Slovenija
57925 ogledov

Odločitev padla: Zaprtje trgovin, lokalov, vrtcev ...

janez janša Daniel Novakovič/STA
"Ocena je, da zmoremo. To predvsem zato, ker virus vsi obravnavamo kot nevarnost, ki je simetrična, ki izbira samo po kriterijih virusa,“ je ob novih ukrepih, ki jih je sprejela vlada, povedal predsednik Janez Janša.

Vrtci izjemoma odprti za tiste, ki nimajo varstva

"Številke rastejo in bodo še nekaj časa rasle. Zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj o oceni, ali so ukrepi, ki smo jih sprejeli, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja. V vsakem primeru je treba sprejeti še nekatere druge ukrepe. Pred nami je teden boja za ustavitev virusa. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje virusa omejimo,“ je povedal premier Janša.

Vlada se je odločila zapreti gostinske obrate, hotele z delnimi izjemami za diplomatske in športne ekipe, zaprti bodo trgovski centri, izjema bodo živilske in še nekatere druge trgovine, denimo trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali. Prav tako bodo zaprti frizerski in kozmetični saloni.."Mislim, da en teden lahko zdržimo, se bomo vsi potrdili, predvsem bomo naredili vse, da teh ukrepov ne bo treba podaljševati," je dejal premier.

Naslednji teden bodo zaprti tudi vrtci, ker se je število okužb med vzgojiteljskim osebjem povečalo. Bodo pa izjeme tam, kjer morajo starši delati in nimajo varstva. Cilj je, da se zagotovi varstvo vsem, ki hodijo v službo in ne morejo delati od doma.

"Prosim župane, da v občinah organizirajo varstvo tam, kjer je to potrebno. Nanje tudi apeliram, da samoiniciativno v okviru svojih pristojnosti sprejemajo vse ukrepe, da se tudi v lokalnih okoljih zameji širitev virusa,“ je povedal Janša.

Zaprti tudi dijaški in študentski domovi

Zaprti bodo dijaški in študentski domovi z izjemami, če študenti nimajo kje živeti. V javnem potniškem prometu bo na razpolago tretjina kapacitet. Glede podrobnosti se vsi spomnimo režima, kakršen je bil spomladi.

"Kjer je le možno, naj delo poteka od doma, kjer to ni možno, naj se striktno upoštevajo ukrepi za omejevanje virusa. Nismo sprejeli dokončne odločitve glede možnosti omejitve gibanja na občine z nekaterimi izjemami, tako kot spomladi,“ poziva Janša, ki je še dodal, da preverjajo možnosti masovnega testiranja za vse rizične skupine in v prihodnjih tednih tudi za celotno prebivalstvo: "To je ukrep, ki ga načrtujejo tudi v nekaterih drugih državah.“

janez janša | Avtor: Daniel Novakovič/STA Daniel Novakovič/STA

Naslednji teden, ko imajo sicer šolarji jesenske počitnice, bo po Janševih besedah "teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo," je poudaril.

"Ukrepi, ki se bodo uveljavili z jutrišnjimi odloki, bodo večinoma začeli veljati v soboto, bodo veljali za teden dni. Prihodnji četrtek ali petek bo vlada naredila in sprejela novo oceno in se odločila, ali jih podaljšamo, ali prekličemo, ali omilimo."

Nemčija ponuja opremo, če bi jo potrebovali

Predsednik vlade je pozval tudi k naložitvi aplikacije Ostani zdrav in spomnil, da bi, če bi imeli vsi s pametnimi telefoni naloženo aplikacijo, lahko sprejemali milejše ukrepe.

Je pa še izpostavil, da je vlada danes ponovno poudarila, da smo v zahtevni situaciji, "a v tej situaciji delamo vse, da nihče ne ostane brez nujne zdravniške pomoči, ne samo zaradi covida-19, ampak tudi zaradi drugih razlogov. Smo tudi v dogovoru z nekaterimi drugimi članicami EU za medsebojno pomoč, če bi jo potrebovali, zaenkrat zmoremo, a nobena rezerva ni odveč," je povedal premier in dodal, da je danes v enournem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, kjer sta zelo natančno ocenjevala ukrepe v obeh državah glede zajezitve COVIDa, z nemške strani bila ponujena pomoč v kritični medicinski opremi, če bi jo potrebovali.

"Hvala zdravnikom in medicinskim sestram in vsemu zdravstvenemu osebju. Na tem mestu smo vsi dolžni prav vsem, ki se spopadajo z virusom nuditi izjemno podporo in zahvalo. Največjo podporo lahko izrazimo tako, da spoštujemo ukrepe in naredimo vse, da bo njihovo delo znosno in čim lažje," je sporočil premier.

"Vse je odvisno od nas"

Vlada sicer že nekaj dni pripravlja smernice za šesti protikorona paket za odpravljanje in blaženje posledic epidemije. 

"To,kar je bilo predstavljeno, je nekaj, kar smo že doživljali spomladi, ko se sprašujemo, kako bodo v praksi delovali ukrepi. Naj se spomnimo, kakšno obnašanje nas je pripeljalo do tega, da smo med prvimi razglasili konec epidemije, zelo malo je neznank, gre za isti virus, kar je sprememba je, da smo v hladnem obdobju, da so tveganja nekoliko večja, da je ta val po celi Evropi nekoliko nevarnejši, višji, da pa imamo od pomladnega časa izkušnje, ki nam omogočajo, da se bolj targetirano borimo proti virusu, in da lahko optimistično računamo, da določenih omejitvenih ukrepov ne bo treba imeti v veljavi toliko časa kot spomladi. vse je odvisno od nas," je zaključil premier. 

dezurni@zurnal24.si

covid-19 UKC Slovenija Če ukrepi ne bodo prijeli, popravnega izpita verjetno ne bo
Komentarjev 18
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 07:42 23.oktober 2020.

    JJ zaradi PCR testov, ki ne ločijo navadnega prehlada od korona virusa spreminja državo v koncentracijsko taborišče. Ali res misli, da jo bo odnesel brez odgovornosti?

  • Laznivi 22:31 22.oktober 2020.

    To bi morali uvesti ze pred 14 dnevi ,ampak vlada se prevec ozira na te pijance in raznorazne smeti ki ponocujejo se drogirajo in serjejo cele noci okrog ,nas ki smo v sluzbah in smo razumni ljudje to ne moti ...prikaži več , pismeni razumemo da je to edini nacin da se preseka narascanje obolelih.

  • Avatar ovca
    ovca 21:32 22.oktober 2020.

    Kreten od kretena! Sicer pa, jajo odjebi s svojo drhaljo vred. Pa pridite iz kleti leta 3200!

Sorodne novice