Slovenija
4383 ogledov

Šarec iz Bruslja opozarja Počivalška

Janez Janša Anže Petkovšek Janez Janša
Šarec iz Bruslja opozarja Počivalška.

Za tesno zaprtimi vrati so se ob 14. uri v pisarni poslanske skupine SDS začela pogajanja o novi koaliciji. V SDS novinarjem niso dovolili posneti prihodov na sestanek, izjavo po srečanju pa je zaenkrat obljubila le predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. 

Prvi je na sestanek z Janšo prišel predsednik SMC Zdravko Počivalšek, uro kasneje se je oglasila Pivčeva, sestanek s predsednikom NSi Matejem Tonininom pa bo ob 16. uri. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je ob odhodu s pogovora s prvakom SDS Janezom Janšo glede morebitnega oblikovanja nove vlade za STA in Delo povedal, da so se odzvali povabilu, pogovori so bili konstruktivni in jih bodo najverjetneje nadaljevali. Več ni razkril.

Koliko glasov lahko zagotovi Počivalšek?

SMC, NSi in DeSUS imajo v parlamentu 22 poslancev, podporo morebitni novi vladi sta Janši zagotovila tudi poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, skupaj s poslanci SDS bi to pomenilo udobno večino 50 glasov. Vendar je vprašanje, ali bo SMC zagotovil glasove vseh desetih poslancev. 

Karl Erjavec, Janez Janša, Marjan Šarec Pogajanja Slovenija Kdo da več, Janša ali Šarec?

Če prvi krog uspe, nadaljevanje pogajanj v torek

V prvem krogu ločenih pogovorov bodo danes ugotavljali, ali imajo SDS, SMC, NSi in DeSUS podobne poglede na ključna vprašanja, ki se nanašajo na reševanje problematike zdravstva, dolgotrajne oskrbe in stanovanjske politike. Če bo soglasje doseženo, se bodo pogajanja nadaljevala v torek, ko naj bi se že pogovarjali o organizaciji vlade in kadrih. Po nekaterih informacijah naj bi se stranke SMC, NSi in DeSUS neformalno povezale in na pogajanjih nastopile skupaj.

Analitik: Neformalna povezava bi se izplačala

"Če nastopijo kot nekakšen sredinski blok, ki ima 22 poslancev, so seveda precej bolj enakovreden partner v pogajanjih s stranko, ki ima 26 poslancev  - pogajalska izhodišča so s tem precej boljša. Precej lažje bi v tem primeru zagovarjale izbiro mandatarja, ki ni Janez Janša. Če bi se dejansko uspeli med sabo dogovoriti okoli ključnih programskih točk in vzdržati kot enoten blok, bi to predstavljajo moč, ki je večja od preprostega seštevka treh strank – ravno medsebojna trenja med nekaterimi strankami znotraj zdaj že bivše koalicije so bila namreč tista, ki so bistveno prispevala k predčasnemu koncu zadnje vlade," meni analitik Andraž Zorko z Valicona. 

Šarec iz Bruslja opozarja Počivalška

Na današnji začetek pogajanj pri Janezu Janši se je iz Bruslja odzval tudi predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec, ki je opozoril, da si predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki mu je ponudil sodelovanje na morebitnih predčasnih volitvah, "s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani".

Šarec, ki se v Bruslju srečal s  predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, je zavrnil namige, da bi bilo četrtkovo soglasje vlade k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2020 darilo oziroma "bonbonček" za Počivalška, da se ta ne bi odločil za sodelovanje s predsednikom SDS Janezom Janšo. Dokument, ki vsebuje tudi načrt konsolidacije, upravljanja in prestrukturiranja turističnih družb v državni lasti, je namreč ključni politični projekt gospodarskega ministra Počivalška.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenija Velika zmaga Zdravka Počivalška
Komentarjev 21
  • Avatar vec
    vec 09:26 09.februar 2020.

    samo je tale komedijant en bumbar, ko je nastopil mandat NI HOTEL v bruselj, ko je odstopil PA Z VESELJEM potuje tja ? Kaka je logika ne vem, zdej bi mogu ostat doma, ne pa prej.

  • maresem 19:54 07.februar 2020.

    Kaj je komunajzarji zabiti a imate danes prost petek, ko tako talate minuse? Nič vam ne pomaga. Tišler vas je zjebal do fundamenta.

  • plorcora 19:49 07.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks