Zdravje > Aktualno
2246 ogledov

Priznani strokovnjak: Tisti, ki upajo na preboj, bodo verjetno razočarani

covid-19 koronavirus cepivo Profimedia
Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije je trenutno 42 kandidatnih cepiv v fazi kliničnega testiranja, od tega deset v zadnji, tretji fazi. Po besedah profesorja farmacevtskih znanosti na univerzi v ameriškem Marylandu se testiranja v tej zadnji fazi pretežno osredotočajo na blažje oblike bolezni.

Pridruženi urednik britanske zdravstvene revije BMJ Peter Doshi je nekoliko podrl upe številnih glede učinka, ki bi ga na pandemijo covida-19 lahko imela cepiva. Nobeno izmed testiranj, ki trenutno potekajo, namreč po njegovih besedah ni zastavljeno tako, da bi lahko zaznalo zmanjšanje resnejših potekov, kot sta hospitalizacija in smrt.

Testiranja v tretji fazi, ki trenutno v prizadevanjih za razvoj cepiva potekajo po vsem svetu, ne morejo dokazati niti, da bodo proizvodi lahko dejansko preprečili okužbo z novim koronavirusom, je v prispevku, na spletni strani revije objavljenem v sredo, zapisal Doshi.

Z Oxsfordske univerze so danes sporočili, da z britanskim podjetjem AstraZeneca nadaljujejo klinično testiranje cepiva proti covidu-19, potem ko so v neodvisnem pregledu ugotovili, da smrt prostovoljca v Braziliji, ki je sodeloval v testiranju, ne pomeni varnostnega tveganja.

Tisti, ki upajo na preboj, ki naj bi ustavil pandemijo, bodo tako po njegovih besedah najverjetneje razočarani, saj da naj bi nekatera cepiva po vsej verjetnosti zmanjšala tveganje za okužbo za le 30 odstotkov.

Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je trenutno 42 kandidatnih cepiv v fazi kliničnega testiranja, od tega deset v zadnji, tretji fazi. V tej fazi učinkovitost cepiva preizkušajo na velikem številu ljudi, običajno več deset tisočih na različnih celinah.

A kot izpostavlja profesor farmacevtskih znanosti na univerzi v ameriškem Marylandu, se testiranja pretežno osredotočajo na blažje oblike bolezni. To je moč pripisati tudi omejenemu številu vključenih v testiranja, saj večina potrjenih okužb z novim koronavirusom v vsakem primeru poteka z blažjimi simptomi.

Poleg tega se le malo katero izmed testiranj osredotoča na ugotavljanje pozitivnih učinkov med starejšimi, ki veljajo za najbolj ogroženo skupino. Če v preizkuse ne bo vključenih dovolj šibkejših in starejših prostovoljcev, po njegovih besedah obstaja le trhla podlaga za sklepanje v prid zniževanju števila hospitalizacij in smrtnosti.

Doshi poudarja, da so iz testiranj v pretežni meri izključeni tudi otroci in nosečnice, zaradi česar je toliko manj verjetno, da bi lahko preizkušanje zapolnilo ključne vrzeli v razumevanju različnih načinov, na katere covid-19 prizadene različne skupine ljudi.

Umrli prejel placebo

Po poročanju brazilskih medijev je bil pokojnik, ki je umrli, ki se sodeloval v testiranju cepiva AstraZeneca 28-letni zdravnik. Od marca je delal na intenzivnih oddelkih ali urgenci z bolniki s covidom-19 v dveh bolnišnicah v Rio de Janeiru. Umrl je zaradi zapletov koronavirusne bolezni. 

Brazilski časnik Globo in agencija Bloomberg, ki sta navedla vire blizu testiranjem, sta poročala, da je bil v kontrolni skupini in da je prejel placebo in ne testno cepivo.

Kot pojasnjuje britanski BBC, testno cepivo prejme okoli polovica prostovoljcev, druga skupina pa odobreno cepivo za meningitis. Ne prostovoljci niti njihovi svojci ne vedo, s katerim cepivom so bili cepljeni.

To je prvič, da je kak prostovoljec umrl med katerim od številnih kliničnih preizkušanj cepiv proti covidu-19 po svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Testiranja ustavili, zdaj ga nadaljujejo

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa je potrdil, da so bili 19. oktobra obveščeni o primeru. Z inštituta IDOR, ki pomaga pri organizaciji testiranj v Braziliji, pa so sporočili, da v neodvisnem pregledu niso ugotovili nobenih dvomov o varnosti študije in da so priporočili njeno nadaljevanje. Podobno so sporočili tudi z Oxfordske univerze.

Oxfordska univerza in AstraZeneca ste že septembra ustavila klinično testiranje, ko je prostovoljec v Veliki Britaniji zbolel za nepojasnjeno boleznijo. Testiranje so nadaljevali, ko so britanski regulatorji in v neodvisnem pregledu ugotovili, da bolezen ni bila stranski učinek cepiva.

Iz inštituta IDOR so še sporočili, da so v zadnji fazi kličnih študij cepiva proti covidu-19 v Braziliji doslej cepili okoli 8000 prostovoljcev, po vsem svetu pa skupno več kot 20.000. Prostovoljci morajo biti zdravniki, medicinske sestre ali drugi zdravstveni delavci, ki redno prihajajo v stik s koronavirusom, še poroča AFP.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 08:44 23.oktober 2020.

    Sonny še jajotove očice se ne bodo, čeprav so tu zelo glasne :) :) :)