Tako je Janša pokazal zadovoljstvo po prvem krogu pogajanj

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Drugi krog pogajanj o novi koaliciji med SDS, SMC, NSi in DeSUS prihodnji teden.
Oglej si celoten članek

V SDS so po današnjih sestankih s predsedniki strank SMC, NSi in DeSUS potrdili, da se bodo pogovori prihodnji teden nadaljevali. V drugem krogu so predvideni pogovori o programih po resorjih, organizaciji vlade in kadrovski ponudbi. Da je prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša zadovoljen s pogovori, dokazuje njegova zadnja objava na Facebooku s pripisom Za Slovenijo, kar je, kot je napovedal že v vabilu na pogajanja, ime nove koalicije pod njegovim vodstvom.  

xxx

Ali je predsednik SMC Zdravko Počivalšek Janši zagotovil, da bo novo vlado podprlo vseh deset poslancev SMC, ni znano. Vsaj dva naj se s sodelovanjem z Janšo ne bi strinjala. Počivalšek je bil po srečanju z Janšo redkobeseden, le za STA in Delo je na kratko povedal, da so bili pogovori konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali.

Se pa je predsednik SMC Počivalšek odzval na izjavo predsednika vlade Marjana Šarca v odstopu, ki je v Bruslju opozoril, da si predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki mu je ponudil sodelovanje na morebitnih predčasnih volitvah, "s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani".

"Marjan Šarec ima še vedno možnost in čas, da svoje televizijsko povabilo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja," je Počivalšek zapisal na Twitterju. 

 

SMC, NSi in DeSUS imajo v parlamentu 22 poslancev, podporo morebitni novi vladi sta Janši zagotovila tudi poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, skupaj s poslanci SDS bi to pomenilo udobno večino 50 glasov. Vendar je vprašanje, ali bo SMC zagotovil glasove vseh desetih poslancev. 
 

Foto: Anže Petkovšek DeSUS Janša je v začetku tedna vabila na pogovore o oblikovanju nove koalicije po odstopu Marjana Šarca poslal vsem parlamentarnim strankam, odzvali so se v SMC, NSi in DeSUS. 

"Na vsebinskem delu bo veliko več pogojev"

"Sestanek je bil informativne narave, kakšna je pripravljenost za pogovore za nastanek nove koalicije," pa je po srečanju z Janšo povedala predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, ki pričakuje, da bodo pogajanja bolj napeta postala prihodnji teden.

V drugem krogu prihodnji teden naj bi se že pogovarjali o vsebinskih stvareh in programskih izhodiščih, ko bodo stranke pristopile vsaka s svojimi zahtevami. "Na vsebinskem delu bo veliko več pogojev," pravi. Pivčeva je pojasnila, da je DeSUS pripravljenost na pogajanja pokazal že s tem, ko se je sestanka pri Janši udeležil. 

Na pogovoru z Janšo se tako, kot pravi Pivčeva, danes niso dotikali kadrovskih zahtev.

Na nadaljevanje pogajanj združeni v trojčku?

Pivčeva pa je na vprašanje, ali bodo NSi, SMC in DeSUS na pogajanja prišli združeni v neformalni trojček odgovorila, da se o tem uradno še niso pogovarjali, da tudi ni dobila tovrstnega vabila, pričakuje pa, da bodo odločitve povezane s skupnim nastopom v pogajanjih z Janšo, "padale po današnjem sestanku".

Pogajanja Kdo da več, Janša ali Šarec?

V NSi po sestanku izjav niso dajali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 11:59 9. Februar 2020.

    So se pac prodali za dobro placano sluzbo in obstoj v parlamentu. Takim res ni za verjeti. Eno govorijo,drugo delajo.

  • 19:55 8. Februar 2020.

    Lepo, naj pokažejo kaj znajo, če pravijo da znajo. Na koncu pa pa tako, če bo uspešno, bo za to …

  • 10:12 8. Februar 2020.

    Slovenija je drzava mafija in tako samo korupcija je pomembna,ki je nekaj vsakdanjega in zazelena zato tudi politicna policija ustrahuje,grozi,izsiljuje …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.