Izpolnjeni pogoji za zaprtje gostiln, naslednji korak je šolanje od doma

Foto: Profimedia osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus
Danes smo v Sloveniji izpolnili vse pogoje za izvedbo ukrepov iz tretjega sklopa oranžnih ukrepov. Imamo namreč 180 bolnikov v bolnišnicah, od tega 32 na intenzivni negi. Naslednji korak je razglasitev epidemije.
Oglej si celoten članek

Meja za sprožitev tretjega paketa ukrepov je 120/180/30. Prva številka je število aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, ki je že zdavnaj presegla 120 in je danes 179, danes pa smo hkrati dosegli oziroma presegli še mejo števila bolnikov v bolnišnicah in na intenzivni negi, ki je bila določena pri 180 in pri 30.

Uvedba tretjega paketa oranžnih ukrepov prinaša sedem novih ukrepov, ni pa nujno, da se vsi sprejmejo naenkrat, to je v pristojnosti vlade:

1. zaprtje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti, ki niso nujne

2. zaprtje gostinskih lokalov

3. frizerski in kozmetični saloni imajo lahko v prostoru le eno stranko

4. splošna prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih

5. zaprtje fitnes centrov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe

6. možnost zapor ali karanten posameznih občin ali regij,

7. prepoved vseh javnih in kulturnih prireditev ter verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah.

Ob uvedbi tretjega paketa ukrepov tako ne bomo mogli več k zobozdravniku (če ne bo res nujno), možen pa bo obisk kozmetičnega salona ali frizerja. Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal, da ni nujno, da bodo fitnesi popoloma zaprti. 

Naslednji korak je šola od doma

Naslednji korak je rdeča faza in razglasitev epidemije, ki je predvidena pri 140 aktivnih okužbah na sto tisoč prebivalcev, ta kriterij že kar dolgo presegamo, ter pri 250 pacientih s covidom-19 v bolnišnici, od tega 50 na intenzivni negi.

V primeru razglasitve epidemije se bodo zaprli trgovski centri, srednje šole in univerze bodo uvedle šolanje na daljavo, zaprle se bodo kulturne ustanove in cerkve, prepovedane bodo poroke z gosti.

Da bi lahko šolanje od doma združii s krompirjevimi počitnicami, je omenila tudi Bojana Beović, vodja strokovne skupine. 

Število hospitaliziranih pacientov s covidom-19 od začetka meseca precej hitro raste, rast pa je za zdaj linearna, kar lahko vidite na grafu. Če ne bo prišlo do pospešitve ali upočasnitve trenda, bomo 250 bolnikov v bolnišnicah imeli čez dober teden, 21. oktobra. 

Foto: zurnal24.si Graf hospitaliziranih pacientov

Glede na hitro rast števila odkritih novih primerov, ni izključeno, da do te številke pridemo že hitreje, a bo to odvisno tudi od starosti okuženih, saj starejši bolniki bolj pogosto pristanejo v bolnišnici. 

Ob začetku meseca smo imeli 15 bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi, danes jih 32. Včeraj so jih šest sprejeli na oddelke intenzivne nege, nikogar pa niso odpustili. Trend rasti od začetka meseca kaže, da bomo 50 pacientov na intenzivni negi dosegli še pred koncem meseca. 

Projekcija Instituta Jožef Stefan kaže, da bo do 17. oktobra 250 ljudi v bolnišnici, dan kasneje pa bo na intezivni negi 50 bolnikov.

Foto: zurnal24.si

 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • ode
    08:19 14. Oktober 2020.

    Sobota in nedelja, 9. in 11. oktobra, nabito polna gostilna. Mize postavljene tako nagosto in polno zasedene, da se kelnarice …

  • 17:07 13. Oktober 2020.

    Vse bo rešil veliki diplomant samoupravnega obramboslovja. On ve vse, žalostno je pa dejstvo da ne zna nič. Razen blebetanja …

  • 15:54 13. Oktober 2020.

    gostinske lokale takoj zapret, najmanj do novega leta, ne vem kaj se čaka...nekateri lokali kljub prepovedi, delujejo tudi po 22.30... …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.