Slovenija
31622 ogledov

Znani novi podatki o okužbah: Številka spet zaskrbljujoča

covid-19 UKC UKC LJ
Potrjenih okužb je kar 12 odstotkov.

V ponedeljek je bilo ob 3308 opravljenih testov potrjenih 397 okužb z novim koronavirusom Sars-CoV-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih kar 12 odstoten. 

Bolniško oskrbo je potrebovalo 180 okuženih, 32 jih je bilo na intenzivni negi, štirje so umrli. Štiridnevna kumulativna incidenca znaša 178,91, kar pomeni približno 179 okuženih na sto tisoč prebivalcev.

Zdravstvene ustanove, šole in zabave

Virus se še naprej najhitreje širi med zdravstvenimi delavci in šolah, čeprav je delež okuženih tam še vedno nizek. Prav tako se virus še naprej širi v DSO. Spodbuden je podatek, da naj novih okužb ne bi bilo več v Delovno-varstvenem centru Črna na Koroškem.

"S hladnejšim vremenom se druženja prestavijo v zaprte prostore," je na tiskovni konferenci opozoril uradni vladni govorec Jelko Kacin. "Kljub temu, da pozivamo k preložitvi takšnih druženj, številni teh opozoril ne upoštevajo. To ni kritika večine, ki navodila upoštevajo, ampak opozorilo tistim, ki jih naš glas ne doseže. Vedno več je tudi opozoril o druženjih v kočah, zato moj poziv lovskim družinam, naj onemogočijo takšno druženje." 

Pozval je tudi državljane in državljanke, da si naložijo aplikacijo Ostani zdrav. Do sedaj si jih jo je naložilo 130 tisoč uporabnikov. "Aplikacija deluje, v zadnjih dneh je bilo s strani NIJZ izdanjih 455 TAN kod, dejansko vnešenih jih je bilo 282," je pojasnil Kacin. "Približno dve tretjini tistih, ki so kodo dobili, jo je tudi vneslo v sistem in omogočilo, da aplikacija opozori druge, ki so bili v bližini tega telefona v zadnjih dneh."

Smo dosegli mejo?

Število novih okužb je podobno, kot se je gibalo pretekli teden, torej okoli številke 400 novih okuženih. A v primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko so potrdili "le" 189 novih okužb, je število okuženih ta ponedeljek zelo visoko. Institut Jožef Štefan v svoji zadnji projekciji napoveduje, da se bo število dnevnih okužb v naslednjih dneh gibali med 100 in 700.

Docentka dr. med. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je včeraj za Odmeve povedala, da upajo, da se bo eksponentna rast začela umirjati.

"Če smo začeli ukrepe, ki so bili sprejeti prejšnji teden, upoštevati, potem bi konec tedna lahko vsaj nakazano dočakali umirjanje eksponentne rasti," je dejala Logarjeva. "Če se bomo ukrepov še naprej držali, bomo imeli nek plato, ki se bo potem postopoma začel zniževati." 

V primeru, da ukrepov nismo dovolj dobro upoštevali, je pričakovati eksponentno rast še naprej. "V tem primeru bomo prišli do tega, da bo v resnici potrebno z odloki omejiti druženje in gibanje tudi na širšem področju," je še opozorila Logarjeva.

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Logarjeva razložila, zakaj so moški bolj ogroženi

Tretji paket ukrepov iz oranžne faze

Vlada se bo sicer ta teden odločala o novih ukrepih - o sprejemu tretjega paketa ukrepov iz oranžne faze načrta o ukrepanju ob epidemiji covid-19. To vključuje predvsem zapiranje lokalov, fitnes centrov in športnih objektov, zapiranje nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih dejavnosti, omejitev kozmetične in frizerske dejavnosti ter možnost zapor in karanten posameznih občin ali regij

"Javno je objavljen načrt, ki govori o tem, kaj nas čaka pri ukrepih. Za tretji sveženj potrebujemo kot prag 120 okuženih na sto tisoč prebivalcev," je na današnji tiskovni konferenci povedal Kacin. "Dosegli smo številko 179. Potrebujemo 180 ljudi v bolnišnicah in 30 na intenzivni negi. Vsi ti pogoji so sedaj izpolnjeni. Zaradi hitrega porasta števila okužb in hitrega polnjenja bolnišnic se bo popoldne sestala strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje s predstavniki vlade. Nove ukrepe bo vlada sprejela v četrtek." 

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Šolanje na daljavo bi združili s krompirjevimi počitnicami

Glede na včerajšnje izjave vodje strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović ne izključujejo niti uvedbe šolanja na daljavo za srednješolce in fakultete, kar bi lahko združili s prihajajočimi krompirjevimi počitnicami. A ministrstvo za šolstvo temu ukrepu ni preveč naklonjeno - v šolskih klopeh želijo vztrajati čim dlje, kot bo to mogoče. Beovićeva je sicer včeraj pred kamerami večkrat poudarila, da je ukrepe bolje sprejeti prej kot potem, saj so začasni in zgodnejše zapiranje pomeni tudi zgodnejše odpiranje.

Na vprašanje glede ukrepanja posameznih županov, ki so se samoiniciativno odločili zapreti športne dvorane in kulturne domove, je Kacin dejal, so se župani v preteklosti že velikokrat odgovorno odločali, ko so ocenili, da je število okuženih v občini preveliko. "Za vsako stvar res ni treba čakati na Ljubljano in vlado. Župani razumejo, poznajo razmere doma in znajo presoditi, kdaj ukrepati," je prepričan Kacin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • maresem 18:32 13.oktober 2020.

    Res sam presežek rumenega novinarstva. O čemu boste pisali, ko tega več ne bo ali bo to stalnica?! No, morda bo covid 20, pa 21 itd.... beeee...beeee... beeee...

  • lulibuc 18:29 13.oktober 2020.

    Koliko jih je letos umrlo od raka, kapi, levkemije in ostalih bolezni, to napišite, da vam jeb... 3PM. Koga še zanima ta gatesov covid?

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 17:57 13.oktober 2020.

    Zeh.....