Janša: "To je daleč največja socialna krivica"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vlada se po besedah njenega predsednika tega zaveda in se je problema delno že lotila.
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za televizijo Nova24TV povedal, da se je vlada delno že lotila vzpostavljanja pravičnega socialnega varstva. Zastavljeno mu je namreč bilo vprašanje, kako bo vlada poskrbela, da se bo ljudem splačalo delati, saj nekateri ljudje dobijo toliko socialnih transferjev, da se ne podajo na trg zaposlovanja. 

Janša je dejal, da so nekateri leta plačevali prispevke, danes pa imajo pokojnino, ki je samo malenkost večja od različnih socialnih prejemkov, drugi pa so "pri 40 še vedno pri starših in prejemajo različne prispevke od denarja tistih, ki danes trdo garajo in tistih, ki so nekoč. To je daleč največja množična socialna krivica, ki smo ji priča v Sloveniji". Poudaril je, da tega problema ni možno rešiti čez noč. 

"Tega problema se že delno lotevamo in se še bomo," je napovedal. Spomnil je, da so tudi med tistimi, ki delajo, takšni, ki potrebujejo pomoč, a je ne dobijo oziroma je minimalna. Ne moremo govoriti o tem, da je sistem krivičen samo v eno smer, ampak gre za več problemov. "Socialni sistem je treba prenoviti. Koalicija se bo naslednji teden skoncentrirala na prioritete, ki jih je mogoče že letos uresničiti. Nekaj od tega bi se dalo že letos," je dejal. 

Aktualna je tudi razprava o univerzalnem temeljnem dohodku, ki bi nadomestil vse te različne socialne mreže in poenostavil sistem. "Veliko vprašanje je, ali bi tisti, ki govorijo, da je univerzalni temeljni dohodek temelj pravične družbe, to podprli," je dodal Janša.  

Ocena Psihiater o Janši: Uravnava ga specifična osebnostna struktura

"Niti evro ne bo ostal neporabljen"

V prihodnjih dneh bo pripravljena uredba, ki bo natančneje uredila turistične bone. "Prenosljivost je dokaj široka. Nekdo bo lahko prenesel bon na enega od sorodnikov, ki mu bo lahko nudil kakšno drugo uslugo." Zavrnil je možnost, da bi pri tem lahko prišlo do nenamerne porabe denarja. "Denarja ne bo nič ostalo, ker bo porabljenega toliko, kot bo registriranih bonov, toliko bo tudi izplačanega," je pojasnil in dodal, da to ni socialni transfer, ampak namenska pomoč turistični dejavnosti. 

Janša se je dotaknil tudi vabila, ki ga je vladna koalicija poslala opoziciji za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Ponudba je korak k temu, da se ključne zakone, potrebne za hitrejši prehod iz krize, hitreje sprejme. Sporazum bo po njegovih besedah zaživel, če se bosta za sodelovanje odločili vsaj dve opozicijski stranki. "Smo blizu tega," je povedal. 

Foto: Saša Despot Janez Janša "Za ta denar bi od RTV pričakovali več"

Na vprašanje, ali se obeta drugačno financiranje javne radiotelevizije, je Janša odgovoril, da se s tem niso imeli časa ukvarjati. "Za ta denar bi od RTV lahko pričakovali veliko stvari. Ne smemo biti krivični, tam je tudi veliko sposobnih ljudi, ki v različnih programih in uredništvih dajejo gledalcem zelo kvalitetne izdelke. Ko se vprašaš, ali je to vse za 110 milijonov in primerjaš z drugimi državami, se pojavi upravičen dvom." Po njegovih besedah se bo verjetno s tem treba začeti ukvarjati in narediti primerjavo z drugimi primerljivimi državami, pogledati, kako je tam urejena javna radiotelevizija, koliko to stane in kakšne so pristojnosti. 

Pripravljajo spremembo azilne politike

Policija bo v prihodnjih dneh okrepila svoje delovanje na južni meji. Janša ob tem opozarja, da bo to pomenilo dodatna sredstva, ki pa jih ne bodo vzeli upokojencem ali nujnim projektom, ampak tam, kjer se jih bo lahko pogrešalo. Vlada je računala, da bo policijo lahko okrepila slovenska vojska, kar bi omogočilo zaprtje meje brez dodatnih stroškov, a 37.a člen ni bil aktiviran.

Se pa vlada pripravlja na spremembo pravnih okvirov v zvezi z azilno politiko. Janša je napovedal, da bo sprememba na poslanskih klopeh še pred parlamentarnimi počitnicami. 

Prenosni računalniki za šolarje

Na ministrstvu za šolstvo se ukvarjajo s pripravo predloga, da se "učencem zagotovi prenosni računalnik, zato da na ta način nadomestimo številne delovne zvezke, stroške pri ponatisih. Vsebina bo v oblaku, vsak si jo bo lahko prinesel. V nekaj letih bodo povrnjeni stroški nakupov prenosnih računalnikov za učence in dijake"

Slovenija Janša računa, da bomo v drugem valu imeli aplikacijo za sledenje okužb

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 13:23 2. Junij 2020.

    Velikemu vodji je pisano na kožo, deliti denar, ki ni njegov.

  • 12:30 2. Junij 2020.

    Kalimero zopet govori o krivici. Kdo ga sploh še posluša in razume. Največji slovenski gladkoum.

  • 09:16 2. Junij 2020.

    "Za ta denar bi od RTV pričakovali več" ----------------------------- Tudi za denar ki ga dajemo za slovensko vlado pričakujemo več!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.