapiše, da išče delo, bi to lahko pomenilo, da na primer nekdo, ki peče slaščice, ponuja, da bi nekomu spekel torto. Pri tem gre za delo na črno," vmešavanje v zapis pojasnjuje tržna inšpektorica Andrejka Grlić, ki dodaja, da je za takšno oglaševanje dela zagrožena globa v višini 208 evrov.
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno oglaševanje iskanja dela namreč omejuje le na osebe, ki imajo status samostojnega podjetnika ali podjetja. "Če tega statusa ni, gre za kršitev,“ pravi Grlićeva.

Zastarel zakon

Je pa inšpektorica opozorila na sistemsko zadevo, o kateri so že obvestili ministrstvo za delo, v pristojnosti katerega je zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Po njenem mnenju je zakon namreč zastarel, saj ne vključuje oglaševanja na družabnih omrežjih, med katere spada tudi Facebook. Zato je inšpektorat za mnenje zaprosil še ministrstvo. "Dobili smo prijavo, zadeva se obravnava, izdan pa ni bil noben ukrep, saj čakamo na stališče pripravljavca predpisa, torej ministrstvo," razlaga inšpektorica, ki zatrjuje, da njihov namen nikakor ni kaznovanje. "Vse morebitne kršitelje in ponudnike zaposlovanja želimo seznaniti s tem, kaj in na kakšen način je treba delati," pravi Grlićeva.

Dvojna morala

Da pri večini zapisov na družabnih omrežjih najverjetneje ne gre za delo na črno, se je z našo trditvijo strinjala tudi inšpektorica, ki pa je opozorila na dvojno moralo. "Velikokrat slišimo, da so se na reveža, ki išče delo, spravili še inšpektorji. Nekateri so morda res reveži, drugi pa niso," opozarja Grlićeva. "Varuške, ki pazijo otroke, bi se lahko preprosto oglasile na upravni enoti, priglasile dopolnilno delo in imele status. Ampak ne, vsi razmišljamo le o tem, kako bomo okrog prenesli državo. Če bi to spoštovali, bi vsi lahko imeli več," je prepričana Grlićeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 38

  • 14:42 15. December 2016.

    Udri po revežu!! Facebook je zelo dober vir oglaševanja, tako za podjetja, in posameznike, ki se želijo otresti brezposelnosti. Zakaj …

  • 23:03 9. Maj 2016.

    Milijarde na milijarde v davčnih oazah, a država/svet se spet spravlja na navadne ljudi, ki želijo samo preživet v tem …

  • 08:08 26. Marec 2016.

    Slovenija je zagotovo edina država v svetu, kjer se kaznuje ljudi, ki hočejo delat in pošteno živet brez socialne podpore …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.