Jelinčiču osem mesecev pogojne kazni

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Višje sodišče je Zmagu Jelinčiču zvišalo kazen prvostopenjskega sodišča zaradi krive ovadbe, poroča Delo. Šlo naj bi za povračilni ukrep zoper preiskovalce, teh pa naj bi bilo po poročanju omenjenega časopisa zadnja leta veliko.
Oglej si celoten članek

Nekdanji poslanec Zmago Jelinčič si je obsodilno sodbo prislužil, ker je oktobra 2005 kazensko ovadil takratnega inšpektorja za kulturo in medije Dragana Matića ter kriminalista Mirana Štupico, poroča Delo in dodaja, da je tožilstvu uspelo dokazati, da je zavestno vložil krivo ovadbo. Okrajna sodnica vrhniškega sodišča Karina Konec ga je zato obsodila na dva meseca pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. A višji sodniki so bili, med drugim zato, ker je kaznivo dejanje storil kot poslanec in ker sta bila oškodovanca izrazito negativno ožigosana v medijih, še bolj strogi. Jelinčiču so namenili osem mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo treh let. Sodba je pravnomočna, poroča časopis.

V službi naj bi bila nevestna

Jelinčič je v kazenski ovadbi, s katero je Matiću in Štupici očital nevestno delo v službi, sicer zapisal, da sta dopustila, da so novembra 2004 v železarni Štore uničili precejšnjo količino orožja, med katerim je bilo po njegovem mnenju tudi precej kosov kulturnozgodovinskega pomena, piše omenjeni časopis. Jelinčič je ovadbo podal kljub temu, da je vedel, da Matić in Štupica očitanih »grehov« nista storila, saj za uničenje orožja nista imela nobenih pristojnosti. Po njunem mnenju se ju je Jelinčič lotil, ker sta bila vpletena v preiskavo sumljive prodaje slovenskega denarja Narodnemu muzeju Slovenije, od katere bi moral obdolženec pred leti prejeti kar 175.000 evrov, piše Delo.

Krive ovadbe ustaljena praksa

Jelinčičev primer je gotovo eden najbolj odmevnih postopkov zaradi krive ovadbe, poroča Delo. Preiskovalci sicer že dalj časa opozarjajo, da so ovadbe oziroma civilne tožbe tistih, ki se znajdejo v preiskavi, čedalje pogostejša obrambna taktika oziroma povračilni ukrep. Po podatkih omenjenega časopisa so v preteklem letu oddelku specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili lani v obravnavo odstopili 80 kazenskih ovadb, predlanskim pa 137. V to skupino niso vštete prijave, ki jih je skupina tožilcev prejela neposredno od prijaviteljev, še poroča Delo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mph
    12:08 5. November 2012.

    Nisem prepričan, če je sodniku jasen pomen pogojne kazni, kdaj jo je smotrno izreči.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.