Gorenjska
306 ogledov

Na Gorenjskem število okuženih še vedno eksponentno raste

Peter Šalamon
Širjenje novega koronavirusa se tudi na Gorenjskem ne ustavlja. Vsak dan namreč potrdijo več pozitivnih testov v večini občin. Včeraj jih je bilo največ spet v Mestni občini Kranj, sledile pa so Jesenice. Število okuženih se še vedno povečuje v Domu upokojencev Kranj, nekaj okuženih pa imajo tudi v Zdravstvenem domu Kranj. Na kranjski občini tako že razmišljajo o dodatnih ukrepih, če jih ne bo že prej uvedla vlada.

Koronavirus se še naprej eksponentno širi po Gorenjski. Danes so v Sloveniji ob opravljenih 6215 testih potrdili 1663 okužb. Na Gorenjskem je bilo pozitivnih 331, aktivnih primerov pa je trenutno 1791. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev na Gorenjskem znaša kar 759.

Še vedno dnevno največ primerov odkrijejo v Mestni občini Kranj. Včeraj je bilo tako pozitivnih 77 oseb, aktivnih okužb pa je 496. Kranjska vstopna točka za odvzeme brisov pri Zdravstvenem domu se je ločila od škofjeloške. Ob tem so pričakovali, da se bo število dnevno odvzetih brisov zmanjšalo, a je naval ostal skoraj enak. Dnevno tako odvzamejo od 350 do 400 brisov, na odvzem pa se čaka od enega do dveh dnevov. Kot pravi direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura, se zaradi vse večjega števila obolelih že srečujejo s težavami. »Ustaviti smo morali, tako kot je v navodilih, čeprav niso čisto jasna, predvsem preventivne dejavnosti, pa še teh ne vseh. Protokoli sicer ostajajo enaki, se pravi, da se je treba za termin dogovoriti. V zdravstveni dom tako lahko vstopijo samo dogovorjeni, ki so zdravi. Tisti, ki imajo vročino, morajo nujno poklicati, saj prej potrebujejo bris in odvisno od težav, pridruženih bolezni dobijo bris tudi takoj. Predvsem pa apeliram na tiste, ki so bili v stiku z okuženimi, naj ostanejo doma, naj ne hodijo naokrog, saj s tem neodgovorno ravnajo in širijo bolezen,« pravi Gantar Žura. Tudi v kranjskem Zdravstvenem domu imajo sicer nekaj potrjenih okužb pri zaposlenih. Večina se je okužila v domačem okolju. Vsak dan pa sicer število okuženih narašča, a kot dodaja Gantar Žura počasi. V kranjskem Zdravstvenem domu sicer ne izvajajo plačljivih odvzemov brisov, ker so že z rednimi preobremenjeni. Je pa možno plačljivi bris vzeti v kranjski porodnišnici.

Okužba z novim koronavirusom se širi tudi v Domu upokojencev Kranj. Včeraj so tako testirali 173 stanovalcev in 5 jih je pozitivnih. Trenutno imajo tako 22 pozitivnih stanovalcev, 6 zaposlenih in 1 študentko.

Kranjska občina razmišlja o uvedbi dodatnih ukrepov

Na Mestni občini Kranj se dnevno sestanejo vsi pristojni za spopadanje z epidemijo. Ob tem se pogovarjajo tudi o uvedbi dodatnih ukrepov, ki jih lahko sproži župan s sklepom. »Trenutno razmišljamo o zaprtju otroških in športnih igrišč, ki so pridruženi šole. Pri tem imamo predvsem težave, ker šole in vrtci še vedno delujejo. Tako smo v dogovoru, če bo stvar še naprej eskalirala, bo tudi to ukrep, ki ga bomo verjetno uvedli v prihodnjem tednu,« pojasnjuje poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar. Občina je okrepili tudi sodelovanje s policijo pri kontroli javnih površin, vse pa pozivajo k samozaščitnemu ravnanju in upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Poleg sodelovanja s policijo in medobčinskimi redarji so okrepili še sodelovanje z zdravstvenim domom in domom upokojencev ter pomagamo pri reševanju operativnih zadev. Na kranjski občini ob tem znova pozivajo vse občanke in občane, naj bodo odgovorni in v dobrobit celotne skupnosti spoštujejo zaščitne ukrepe.

Glede zaščitne opreme pa Sašo Govekar pravi: »Mestna občina Kranj ima trenutno zalogo 40.000 mask v svojem skladišču, imamo okrog 200 litrov razkužila, nekaj zaščitnih pregrinjal, rokavice, imamo torej tisto osnovno opremo, ki jo narekuje odlok, torej 30-dnevno samooskrba. Na podlagi tega ocenjujemo, da imamo zaščitne opreme zaenkrat zadosti. Imamo pa že navezave in dogovore z dobavitelji, če bo ta oprema nezadostna, za novo pošiljko.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.