Jelko Kacin predstavil, katera so največja žarišča po državi

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
Še naprej velik problem ostaja Gorenjska, a večja žarišča so tudi drugod po državi.
Oglej si celoten članek

"V teh izjemno zahtevnih časih se vsi trudite in trudimo svoje delo opravljati odgovorno, bodite še naprej spodbuda drugim in pazite nase, svoje najbližje in sodelavce," je današnjo tiskovno konferenco ob rekordnem številu dnevnih okužb začel uradni vladni govorec Jelko Kacin. Ob 7471 opravljenih testih je bilo potrjenih kar 2605 novih okužb. "To pomeni, da je bil pozitiven skoraj vsak tretji opravljeni test, delež pozitivnih je bil kar 34,87-odstoten."

"Število opravljenih testov je bilo veliko, tako število novih okužb kot delež pozitivnih pa rekordno visoko."

Jelko Kacin, vladni govorec

Foto: Twitter/VladaRS Kumulativno število na novo okuženih

Kumulativno število okuženih je do danes naraslo na 28197. "Če pogledate nekoliko nazaj, še pred nekaj dnevi smo bili na številki 11 tisoč," je dejal Kacin. "Ob takih dnevnih prirastkih stvari rastejo zelo zelo hitro."

Epidemiologi se soočajo z velikimi dnevnimi obremenitvami, do sedaj so vzpostavili že tri klicne centre v Ljubljani, Celju in Mariboru. "Še vedno se trudijo, da bi bil vsak od okuženih čim prej prejel klic epidemiologa," je dejal Kacin. "Zaradi resnično visokega števila okužb epidemiologi ne zmorejo poklicati takoj, oz. ne več vedno v prvem dnevu. Posledično v nekaterih delih države prihaja do zamud. V imenu epidemiologov pozivam vse, da ste potrpežljivi in da v času, ko čakate na klic, ostanite doma - ne hodite na delo ali v trgovino, ta bo posredoval TAN kodo, ki jo boste lahko vnesli v aplikacijo." 

Slovenija IJS: "Nakazuje se, da se je začel poznati vpliv ukrepov"

Foto: Twitter/VladaRS Število novoodkritih od začetka epidemije

Sedem jih je umrlo, a številka še ni končna

Stanje v bolnišnicah še naprej ostaja resno, število obolelih za covid-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, je 612. "Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 54 oseb, a se je število bolnikov vseeno povečalo, 99 oseb se zdravi na intenzivni negi," je pojasnil Kacin. "Sedem oseb je v bolnišnicah žal včeraj umrlo." Skupaj s podatki iz DSO jih je včeraj umrlo 14.

Nove okužbe po občinah

Po besedah Kacina imamo številna relativno močna žarišča. Na Gorenjskem imamo npr. v Kranju 84 na novo okuženih, v Radovljici 71, na Jesenicah 70, v Škofji Loku 49, na Bledu 22 in v Bohinju 11. 

Slovenija Uradni podatki: Presegli nov mejnik, a vse ni tako slabo

V Domžalah so potrdili 69, v Kamniku 62 in v Medvodah 42. 

Po večjih mestih so denimo v Novem mestu zabeležili 76 novih okužb, v Celju 80, v Slovenski Bistrici 58, v Murski Soboti 47, v Velenju 43, v Brežicah 32 in v Črnomlju 30. V Ljubljani je bilo včeraj na novo okuženih 305 oseb.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 16:23 28. Oktober 2020.

    Mene pa zanima, kje je zdaj tisti vaš “žarek upanja” od včeraj, dragi žurnalov novinar?

  • 16:00 28. Oktober 2020.

    Kaco, to samo tebe zanima, nas nezavedenih sigurno ne

  • 15:52 28. Oktober 2020.

    Kaco vsakič,ko kej poveš je potem čist drugač,tko,da je vseen,če tole predavaš doma v Besnici,ko farbaš ukradeno ograjo iz vojašnice …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.