Slovenija
5067 ogledov

Kdo da več, Janša ali Šarec?

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Anže Petkovšek
SMC, NSi in DeSUS danes na pogajanja k Janši.

Enajst dni po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca, se pri predsedniku največje opozicijske stranke Janezu Janši začenjajo pogajanja o novi, večinski koaliciji, ki so ji v SDS nadeli ime "Za Slovenijo".
Janez Janša, ki je koalicijo skušal sestaviti že po parlamentarnih volitvah 2018, je v ponedeljek vabila na pogajanja poslal vsem parlamentarnim strankam. Odzvali so se v SMC Zdravka Počivalška, NSi Mateja Tonina in DeSUSu Aleksandre Pivec. V LMŠ, Levici, SD, SAB in SNS so pogajanja z Janšo zavrnili. V DeSUS so napovedali, da bodo, če bo Janša odpiral ideološke teme, pogajanja zapustili. Več:

Janez Janša Slovenija Jurša: Če bo Janša odpiral ideološke teme, bomo odšli

Janša: Razlika je v času prostega teka

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"V SDS smo razpad koalicije pod vodstvom LMŠ v letu 2020 pričakovali, zato smo že septembra 2019 pričeli s pripravami na volitve. Smo verjetno edina stranka, ki je nanje programsko, kadrovsko in organizacijsko popolnoma pripravljena. Zavedamo pa se, da bomo lahko po naslednjih volitvah ob podobni razdrobljenosti zakonodajnega telesa pred podobnimi dilemami glede sestave večinske koalicije kot danes. Razlika pa je v času prostega teka ob kopičenju nerešenih problemov. Če oblikujemo večinsko koalicijo v aktualni sestavi DZ, imamo lahko novo vlado na začetku pomladi. Če bodo vmes volitve, pa šele konec poletja," je v vabilu predsednikom strank zapisal Janša.

V SMC bi vsaj en ali dva poslanca potegnila ročno

Pogovori naj bi potekali v dveh delih, če bodo danes ugotovili, da so načelno pripravljeni uskladiti programe in da imajo na ključna vprašanja podobne poglede, se bodo v drugem krogu v torek, že pogovarjali o programih po resorjih, organizaciji vlade in kadrovski ponudbi. 

SDS, SMC, NSi in DeSUS imajo v parlamentu skupaj 48 glasov, predvsem pri SMC pa je odprto vprašanje, ali bi na sodelovanje z Janšo pristalo vseh deset poslancev, vključno z Janijem Möderndorferjem in Branislavom Rajićem.
"Če bo mandatar Janez Janša, si upam trditi, da ne bo enotne podpore poslanske skupine, da bi vsaj en ali dva poslanca utegnila »potegniti ročno zavoro«," meni analitik Andraž Zorko z Valicona. Skoraj zagotovo pa bi po mnenju Zorka, koalicijo s SDS v SMC podprli vsi, če bi kot mandatar nastopil Zdravko Počivalšek, zelo verjetno pa tudi, če bi bil mandatar nekdo tretji, recimo nestrankarski kandidat, kar pa se Zorku sicer zdi malo verjetno.

SMC na dve stolčkih

Ravnanje SMC bo ključno za možnost oblikovanja koalicije na čelu z Janezom Janšo, prav tako pa bo odločitev SMC ključna za obstoj ali razpad stranke. Javnomnenjske ankete SMC ne kažejo dobro, vprašanje je, ali bi se stranka na predčasnih volitvah sploh uvrstila v parlament.

Janez Janša in Miro Cerar Slovenija Takšni bi bili rezultati, če bi bile jutri volitve
Zdravko Počivalšek | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška pred odborom DZ za gospodarstvo Saša Despot
Za SMC sta tako pomembni vprašanji ali se bo stranki na prihodnjih volitvah obrestovalo sodelovanje v vladni koaliciji s SDS, kjer naj bi, neuradno, Zdravko Počivalšek dobil mesto podpredsednika vlade, ali bi bil izkupiček večji, če gre SMC na predčasne volitve skupaj z LMŠ. LMŠ naj bi SMC omogočil izvoljivost njihovih kandidatov, Počivalšek pa bi ostal minister za gospodarstvo. Pogovori o skupnem nastopu pa naj bi se na ravni vodij poslanskih skupin tudi že začeli. 

"V vladi SDS usoda stranke nepredvidljiva"

"Odgovor je skupni nastop z LMŠ, še posebej, če bi k temu bloku oz. predvolilni koaliciji pristopile še kakšne manjše stranke ali lokalne iniciative, ki jih je pozval Šarec v svojem odstopnem govoru. V vladi pod vodstvom SDS je usoda stranke zagotovo bolj nepredvidljiva, čeprav ne nujno usodna," meni Zorko.

Anketa: Volivci proti sodelovanju SMC s SDS

Glede na zadnje ankete, Počivalškovega sklepanja poslov z Janšo volivci ne bi nagradili. V anketi, ko jo je za Dnevnik opravila Ninamedia, več kot 82 odstotkov volivcev SMC ne odobrava sodelovanja s SDS. 

Da je SMC tista stranka, ki mu lahko prekriža načrte o predčasnih volitvah, se zaveda Marjan Šarec, zato je že v odstopni izjavi  SMC javno povabil k sodelovanju. Druga poteza s katero naj bi Šarec Počivalška skušal speljati na svojo stran pa naj bi bilo včerajšnje soglasje vlade, ki opravlja tekoče posle, Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) k načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2020. Gre za ključni projekt ministra za gospodarstvo in predsednika SMC Zdravka Počivalška. 

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenija Velika zmaga Zdravka Počivalška

Na pogajanja v trojčku?

Matej Tonin | Avtor: Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Saša Despot
V dneh pred začetkom pogajanj pri Janši so se razširile tudi informacije o možnosti neformalnega oblikovanja sredinskega trojčka SMC, NSi in DeSUS, ki bi v pogajanjih z Janšo nastopil nastopil skupaj. V SMC dogovorov niso niti potrdili, niti zanikali, vodja poslanske skupine Igor Zorčič je dejal le, da taktik SMC-ja ne bo javno komentiral. 

"Če nastopijo kot nekakšen sredinski blok, ki ima 22 poslancev, so seveda precej bolj enakovreden partner v pogajanjih s stranko, ki ima 26 poslancev  - pogajalska izhodišča so s tem precej boljša. Precej lažje bi v tem primeru zagovarjale izbiro mandatarja, ki ni Janez Janša," pravi Zorko in dodaja: "Če bi se dejansko uspeli med sabo dogovoriti okoli ključnih programskih točk in vzdržati kot enoten blok, bi to predstavljajo moč, ki je večja od preprostega seštevka treh strank – ravno medsebojna trenja med nekaterimi strankami znotraj zdaj že bivše koalicije so bila namreč tista, ki so bistveno prispevala k predčasnemu koncu zadnje vlade."
 

 

Komentarjev 3
  • sam50 10:53 07.februar 2020.

    Spet bo na zavodu prijavljenih kar nekaj padlih poslancev s par tisočaki mesečne rente in spet si bo le malokateri(a) "uspel" najti zaposlitev pred iztekom bonitetnega roka.....

  • mirror 09:16 07.februar 2020.

    "Kdo da več, Janša ali Šarec?" Kakšen butast naslov članka! Ali Šarec sestavlja vlado?

  • Silva Drevensek 07:27 07.februar 2020.

    kdo da več Janša al Šarec,če še ljudje ne vejo Šarec je dal odstop kaj komu ni jasno