Slovenija
4626 ogledov

Velika zmaga Zdravka Počivalška

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Vlada dala soglasje k turističnemu holdingu, za katerega si je prizadeval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Vlada, ki upravlja tekoče posle, je danes Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) dala soglasje k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2020. Dokument vsebuje tudi načrt konsolidacije, upravljanja in prestrukturiranja turističnih družb v državni lasti, je objavila vlada, ki podrobnosti ni sporočila.

Počivalšek, ki je pobudnik državne konsolidacije turističnih naložb, ob odhodu s seje vlade v izjavi novinarjem dejal, da so načrt obravnavali, o vsebini pa ni govoril.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je v izjavi novinarjem dejala, da pri letnem načrtu upravljanja naložb ni uspela s predlogi, da pri družbah, ki opravljajo javno službo - izpostavila je Pošto Slovenije in Slovenske železnice - ne bi smel biti prvi cilj dobiček, ampak dobro izvajanje gospodarske javne službe. O turizmu ni želela govoriti; to vsebino bi moral po njenem mnenju predstaviti minister Počivalšek.

Veliko babic, kilavo dete? 

Naložbe naj bi konsolidirali na posebni družbi, ki jo je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) po zaplembi delnic Istrabenz Turizma že ustanovila, a je s prenosom lastništva Istrabenz Turizma in Thermane več kot pol leta čakala na vladno potrditev načrtov. A kot kaže, bo državni turistični megaholding upravljal SDH, kot naj bi si želel Počivalšek, in ne pa slaba banka. Po poročanju Dela bodo holding upravljali vsi državni solastniki - SDH, DUTB, Kapitalska družba in DSU - skupaj.

Po konsolidaciji bi po Počivalškovih besedah sledila »premišljena prodaja«.

Na državnem turističnem holdingu naj bi bile poleg Istrabenz Turizma in Thermane še naložbe v družbah Sava Turizem (s Hoteli Bernardin), Hit Alpinea, Terme Olimia, Adria Ankaran in Unitur.

Letos država pričakuje nižje donose

Letni načrt SDH opredeljuje upravljanje po posameznih panogah in konkretnih naložbah, za katere določa tudi pričakovane cilje. Določeni so ekonomski in finančni cilji, vrednoti se tudi družbena odgovornost ravnanja družb, je sporočila vlada.

Ciljni donos na kapital (ROE) je določen pri 5,9 odstotka. potem ko je bil lani pri 6,2 odstotka. Kot je na letni konferenci SDH v začetku decembra lani povedal predsednik uprave SDH Gorazd Škof, so razlogi za nižjo pričakovano donosnost med drugim napovedana nižja gospodarska rast, enkratni učinki v letu 2019 in regulatorne zahteve.

SDH za leto 2020 pričakuje dividende v skupni višini 142,4 milijona evrov, od tega bi država prejela 102,9 milijona evrov, SDH pa 39,5 milijona evrov. Zmanjšanje dividend glede na lani (250,4 milijona evrov) je posledica prodaje NLB in Abanke.

Potem ko je SDH v preteklih letih prodal nekatere večje naložbe, v letu 2020 večji prodajni postopki letos niso predvideni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 19:13 06.februar 2020.

    Bademajster bo dobil peskovnik kjer se najbolje znajde . Po volitvah se vrne tja kjer je bil in bi moral večno ostati .

  • kapibara 14:48 06.februar 2020.

    Zopet se bode lomastilo po državnem premoženju