Slovenija
6770 ogledov

Še nepopolni podatki, a število preseglo 2200 okužb

covid-19 Epa
Podatek je podal član vladne svetovalne skupine Aleš Rozman.

Zaenkrat še ne kaže, da bi štvilo okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji upadalo. Kot je v oddaji Odmevi povedal Aleš Rozman, direktor klinike Golnik in član vladne svetovalne skupine, je število okuženih v torek že preseglo 2200, preden je prišel v studio javne televizije. "Upamo, da se bo konec tedna število začelo umirjati in doseglo nek plato. Takrat pričakujemo, da bodo ukrepi začeli delovati," je poudaril.  

Kot je znano, dan pred tem, v ponedeljek so v Sloveniji opravili 5756 testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 1499 okužb. Pozitivnih je bilo 26 odstotkov vseh opravljenih testov.

Po ponedeljku zbranih podatkih je bilo v Sloveniji aktivno okuženih 16.347 ljudi. V zadnjih 14 dneh je zbolelo 780 ljudi na 100.000 prebivalcev, kaže Sledilnik za covid-19.

V prihodnje manj testov

Kot je znano, v Sloveniji se bo spremenil način odkrivanja bolezni covid-19, opravljali bomo manj testov; nič vseč vseh, ki kažejo znake bolezni, pač pa le tiste s hujšim potekom, zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše. Namero je na vladni tiskovni konferenci komentirala intektologinja s klinike za inefkcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Mateja Logar, ki je dejala, da samo število testov na potek epidemije nima posebnega vpliva, čeprav je pomembno, da se ve, kdo je okužen.

A glede na veliko pojavnost bolezni v populaciji je zelo verjetno, da nekdo, ki kašlja, ima vročino, poleg tega pa še izgubi okus in vonj, preboleva covid-19. Z manj testiranj se bo tudi zmanjšalo število potrjeno okuženih, se pa hkrati lahko tudi spremeni način spremljanja bolezni in se v sistem sporoča tudi bolnike, ki imajo klinično potrjeno okužbo, ne pa tudi laboratorijsko, je dodala.

Koronavirus Slovenija "Slovenija se je zelo trudila, vendar testov ni dobila"

Svetovalna skupina je zdravnikom že poslala priporočila glede novih smernic testiranja, je po poročanju spletnega portala 24 ur povedala vodja svetovalne skupine Bojana Beović. Z spremembami bi, kot je dejala, dnevno število zmanjšali s 6000 do 7000 testov, kolikor jih opravijo zdaj, na 4000 do 5000 testov.

Na vprašanje, kaj napovedana sprememba pri testiranju pomeni za sproščanje ukrepov, saj je bila pojavnost okužb tudi eden od kriterijev, je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pojasnil, da vlada vsak dan sproti ocenjuje in s pomočjo matematičnih modelov spremlja, kako bodo stvari tekle v nadaljevanju epidemije.

zemljevid regije covid-19 Zdravje V teh občinah so potrdili največ primerov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Covid_1984 08:08 28.oktober 2020.

    prestitutke, zakaj ne pišete o tem, kako je ameriški cdc priznal, da virusa še ni izoliral, torej ga sigurno tudi naši klovni nimajo? s čim se torej ljudje okužujejo? haha

  • Laznivi 08:07 28.oktober 2020.

    Pomembno je da ne bo kdo od teh ki tolcejo proti ukrepom ,proti nosenju mask ....dobil postelje v bolnici medtem ko bodo moji sorodniki lezali na hodnikih ali sploh ne bo prostora zanje...ker pridem lastnorocno odstraniti vse te smeti iz bolnice.

  • munja 08:05 28.oktober 2020.

    Ovca ne blejaj,bi rada bila zaprta v stanovanju en mesec? Če se ljudje ne bodo testirali, bodo bolni hodili okrog in okužili še več ljudi.