Slovenija
7243 ogledov

Logarjeva razložila, zakaj so moški bolj ogroženi

Mateja Logar STA/Daniel Novakovič
Zdravniki opažajo, da ima veliko vlogo pri prebolevanju okužbe imunski sistem. Predvsem nekateri moški imajo protitelesa, ki omogočajo, da se virus hitreje in bolj intenzivno razmnožuje.

Covid-19 oddelek tudi na ortopedski kliniki

Priprave za širitev bolnišničnih kapacitet so že v teku, je v oddaji Odmevi povedala infektologinja dr. Mateja Logar. Kot centralna covid-19 bolnišnica naj bi začela delovati bolnišnica v Topolščici, covid-19 oddelek pa naj bi vzpostavili tudi na ortopedski kliniki. "A ne gre čez noč, tudi na kliničnem centru smo s kadri na meji, kar nam otežuje delo," je poudarila Logarjeva. Preden odprejo oddelek, bodo morali preigrati različne možnosti prerazporejanja kadrov.

Prav na ortopedski kliniki je prišlo do okužb med zaposlenimi, zato so morali tudi zdravi delavci v karanteno.

Večina okužb iz večjih druženj iz praznovanj

Tudi zdravstveni delavci ne upoštevajo vseh ukrepov. "V vsaki skupini so ljudje, ki so pretirano skrbni, drugi pa mislijo, da takšna druženja niso tako nevarna, kot jih skušamo prepričati," je povedala infektologinja. Po njenih besedah je ukrepe lažje upoštevati v službi, medtem ko se nekateri popoldan in med vikendi nekoliko preveč sprostijo. 

Trenutno je veliko takih okužb, ki izhajajo iz večjih druženj in praznovanj, porok, obletnic. "Situacija ni naklonjena velikim praznovanjem," je dejala Logarjeva. Zato predlaga manjša praznovanja v ožjem družinskem krogu oziroma prestavitev praznovanj na kasnejši čas, ko se bo situacija nekoliko umirila.

Tudi zdravstveni delavci so se po njenih besedah večinoma okužili v domačem okolju, potem pa se ta okužba, predvsem pri asimptomatskih obolenjih, lahko razširi še na druge stike.

Bolj ogroženi so moški

Kot je dejala, je slika obolelih v drugem valu nekoliko drugačna kot v prvem. Zdravniki opažajo, da ima veliko vlogo pri prebolevanju okužbe imunski sistem, kar se po besedah Logarjeve kaže predvsem pri moških - nekateri imajo namreč protitelesa, ki negativno delujejo na imunski sistem, zato je prebolevanje težje, saj se virus hitreje in bolj razmnožuje. 

V Sloveniji v prvem valu to v nasprotju z nekaterimi drugimi državami ni prišlo do izraza, saj je bilo več težjih potekov bolezni pri ženskah, zdaj pa se po besedah Logarjeve odstotek moških s težjim potekom bolezni stopnjuje. Na intenzivni negi je tudi več mlajših ljudi, brez pridruženih bolezni, kot v prvem valu.

"Če se bomo ukrepov držali, bomo imeli nek umirjeni del eksponentne rasti. Če pa ukrepov ne bomo upoštevali, se bo eksponentna rast na žalost nadaljevala. Potem bo treba z odloki omejiti gibanje in druženje še na širšem nivoju," je še opozorila infektologinja.  

Mateja Logar Covid-19 Zdravje Logarjeva odgovarja na vprašanja o zdravljenju bolnikov s covid-19

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • NeAnonimni 10:55 13.oktober 2020.

    Tudi pri gripi smo moški bolj na udaru.. hmmm, kakšno neverjetno naklučje..

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 09:29 13.oktober 2020.

    po razlagah pristojnih smo že ugotovili kako inteligenten je ta virus, vsekakor mnogo bolj od raznih vladnih govorcev in pristojnih predstavnikov vlade,

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 09:04 13.oktober 2020.

    Kaj pa transeksualci oziroma crossdresserji? Ali se da proti virusu zaščititi, če se moški obleče v žensko? Se ga da na ta način preslepiti, da te ne napade oziroma, da se zmanjša možnost napada ali pa je zadosti pameten, da ...prikaži več vseeno vidi da se za obleko skriva moški?