Zdravje
4369 ogledov

Na intenzivni negi tudi 44-letni pacient

covid-19 Epa

Na infekcijski kliniki v Ljubljani je trenutno 42 bolnikov na navadnih oddelkih in 12 na oddelku intenzivne nege, od tega jih je 10 mehansko ventiliranih, ena oseba pa potrebuje zunajtelesni obvod, je na tiskovni konferenci povedala dr. Mateja Logar z infekcijske klinike v Ljubljani.

Tekom preteklega konca tedna so na oddelek intenzivne nege sprejeli šest pacientov. "Med bolniki v intenzivni negi je tudi nekaj precej mladih. Najmlajši ima 44 let in je brez pridruženih bolezni. Mlajših je v intenzivni precej manj kot starejših, a tudi mlajši, sicer zdravi in v dobri kondiciji lahko zbolijo za hudimi oblikami bolezni," je poudarila Logarjeva.

Konec prejšnjega tedna so bolnike, ki nimajo covida-19, preselili v Bolnišnico Petra Držaja. Tam vzpostavljajo tudi navaden intenzivni oddelek. Pripravljajo se tudi na odprtje dodatne lokacije, najverjetneje oddelka na ortopedski kliniki, kjer je že spomladi deloval covid oddelek. Za preureditev oddelka in prerazporeditev kadra, potrebujejo nekaj časa. Logarjeva je poudarila, da je treba poskrbeti ne le za postelje, ampak tudi ustrezen kader. Več o tem, koliko postelj je na voljo in koliko jih še bo, bo popoldne povedala vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović.

En bolnik v intenzivni negi, ki je v umetni komi, potrebuje kompletno oskrbo – skrbeti je treba za hranjenje, vitalne znake in takega pacienta vsaki dve uri obrniti. Tekom dneva za enega bolnika to pomeni od šest do osem medicinskih sester in vsaj en zdravnik na tri bolnike  v enem turnusu.

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Znani uradni podatki za nedeljo: Dva bolnika sta umrla

Logarjeva je komentirala tudi švedski pristop. "Švedska kultura in mentaliteta sta popolnoma druhačni kot naša. Pri njih so priporočila bolj upoštevana kot pri nas zakon ali odlok. Za Švede je priporočilo več kot zakon, pri nas pa se išče, kako se odloka ne bo upoštevalo," je dejala Logarjeva. Ob tem je še spomnila, da njihova priporočila samo zvenijo bolj milo, v resnici pa so podobna našim priporočilom.

Odzvala se je tudi na informacijo, da naj bi se minuli konec tedna več zdravnikov infekcijske klinike udeležilo poroke. Poudarila je, da je tako kot pri vseh ljudeh, tudi med zdravniki nekaj takih, ki so tudi v prostem času pretirano skrbni, večina se drži priporočil, nekateri pa menijo, da se jih covid ne tiče. "Zavedati se moramo, da virus nima delovnega časa. Virus se širi in ga lahko prenašamo v službeno okolje," je dejala in dodala, da druženja v tem času res niso primerna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • si_rob 07:02 13.oktober 2020.

    No sedaj je "končno zbolel" nekdo mlajši in nima povezanih bolezni. To je končno nekaj, s čemer lahko strašijo ljudi. Lih vejo kakšno bolezen ima. Lahko ne ve niti on sam še. Ko so imeli februarja ljudje tako imenovano gripo, ...prikaži več še brigalo ni nobenega. Pa prav tako so po domovih starejši umirali.

  • Ender3 13:22 12.oktober 2020.

    Značilnost virusne epidemije je sezonski, poteka v valovih. Pri nas pa epidemija, trenutno uradno, administrativno ni razglašena, ne ve se tudi, ali imamo drugi ali že tretji val. Znano je le, da vlada ni v stanju kontrolirat razmer, krivi in ...prikaži več kaznuje pa vse, neposlušne državljane. Posebno neodgovorno, amatersko vlogo pri tam ima minister Gantar.

  • jakec1575 12:39 12.oktober 2020.

    nasprotniki ne razumejo. da gre za problem poteka virusne okuzbe, ki zelo niha, ne glede na starost.