Slovenija
24647 ogledov

Psihiater o Janši: Uravnava ga specifična osebnostna struktura

Janez Janša Saša Despot
Janša je ob epidemiji ukrepal hitro in odločno, a zataknilo se je prvi prvih kritikah.

Psihiater, psihoterapevt in sodni izvedenec dr. Gorazd V. Mrevlje je za Dnevnik v prispevku "Zamujena priložnost politika Janše" zapisal, da ravnanje predsednika vlade v ključnih trenutkih uravnava njegova specifična osebnostna struktura. 

Bister, sposoben, dobro organiziran

Janša po oceni psihiatra zamuja priložnost, da "bi nam v spominu ostal kot pozitiven politik. "Janez Janša je brez dvoma bister, sposoben, dobro organiziran, učinkovit in menda celo očarljiv v ženski družbi, ima pa težave s svojo drugo platjo osebnosti," je zapisal Mravlje, pri čemer ni hotel uporabiti psihiatričnih kategorij. "Janša ima težavo, da je človek, ki mora imeti vse pod kontrolo, tak pristop mu daje gotovost in mir, dokler se ne začnejo težave."

Ob kritikah postane nemiren, negotov, sumničav

Janša v UKC | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Poudarja, da Janše osebno ne pozna, zato gre pri tej oceni za vtis in oceno, ki jo podaja glede na 45-letne izkušnje psihoterapevtskega dela z ljudmi. "Janše nisem slišal, da bi kdaj rekel, da bo ali je premier vseh Slovencev, ne le svojih privržencev," piše Mravlje. "Je osebnost, ki hoče obvladovati situacijo in ne prenese nasprotovanja ali drugačnih pogledov od njegovih. V takih primerih postane nemiren, negotov in tudi sumničav, na njih se odzove z ironijo, posmehom, podcenjevanjem in še čim. To ga omejuje pri demokratičnem dialogu - ljudi sicer posluša, a jih ne sliši."

Dobro funkcionira v klasičnih hierarhičnih poklicih

Osebnostna struktura, ki jo Mravlje vidi pri Janši, sicer dobro funkcionira v klasičnih hierarhičnih poklicih in istitucijah, na primer v vojski, policiji, carini in podobno. "Za modreno demokratično državo pa se ne more ujeti," piše Mravlje. Poudarja, da je ob pričetku epidemije ukrepal hitro in odločno, kar je prineslo ugodne rezultate, a ko so novinarji začeli kritično komentirati nekatere vladne ukrepe, se je zalomilo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • matermila 08:01 02.junij 2020.

    a ko so novinarji začeli kritično komentirati nekatere vladne ukrepe, se je zalomilo.... In kje se je zalomilo?Prosim še za to razlago.Drugo moje vprašanje pa je,kdaj bo gospod Mravlje ocenil Bratuškovo,Cerarja pa mogoče še Šarca?Bi bilo zanimivo videti primerjavo.

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 18:54 01.junij 2020.

    na tem portalu žal komentira okoli 10 ultra prizadetih radikalnih levičarjev. sedaj so vam vrgli kost za glodanje po vaši meri in ste vsi naenkrat vrhunski strokovnjaki iz psihiatrije, ob kakšni drugi priložnosti veste vse o nogometu, čeprav nikoli niste ...prikaži več bili na stadionu, včeraj pluvanje o preletu avionov, ki ga je s ponosom podprla celotna slovenija...ja kaj bi vi sploh želeli? sedaj sledi kontra in analiza vaših biserov šarwca, fajonke... in še naprej KRUHA in IGER za neumni folk.

  • Naklonsky 18:50 01.junij 2020.

    Da crkneš od smeha: Mrevlje, Dnevnik in Medicom. To vse pove.