Januarja v pokoj po novem

Foto: Žurnal24 Poslanci so soglasno sprejeli dopolnilo SLS, po katerem bodo tisti, ki državne p
Presenečenje. SLS namesto DeSUS rešila pokojninsko reformo. Žerjav: To je bil glas za reformo in ne za vlado!
Oglej si celoten članek

Reforma. “To je malo presenečenje, ampak delali smo na tem,” so bile besede ministra Ivana Svetlika po tem, ko so poslanci z 49 glasovi za in 35 proti sprejeli pokojninski zakon. Koalicijo je namreč s svojimi glasovi rešila SLS, predsednik Radovan Žerjav pa je povedal, da bodo enako storili tudi v primeru morebitnega veta državnega sveta, vendar v to “vlado ne bodo vstopili nikoli”. Poslanci SDS, SNS, DeSUS in nepovezani poslanec Andrej Magajna so glasovali proti reformi.

Zaradi ugodnosti na račun starševstva in obveznega služenja vojske bodo le redki delali do 65. leta.
Janez Svetlik, minister za delo

1 Kdo v pokoj prihodnje leto?
Prihodnje leto se bodo moški, ki bodo imeli 40 let pokojninske dobe, lahko upokojili že pri 60 letih, ženske z 38 leti pokojninske dobe pa, če bodo prihodnje leto stare vsaj 58 let.

Pogoj 65 let za starostno pokojnino bo za moške s 40 leti pokojninske dobe aktualen šele leta 2021, za ženske z 38 leti pokojninske dobe pa leta 2025. Tisti, ki bodo nabrali manj pokojninske dobe in se bodo želeli upokojiti prihodnje leto, bodo morali biti starejši.

2 Če ste začeli delati zgodaj
Moški, ki so začeli delati zgodaj, se bodo prihodnje leto lahko upokojili z 58 leti, če bodo imeli 41 let pokojninske dobe (brez dokupa), za ženske pa bo dovolj, če bodo stare 55 let in bodo imele 38 let pokojninske dobe (brez dokupa). Zahtevana starost se bo dvigovala po štiri mesece, tako da bodo moški za starostno upokojitev potrebovali 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe šele leta 2017, ženske pa 58 let in 41 let pokojninske dobe šele leta 2020.

3 Bonus za starševstvo
Upokojitveno starost si bo mogoče znižati za osem mesecev na otroka, vendar si je moški ne bo smel znižati pod 60 let starosti, ženske pa ne pod 58 let. Pravico bo lahko uveljavljal tisti od staršev, ki je v prvem otrokovem letu koristil starševsko nadomestilo. Poseben pogoj sicer velja za prihodnji dve leti: leta 2011 se bo starost lahko znižala le za šest mesecev na otroka, leta 2012 pa za sedem mesecev.

4 Obdobje za izračun osnove
V letu 2011 bo obračunsko obdobje za izračun pokojninske osnove znašalo 19 let, nato se bo vsako leto podaljševalo za eno leto, dokler ne bo doseglo zaporedja 30 let, iz katerega se bodo izločila tri najmanj ugodna leta. Leto upokojitve se pri izračunu ne bo upoštevalo.

Delovno dobo lahko podaljšujete v nedogled. Če ne bo novih mladih zaposlenih, ki bi vstopali v pokojninsko zavarovanje, se računica nikoli ne bo izšla.
Janez Janša, SDS

5 Subvencije za zaposlovanje
Država bo od marca 2011 plačevala del prispevkov za pokojnino delavcev, starejših od 60 let, od julija 2011 pa tudi del prispevkov za mlajše od 26 let, ki jih bo delodajalec prvič zaposlil za nedoločen čas.

6 Usklajevanje pokojnin
Do leta 2015 se bodo pokojnine usklajevale v 60 odstotkih z rastjo plač, v 40 pa z inflacijo, nato pa v 70 odstotkih z rastjo plač in v 30 z inflacijo.

7 Vojaščina
Moški si bodo lahko znižali starostni pogoj za celotno služenje obveznega vojaškega roka in imeli možnost cenejšega dokupa tega obdobja.

8 Dokup pokojninske dobe
Posameznik bo lahko dokupil največ pet let pokojninske dobe.

Mini izjave: S pokojninsko reformo kot z zobobolom

Foto: Žurnal24

"Če pokojninske reforme ne bomo sprejeli, bo podobno kot z zobobolom. Dlje ko odlašamo, večje so bolečine in globlji je poseg."

Andreja Črnak Meglič, SD

 

Foto: Žurnal24

 

"Obstaja neki grd, skrit način. Pokojninska blagajna bo z dvigovanjem upokojitvene starosti veliko prihranila tudi pri vseh 
tistih, ki bodo prej umrli."

Bogdan Barovič, SNS

 

Foto: Žurnal24

"Sindikalni liderji nas bodo najbrž dali na črno listo; če bi bili v drugačnem času, bi nas najbrž poslali na Goli otok."

Radovan Žerjav, SLS

 

Foto: Žurnal24

 

 

"Ostajajo številna verodostojna pričevanja, da so na zavodih kar državni uslužbenci svetovali, kako najlažje preigrati obstoječe predpise, da ti pripada upokojitev še po starem zakonu."

Branko Grims, SDS

 

Foto: Žurnal24

"Tisti, ki ste bili na oblasti leta 2005, niste niti p od pokojninske reforme naredili."

Marijan Križman, SD

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.