Slovenija
6164 ogledov

Če ukrepi ne bodo prijeli, popravnega izpita verjetno ne bo

covid-19 UKC
1/2
UKC LJ
„Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo, ali pa mu je kdo pri tem pomagal in odprl vrata. K sreči smo z ukrepi 16.10. postavili novo obrambno linijo in s še ostrejšimi ukrepi 20.10. še eno,“ so zapisali na Institutu Jožef Stefan (IJS), kjer pripravljajo projekcije različnih scenarijev širjenja okužb z novim koronavirusom.

„Pritisk virusa je enormen, podvojitveni časi pa kratki, zato se bolnice vse hitreje polnijo. Če tudi ukrepi 20.10. ne bi prijeli, verjetno ne bo več popravnega izpita, zato prosim dosledno izvajajte vse ukrepe in pomagajte ukrotiti podivjani virus,“ poudarjajo na IJS.

Vpliv ukrepov 16.10. se naj bi začel poznati konec tega tedna, vpliv ukrepov 20.10. pa naslednji teden.

Ukrepi s 16.10. bi se lahko nekoliko poznali že v petkovem številu dnevnih pozitivnih testov in bi se morali potem z vsakim dnem poznati vse bolj, sicer imamo težavo, opozarjajo na IJS: „Če bo jutri objavljeno dnevno število pozitivnih testov manjše od 1780 bo R (reprodukcijsko število) nekoliko padel, podvojitveni čas pa nekoliko narastel, sicer bo ravno obratno.“

 | Avtor:

„Če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije se ne da premagati. Zato dosledno izvajajmo samozaščitne ukrepe, vsi in vedno,“ še pozivajo na IJS in dodajajo, da bo epidemija začela pojenjati, ko bo R manjši od 0,95. „Verjetnost, da srečate kužno osebo, je velika,“ dodajajo.

Za ponazoritev teh številk strokovnjaki IJS pojasnjujejo, da so se v drugem valu do zdaj okužili približno trije odstotki prebivalstva, kar pomeni približno vsak 30. prebivalec: „Trenutno je delež kužnih približno dva odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 50. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno štiri odstotke prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec.“

 | Avtor:

 
Komentarjev 18
 • maresem 14:28 23.oktober 2020.

  Tole bo popravni izpit in to za rešetkami za covid kriminalce.

 • hudini 15:49 22.oktober 2020.

  Sami kauč pametnjakoviči in zanikalci virusa,črno se nam piše

 • Avatar Leon
  Leon 15:39 22.oktober 2020.

  V Sloveniji letno umre 20.000 ljudi ! Koliko jih umre zaradi po operativnih okužb in bakterij ,ki so posledica neodgovornih zdravstvenih delavcev ! Tega nikjer ne zapišejo .