Slovenija
23339 ogledov

Uradni podatki: Presegli nov mejnik, a vse ni tako slabo

covid-19 Epa
Število okužb pri nas je preseglo nov mejnik.

V torek je bilo pri nas potrjenih 2605 novih okužb, kar pomeni, da je rast v primerjavi s prejšnjim tednom 73-odstotna, kar je dober podatek, saj se število okužb ni podvojilo v primerjavi s prejšnjim tednom. Opravljenih je bilo 7471 testov, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 34,87 odstotka opravljenih testov.  

Aktivnih primerov je trenutno 18269, 14-dnevna incidenca znaša 872 na 100.000 prebivalcev. Vseh potrjenih primerov v Sloveniji je 28208. 

V bolnišnicah se zdravi 612 ljudi, od tega 99 na oddelkih intenzivne nege. Včeraj so na oddelke intenzivne nege sprejeli 12 ljudi, enega pa odpustili. Po zadnjih podatkih vlade, v katerih so vštete tudi smrti iz DSO, je včeraj umrlo 14 bolnikov s covid-19.

Institut Jožef Stefan je v včerajšnji napovedi za razvoj epidemije pri nas napovedal, da bo reprodukcijsko število R v primeru, da bo potrjenih manj kot 3260 novih okužb (ob nespremenjenem režimu testiranj), nekoliko padlo. Število potrjenih primerov ni preseglo omenjenega števila, kar je dobra novica. Reprodukcijsko število trenutno znaša 2,09, še včeraj pa je bilo 2,17.

Konec tedna bi lahko prinesel spremembo

Dr. Aleš Rozman, direktor klinike Golnik in član vladne svetovalne skupine, je za Odmeve TV Slovenija dejal: "Upamo, da se bo konec tedna število začelo umirjati in doseglo nek plato. Takrat pričakujemo, da bodo ukrepi začeli delovati"

Dr. Bojana Beović je napovedala, da so podatki, ki so objavljeni v sredo, najbolj povedni. Pristojni upajo, da bodo splošni ukrepi zmanjšali ogromen epidemičen val do te mere, da bo možna uspešna obravnava vseh bolnikov in da bo možno učinkovito zamejevanje s karantenami. Beovićeva pričakuje, da se bo val obrnil navzdol, ko bomo dosegli tisoč zasedenih postelj na dan.

Pred tednom dni čez tisoč, zdaj čez dva

Prejšnji torek je bilo potrjenih 1505 okužb, kar je bilo prvič, da se je število potrjenih okužb povzpelo čez tisoč. Takrat je bilo, po podatkih Instituta Jožef Stefan, reprodukcijsko število R 2,15, podvojitveni čas dnevnih pozitivnih testov pa 6,3 dneva ob 4 uvoženih primerih na dan. Takratna optimistična napoved, po kateri bi ukrepi, sprejeti 16. oktobra, polno prijeli in zaustavili širjenje epidemije, je predvidevala, da bomo že po 22. oktobru videli počasen upad testov. V bolnišnicah bi se število hospitalizirano dvigalo do 4. novembra, ko bi bilo tam 699 bolnikov, število bolnikov na intenzivni negi pa bi raslo vse do 7. novembra, ko bi doseglo številko 181 nato pa začelo upadati. 

Razmere so se vmes zaostrile, saj so bili izpolnjeni vsi kriteriji za razglasitev epidemije, kar je vlada tudi storila. Z včerajšnjim dnem je vlada dodatno omejila gibanje na občine

Spremembe pri testiranju

Slovenija bo spremenila način testiranja, saj bodo po novem testirali le tiste s hujšim potekom bolezni, zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše. Infektologinja s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Mateja Logar je dejala, da samo število testov na potek epidemije nima posebnega vpliva, čeprav je pomembno, da se ve, kdo je okužen. Glede na veliko pojavnost bolezni v populaciji je zelo verjetno, da nekdo, ki kašlja, ima vročino, poleg tega pa še izgubi okus in vonj, preboleva covid-19. Z manj testiranj se bo tudi zmanjšalo število potrjeno okuženih, se pa hkrati lahko tudi spremeni način spremljanja bolezni in se v sistem sporoča tudi bolnike, ki imajo klinično potrjeno okužbo, ne pa tudi laboratorijsko, je dodala.

Po spremembi naj bi se dnevno število opravljenih testiranj gibalo od 4 do 5 tisoč testov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • ivan277 23:53 28.oktober 2020.

    Zasebno posojilo Lahko vam pomagam dobiti posojilo, financiranje ali naložbo. če vas zanima, prosimo, odgovorite za več podrobnosti. E-naslov: posojila386@gmail.com Hvala vam

  • Mesija 10:38 28.oktober 2020.

    LAŽ, LAŽ, SAME LAŽI!

  • lulibuc 10:36 28.oktober 2020.

    Mejnik bo tam, ko bodo teroristi, ki nas zasužnjujejo sedeli dosmrtni zapor ob plesnivem kruhu in deževnici.