Slovenija
54801 ogledov

Novi ukrepi: To nas čaka v tem tednu!

Jelko Kacin Nebojša Tejić/STA
Nove ukrepe naj bi vlada sprejela še v tem tednu.

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je pretekli teden napovedal, da bo nov paket ukrepov zaradi širjenja novega koronavirusa vlada sprejela v tem tednu.

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Znani uradni podatki za nedeljo: Dva bolnika sta umrla

"Odločitve v prihodnjih dneh se bodo sprejemale na predlog vladne svetovalne skupine ob epidemiološki situaciji in oceni, kaj nas lahko čaka v naslednjih dneh," je na današnji tiskovni konferenci dejal Kacin. Poudaril je, da bo šele po daljšem prehodnem obdobju jasno, ali so ukrepi, ki veljajo sedaj, prijeli ali ne. "Prehodno obdobje je zelo dolgo, v tem obdobju je treba zamejiti širjenje virusa tam, kjer je verjetnost, da bo prišlo do širjenja virusa največja. Ena od teh so rekreacije."

covid-19 Zdravje Na intenzivni negi tudi 44-letni pacient

Ali lahko pričakujemo zaprtje fitnesov in omejitev drugih oblik rekreativne skupinske vadbe, še ni jasno. "Ne trdim, da bodo vsi fitnesi zaprti, morda bo dovoljena individualna vadba. Podoben režim je že bil napovedan za frizerske salone," je razložil Kacin. "Če lahko pri frizerskih storitvah hkrati strižejo ali barvajo eno osebo, bi lahko pri fitnesih, ko gre vendarle za potenje, višjo fizično temperaturo, globoko dihanje, izdihavanje, omejiti število ljudi."

"Poznam že kar nekaj ljudi, ki so v karanteni, ker se je med njihovimi rekreativci pojavil nekdo, ki je pozitiven. To so vse zadeve, zaradi katerih se moramo vprašati, ali je v tem trenutku, ko je vreme še kolikor toliko lepo, primerna kolektivna rekreacija, ali ni zdaj primeren trenutek za individualno rekreacijo, dokler razmere to še dopuščajo."

Jelko Kacin, vladni govorec

Bojana Beović Kmalu Slovenija To je to! Gantar in Beovićeva namignila, da so ostri ukrepi pred vrati ...

covid-19 UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ

Poudaril je, da fitnesi in druga rekreativna vadba po eni strani veljajo za bolj tvegana, po drugi strani pa na podlagi epidemioloških anketiranj ugotavljajo, kdo se je kje okužil. "Imamo kar nekaj takih primerov," je dejal Kacin, pri čemer je povedal, da osebni podatki okuženih tudi njemu niso znani.

Glede cerkva in negativnih odzivov ljudi, ki pravijo, da gre za dvojna merila, ko gre za vprašanje zbiranja, pa je Kacin dejal: "Kot jaz vem, ne gre za dvojna merila. Ne morem pa izključiti, da pride do kakšnega takšnega dogodka. Bili smo opozorjeni na posamezne birme in podobne dogodke, verjamem, da bo v prihodnjih dneh tega manj."

Bojana Beović Slovenija Bojana Beović na odmevnem intervjuju pri Jožetu Možini

Pojasnil je, da je NIJZ trenutno zasut z zaprosili za idajanje soglasij. "Med tistimi, ki čakajo na nova pravila, so tudi posamezne cerkvene ustanove," je dejal Kacin. "Najpozneje jutri bodo prejeli nova pravila. Verjamem, da jih bodo tudi upoštevali." Pritrdil je, da gre v tem primeru velikokrat za starejše generacije, kjer je komunikacija še toliko bolj zahtevna.

koronavirus Slovenija Zapiranje lokalov in zdravstva najbrž že konec naslednjega tedna

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
 • Avatar Leon
  Leon 09:57 13.oktober 2020.

  Pijani pavijan prevzel še mesto vladnega govorca za COVID-19! https://www.norakrava.si/pijani-pavijan-prevzel-se-mesto-vladnega-govorca-za-covid-19/

 • Korona0 08:27 13.oktober 2020.

  Aja, farjev se pa bojijo, zato tam ni možnosti okužb. Seveda, če ne bo zbiranja v cerkvah, ne bo denarcev v roke.. Seveda in najprej je potrebno za dolgo obdobje prepovedati vsakršno prihajanje v cerkve, vi gnoji gnojni smrdljivi. Ljudi ...prikaži več pa pustite normalno živeti in od njih zahtevati nujne ukrepe. Fitnesse pa lahko in morate zapreti, ker tam je res ves gnoj, ki nič ne dela in rabi fitness obremenitve.

 • Albatroz 19:19 12.oktober 2020.

  Tisti ki so v službah pravih službah ne potrebujejo fitnesa, in očitno se samo med lenobo širi ta virus.