Slovenija
13934 ogledov

"Slovenija se je zelo trudila, vendar testov ni dobila"

Koronavirus Epa
Po tem, ko je predsednik vlade Janez Janša napovedal možnost testiranja celotnega prebivalstva, vladni govorec Jelko Kacin sporoča, da je zadostno število hitrih testov nemogoče dobiti. Slovenija medtem uvaja nov sistem testiranja, ki bo precej omejen.

Po tem, ko je predsednik vlade Janez Janša konec preteklega tedna sporočil, da vlada preverja tudi možnosti masovnega testiranja oziroma nabave hitrih testov za celotno prebivalstvo, je vladni govorec Jelko Kacin danes sporočil, da Slovenija teh testov ni dobila. 

"V tem trenutku na trgu tako velikega števila testov ni mogoče dobiti, Slovenija se je zelo trudila, da bi jih dobila," pravi Kacin. Glavni razlog za to je Slovaška, ki se je odločila za hitro testiranje celotne populacije. "Glede na to, da ima Slovaška pet milijonov prebivalcev in da želijo testirati večkrat zapored, pomeni, da je treba zagotoviti za Slovaško 15 milijonov testerjev, kar je izjemen logistični zalogaj," pravi Kacin.

Stopnja okuženosti nekaj manj kot štiri odstotke

Slovaška je množično testiranje prebivalcev starejših od 10 let začela v petek, sprva na severu države. Konec tedna so na podlagi opravljenih okoli 140 tisoč testov ugotovili, da je stopnja okuženosti nekaj manj kot štiriodstotna. Odziv na testiranje je, po poročanju Reutersa, velik, konec tedna pa bodo testiranja razširili še na druga območja.  

Nov omejen sistem testiranja v Sloveniji

Zaradi preobremenjenosti laboratorijev je na testiranje v Sloveniji trenutno treba čakati tudi do pet dni. Ministrstvo za zdravje je osebnim zdravnikom včeraj posredovalo nova navodila za napotovanje na testiranje.  "Želimo razbremeniti pritisk na laboratorije, ko gre za te najbolj zahtevne PCR teste, da bi ti ostali kot vstopnica v bolniško zdravljenje," pojasnjuje Kacin.

Po novem bodo tako na testiranje napotene osebe, pri katerih se predvideva težji potek bolezni: starejši od 60 let in pacienti s pridruženimi obolenji, tisti, ki so na izpostavljenih delovnih mestih, denimo v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih za starejše in socialnovarstvenih zavodih, v policiji oziroma poklicih, ki so nujni in prihajajo v stik z veliko ljudmi ter osebe z drugimi epidemiološkimi indikacijami, kot so oboleli otrok zdravstvenega delavca, oseba, ki ima v družini osebo s tveganjem za hud potek bolezni.

Testirani bodo tudi tisti, ki zaradi bolnišnične obravnave ostanejo doma. Vsem ostalim, ki bodo zboleli, bodo osebni zdravniki svetovali, da ostanejo doma in se izolirajo. 

Hitri testi vse bolj zanesljivi

V slovenskih laboratorijih so v tem trenutku zmožni opraviti okoli osem tisoč PCR testov dnevno. Hitri testi, ki jih pri testiranju celotnega prebivalstva uporablja tudi Slovaška, so nekoliko manj zanesljivi od PCR testov, so pa veliko hitrejši. Hitri antigenski testi odkrivajo protein na površju virusa,  potreben je nosno žrelni bris, rezultat pa je znan v roku 15 minut do ene ure. Analiza PCR testa traja od štiri do šest ur, PCR test je od hitrega testa dražji okoli 60 evrov. 

10 slovenskih bolnišnic je že začelo uporabljati hitre teste, na UKC Ljubljana jih uporabljajo na urgenci, testiranja pa so pokazala, da so okoli 90 odstotno zanesljivi. 

Po tem, ko so spomladi v italijanskem Vo Euganeo zabeležili prvi primer koronavirusa in prvo smrt zaradi kovida, so testirali vseh 3.300 tamkajšnjih prebivalcev. Testi so pokazali, da so okuženi trije odstotki prebivalcev, polovica od stotih ni kazala nobenih simptomov bolezni. Okužene so izolirali in v dveh tednih je stopnja obolelosti padla na 0,25 odstotka.

Brez hitrih testov masovnega testiranja ni mogoče opraviti 

"Po tem, ko bomo videli, ali je Slovaška, kar je napovedala, res naredila, ali bo res naredila tri zaporedna testiranja, se bo do tega opredelila stroka in bomo videli, kaj glede tega lahko naredimo," glede možnosti izpeljave množičnega testiranja pravi Kacin. Z množičnim testiranjem bi po njegovih besedah iskali predvsem informacijo, kakšen delež prebivalstva je okužen. "To informacijo lahko dobilo le v primeru, če testiramo celotno Slovenijo v zelo kratkem času, kot vidite, so naše številke testiranj okoli osem tisoč dnevno, to je maksimalno, zato je taka naloga težko uresničljiva," pravi Kacin. 

 

Komentarjev 14
  • brencl47 18:57 27.oktober 2020.

    Saj vendar to niso edini hitri testi - več proizvajalcev je in vsi testi imajo cca 90 - 95 %-no točnost. Pisuni napravite raje pregled po tujini in potem nekaj napišite. Pri nas se nažalost drže samo enega proizvajalca in ...prikaži več dobavitelja ter seveda bogate provizije!

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:06 27.oktober 2020.

    Gale jih bo dobil. Ali pa ve vsaj za ljudi, ki bi jih dobili za provizijo. On je notranji človek.

  • Avatar ovca
    ovca 14:45 27.oktober 2020.

    Tako so se trudili.... reveži. Če bi se navadna raja "tako blazno trudila" brez efekta, delodajalec da knjižico brez razmišljanja. Koliko časa bomo pa mi še gledali te nesposobneže? (Pa ne mislim na teste)