Slovenija
59586 ogledov

Tako kaže z ukinitvijo pogoja PCT in odpiranjem države

otvoritev Ikea Ljubljana
1/2
Saša Despot
Napovedi, na podlagi katerih je bil uveden pogoj PCT, se niso uresničile. Minister za zdravje Janez Poklukar je na včerajšnji novinarski konferenci dejal, da bi lahko pogoj PCT omilili ali ukinili, ko bo cepljenih vsaj 70 odstotkov prebivalcev. Kot kaže, lahko na to kar pozabimo.

Merilo za to, kako je Slovenija uspešna pri boju z epidemijo koronavirusa, je zasedenost postelj na intenzivni terapiji, glede na te podatke Poklukar ocenjuje, da nam gre dobro. Od začetka oktobra se število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno nego, giblje med 110 in 120. 

Ne glede na to vlada o umiku ali omilitvi pogoja PCT ne razmišlja, merilo pa ne bo število bolnikov na intezivni negi, ampak precepljenost. "Že pred časom smo povedali, da bomo sledili najrazvitejšim državam. Države, tiste, ki so se odprle, so se odprle na podlagi zadostne precepljenosti, o njej pa govorimo pri 70-odstotni polni precepljenosti," je dejal Poklukar. 

Trenutno je z enim odmerkom cepljenih 1.135.033 ljudi, kar je slabih 54 odstotkov prebivalcev Slovenije. 

Da bi dosegli cilj 70-odstotne precepljenosti, bi se moralo cepiti še 340 tisoč ljudi. To pa je, kažejo zadnji podatki, misija nemogoče.

Kot lahko vidite na spodnjem grafu, je število cepljenih s prvim odmerkom močno padlo. Število porabljenih prvih odmerkov je označeno z rdečo, drugih odmerkov pa z modro.

V prejšnjem tednu je bilo porabljenih sorazmerno veliko odmerkov, a je šlo predvsem za druge odmerke po rekordnem tednu, ko se je uvedel trenutno veljaven strogi PCT.

Še lepše se dogajanje vidi na grafu, na katerem prikazujemo sedemdnevno drseče povprečje prvih odmerkov na dan, saj ni skokov zaradi različnega števila cepljenj po dnevih.

Graf kaže, da je zanimanje za cepljenje skoraj povsem usahnilo. Povprečno dnevno število cepljenj v zadnjih sedmih dneh je trenutno le 809, med počitnicami je bilo med dva in štiri tisoč, ob uvedbi PCT je skočilo celo na devet tisoč.

Ukinitev PCT za Miklavža prihodnje leto?

Ob dnevnem povprečju 809 cepljenih s prvim odmerkom v enem tednu s prvim odmerkom cepimo približno 5700 oseb. Da bi ob takem tempu cepili 340 tisoč ljudi, bi potrebovali skoraj 60 tednov, kar pomeni, da bi cilj za ukinitev pogoja PCT, ki ga je postavil Poklukar, dosegli za Miklavža (6. decembra) prihodnje leto. Ob (optimistični) predpostavki, da bo interes za cepljenje ostal enak, kot je trenutno.

Napovedi, zaradi katerih smo PCT uvedli, se niso uresničile

Pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki je v večjem delu javnega življenja začel veljati 15. septembra, je vlada utemeljevala s katastrofalno napovedjo IJS o tem, kako naj bi se jeseni razvijala epidemija. 

IJS je tako konec avgusta napovedal, da bomo že v drugi polovici septembra dnevno imeli več kot 2000 na novo odkritih okužb, na podlagi tega pa bi dnevno v bolnišnice sprejeli 60 ljudi, kar bi pomenilo hitro zapolnjenje bolnišničnih kapacitet za bolnike s covidom. Sredi oktobra bi tako glede na napoved IJS s konca avgusta naj bilo v bolnišnicah 3000 ljudi, na intenzivnih enotah pa 600. 

Napovedi IJS se niso uresničile, prav tako se niso uresničile napovedi, da bo število novih okužb naraslo z začetkom oktobra, ko se bodo na fakultete vrnili študenti. V nedeljo je bilo tako ob 1.012 opravljenih PCR testih potrjenih 186 okužb z novim virusom sars-cov-2, kar je 17 odstotkov manj kot pred tednom dni. 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 551, kar na zemljevidu ECDC sicer pomeni temno rdečo barvo. 

Poklukar: Zaradi pogoja PCT je družba odprta

"Glede izvajanja protokola PCT lahko ugotovimo, da je to po uvedbi cepljenja praktično primerljiv ukrep z uvedbo maske ob začetku epidemije," pravi Poklukar. O ukinitvi PCT ukrepa tako, kot vse kaže, vlada sploh ne razmišlja.

"CPT ukrep je tisti ukrep, ki zagotavlja odprto družbo, 1. aprila letos, smo ob podobnih epidemioloških pogojih razglasili zapiranje oziroma omejevanje družbe. CPT ukrepi so ukrepi, ki držijo epidemijo skupaj z cepljenjem v obsegu, da imamo lahko odprto družbo, da otroci lahko hodijo v šolo, da imamo odprte servisne dejavnosti, da niso ogrožene zaposlitve, plače ali kulturno udejstvovanje." opozarja Poklukar, ki sicer namesto izraza PCT uporablja CPT, saj na prvo mesto daje pomen cepljenja. 

 

Komentarjev 75
  • Ingrid_Travis 16:14 14.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Boschtjan Zupanchich 09:32 14.oktober 2021.

    POKLUKARSKI BEDAK BEDEN PROTISLOVENSKI ZLOBEN, BI NAS SAMO ŠE UNIČEVAL Z VSEMI CEPIVSKIMI STRUPI !!! ! !!!

  • Tamela_Zielinski 16:09 13.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦