Janša napoveduje novo zapiranje javnega življenja in gospodarstva

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Še ta teden naj bi zaradi "spirale okužb" uvedli nove ukrepe.
Oglej si celoten članek

"V Sloveniji ni spirale nasilja, je pa spirala okužb," je na vprašanje poslanca Levice Luka Meseca v državnem zboru dejal predsednik vlade Janez Janša. "Od tistega slavnega protesta, mislim, da je bil 5. oktober, Slovenija beleži najhitrejšo rast okužb in ponoven pritisk na bolniške postelje in intenzivne oddelke."

Dodal je, da verjetno lahko pričakujemo v naslednjem tednu še višje kroge te spirale. "Slovenija je pred tem, da bo zaradi neodgovornega obnašanja, ki ga zagotovo ni povzročila policija ali vlada, ponovno prisiljena uvajati ukrepe, ki ne bodo PCT ukrepi. To bodo ukrepi, ki bodo ponovno zapirali javno življenje in gospodarstvo in povzročili dodatno škodo ter zavirali okrevanje po epidemiji," je Janša danes povedal v državnem zboru. "Naš delež precepljenosti je premajhen, da bi karkoli od tega, kar se pojavlja v Facebook znanstveni sferi, kot je, da bi PCT ukrepe spremennili v priporočila, naredili. Čez en mesec, glede na to, kar se napoveduje, bomo imeli popolnoma drugačne skrbi."

Pri tem je pokazal s prstom na nedavne proteste, kjer kljub epidemiji protestniki niso nosili mask.

Strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je pred časom predlagala uvedbo PC ukrepa (brez PCT), če bi se število zasedenih intenzivnih postelj povzpelo na dve tretjini kapacitet, kar pomeni 150 postelj. Minister za zdravje Janez Poklukar je izrazil upanje, da to ne bo potrebno, če bomo dosledno izvajali pogoj PCT in precepljenosti.

Cepljenje se je skoraj ustavilo

V Sloveniji je trenutno polno precepljenih natanko polovica prebivalstva oz. 50 odstotkov ali 1.064.706. En odmerek je prejelo 1.139.505 oseb ali 54 odstotka.

Če upoštevamo populacijo nad 18 let, saj se do 12 leta starosti še ni mogoče cepiti, je precepljenost, 1.036.230 prebivalcev ali 60 odstotkov. En odmerek je prejelo 1.106.580 oseb nad 18 let oz. 64 odstotkov. 

Po hitrem porastu cepljenja po uvedbi PCT sredi septembra, je cepljenje v zadnjem času močno upadlo. Večina cepljenih v preteklem tednu je prejela drugi odmerek, kar je posledica porasta cepljenja po uvedbi pogoja PCT, prejemnikov prvega odmerka pa skoraj ni več, kar kaže na to, da je zanimanje za cepljenje skoraj popolnoma usahnilo. Več o tem si lahko preberete v prispevku Tako kaže z ukinitvijo pogoja PCT in odpiranjem države.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 109

  • 10:45 19. Oktober 2021.

    Če bi IJJ vedel, da to kar počne drugim zares počne samemu sebi bi se iz satanista spremenil v angela

  • 04:58 19. Oktober 2021.

    Plandemijo JJ uporablja kot orožje, padel bo kot knof od gat

  • 18:34 18. Oktober 2021.

    Kako je lahko tako visoka okuženost,če je pa pol prebivalstva cepljeno,seveda cepljeni prenašajo okužbo,veliko jih je,ki prebolevajo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.