Slovenija
370 ogledov

Inšpektor vas lahko kaznuje

Facebook Reuters
Če na družabnih omrežjih iščete delo, vas lahko oglobi tržna inšpekcija. Gre namreč za kršitev, za katero je predvidena globa v višini 208 evrov.

"Na Facebook ne dajajte oglasov, da iščete ali ponujate delo, ker s tem kršite zakon. Sama imam problem, ker sem na tak način iskala delo, zdaj pa se zagovarjam na tržni inšpekciji. Pa naj vam še povem, da je globa od 150 evrov do 1.800 evrov. Tudi tu bodo naredili kontrolo, kot jo povsod drugje, tako so mi danes dejali na zagovoru," nam je zgrožen zapis prijateljice posredoval bralec. Pravi, da taka praksa več kot meji na to, da želi Slovenija obogateti na račun navadnih smrtnikov. "Opozorite ljudi, ki iščejo službo, da ne bodo plačevali visokih denarnih kazni in hodili na zagovore kot kriminalci," je zapisal.

Preprečevanje dela na črno

"Če nekdo zapiše, da išče delo, bi to lahko pomenilo, da na primer nekdo, ki peče slaščice, ponuja, da bi nekomu spekel torto. Pri tem gre za delo na črno," vmešavanje v zapis pojasnjuje tržna inšpektorica Andrejka Grlić, ki dodaja, da je za takšno oglaševanje dela zagrožena globa v višini 208 evrov.
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno oglaševanje iskanja dela namreč omejuje le na osebe, ki imajo status samostojnega podjetnika ali podjetja. "Če tega statusa ni, gre za kršitev,“ pravi Grlićeva.

Zastarel zakon

Je pa inšpektorica opozorila na sistemsko zadevo, o kateri so že obvestili ministrstvo za delo, v pristojnosti katerega je zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Po njenem mnenju je zakon namreč zastarel, saj ne vključuje oglaševanja na družabnih omrežjih, med katere spada tudi Facebook. Zato je inšpektorat za mnenje zaprosil še ministrstvo. "Dobili smo prijavo, zadeva se obravnava, izdan pa ni bil noben ukrep, saj čakamo na stališče pripravljavca predpisa, torej ministrstvo," razlaga inšpektorica, ki zatrjuje, da njihov namen nikakor ni kaznovanje. "Vse morebitne kršitelje in ponudnike zaposlovanja želimo seznaniti s tem, kaj in na kakšen način je treba delati," pravi Grlićeva.

Dvojna morala

Da pri večini zapisov na družabnih omrežjih najverjetneje ne gre za delo na črno, se je z našo trditvijo strinjala tudi inšpektorica, ki pa je opozorila na dvojno moralo. "Velikokrat slišimo, da so se na reveža, ki išče delo, spravili še inšpektorji. Nekateri so morda res reveži, drugi pa niso," opozarja Grlićeva. "Varuške, ki pazijo otroke, bi se lahko preprosto oglasile na upravni enoti, priglasile dopolnilno delo in imele status. Ampak ne, vsi razmišljamo le o tem, kako bomo okrog prenesli državo. Če bi to spoštovali, bi vsi lahko imeli več," je prepričana Grlićeva.

Komentarjev 38
  • Mateja Krušlin 14:42 15.december 2016.

    Udri po revežu!! Facebook je zelo dober vir oglaševanja, tako za podjetja, in posameznike, ki se želijo otresti brezposelnosti. Zakaj je sporno, če s svojo objavo iščeš potencialne delodajalce, ali pa se na ta način samo mrežiš. - to objavo ...prikaži več vidi nekdo ko pozna nekoga ki zaposluje, seveda na legalen način...Tuda zavod za zaposlovanje svoje oglase deli na FB...

  • Tomaž Krt 23:03 09.maj 2016.

    Milijarde na milijarde v davčnih oazah, a država/svet se spet spravlja na navadne ljudi, ki želijo samo preživet v tem gnilem svetu... če bi blo vse pošlihtan ne bi nobena varuška ali kdorkol rabil delat "na črno". Že to, da ...prikaži več se ti dejansko ne splača zaposlit delavca zaradi tako visokih stroškov državi je en velik absurd. Po eni strani nočjo dela na črno, po drugi so pa prispevki za "legalnega" delavsa tako visoki, da jih večina rajš 2x premisli preden koga zaposli. Država naj raje razmisli, kako bo omogočla pravo in pravično plačilo za delo državljanom, ne pa kje jim bo še pobrala kar že itak nimajo. Sam spet, laži je vzet tistmu, k že itak nima nič... zato pa smo tm kjer nismo.

  • malonaokoli 08:08 26.marec 2016.

    Slovenija je zagotovo edina država v svetu, kjer se kaznuje ljudi, ki hočejo delat in pošteno živet brez socialne podpore !Namesto da bi država omogočala brezplačno objavo ponudbe in povpraševanja za malo delo ki ne presega 500 € zaslužka ...prikaži več na mesec, se gredo birokrati ringa- raja.Avstrija je res 200 let pred našo miselnostjo in dejanji.