Zdravje > Aktualno
44942 ogledov

Jereb: To je edini razlog, da se je virus pri nas tako hitro razširil

Matjaž Jereb
Infektolog Matjaž Jereb ocenil, da bi bilo vnovično zaprtje najverjetneje rešitev problema.

Vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb je na današnji novinarski konferenci ocenil, da bo morebitno vnovično zaprtje oziroma lockdown “zelo verjetno rešitev problema,” ki ga imamo s hitrim širjenjem virusa.

“Razmere se dramatično slabšajo, vsak dan imamo več aktivno okuženih posameznikov in lahko ocenimo, da je v naši populaciji med 15 in 20 tisoč aktivno okuženih sodržavljanov,” je poudaril Matjaž Jereb. Dodaja, da se to pozna tudi v številu bolnikov, ki jih sprejmejo v bolnišnico in potrebujejo zdravljenje na oddelkih za intenzivno terapijo. Novi podatki so dostopni v spodnjem prispevku. 

covid-19 Slovenija Uradno: Število okuženih še višje, velik skok bolnikov na intenzivni negi

“V tem trenutku razmere še obvladujemo, smo pa vsi zaskrbljeni, da število pripravljenih postelj za covid bolnike v prihodnje ne bo zadostno,” opozarja. Po njegovih navedbah imajo sicer v načrtu tudi rezervne možnosti, kako povečati število navadnih in tudi intenzivnih postelj:  “Upam, da se bo ta načrt izšel s številkami in s številom bolnikov, ki jih bomo sprejemali v bolnišnično okolje."

Bolniki s covidom so sicer na oddelku intenzivne terapije zelo dolgo, v povrečju med dvema in tremi tedni: “Imamo pa tudi sedaj bolnike, ki so na intenzivni terapiji že več kot mesec dni in lahko pričakujemo, da bodo na našem oddelku še vsaj 14 dni.”

Poudaril je, da je zdravstveni kader že zdaj zelo izčrpan: “Moji sodelavci delajo na robu zmogljivosti. S tem tempom bo potrebno nadaljevati in upam, da bomo zdržali.” Dodal je, da se je določen del kadra že preusmeril na covid dejavnost, dodelan imajo tudi načrt za dodatne postelje. Trenutno se namreč izpraznjene postelje sproti polnijo: “V žargonu pravimo, da obračamo še tople postelje.”

“Načrt je, da gremo ob porastu bolnikov v bolnišnico Petra Držaja, skupaj bomo lahko tako pripravili 170 navadnih in dobrih 50 intenzivnih postelj za covid bolnike," pojasnjuje.

Vse več okuženih zdravstvenih delavcev

Izpostavil je tudi težave z obolevanjem zdravstvenih delavcev. “Po zadnjih podatkih je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana več kot sto okuženih zdravstvenih delavcev.” Pojasnjuje, da je ta odstotek podoben odstotku okuženih oseb v sami populaciji. V Sloveniji je po njegovih podatkih trenutno kritično bolnih 62 bolnikov s koronavirusno boleznijo, na intenzivnem oddelku v UKC Ljubljana jih je 22, starostno razmerje ostaja enako kot v prejšnjih dneh: “Najstarejši bolnik ima 85 let, najmlajši pa 42 let.”

Na kliniki imamo tudi tri otroke s covidom. Naj poudarim, da ni nihče od njih ogrožen in pri nobenem ni razlog za hospitalizacijo covid, ampak potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi druge bolezni. 

Vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb

"Problem je velik"

Ključen problem za hitro širitev virusa je po Jerebovih besedah dejstvo, da je odstotek okuženih ljudi v populaciji visok, ukrepi pa se niso upoštevali: “Neupoštevanje ukrepov je verjetno razlog, da se je število okuženih tako povečalo. Ko gre število okuženih čez neko kritično maso, pa imamo potem problem. In s tem se danes soočamo," opisuje. 

Ob primerjavi prvega vala z drugim valom ocenjujemo, da ne gre za spremenjen virus, ki bi imel nek drugačen potencial in drugačno sposobnost okužbe. Gre za podoben virus. In tudi glede okolja, v tem trenutku temperature niso take, da bi s tem lahko razlagali ta porast okuženih. 

Vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb  

Kar se tiče varnostne razdalje pojasnjuje, da ostajajo priporočila enaka: “Če govorimo o normalnem druženju, sta dva metra dovolj. Imamo pa podatke, da je pri določenih športnih aktivnostih ta razdalja večja, odvisno seveda od športa. Če gre za normalne stike, je verjetno varnostna razdalja dva metra dovolj ob upoštevanju ostalih ukrepov. Se pravi, da izven doma nosimo maske.”

Ob napovedi Slovaške, kjer nameravajo testirati celotno populacijo, je Jereb ocenil, da takšen ukrep v Sloveniji ni smiseln: “Upam, da se vsak posamenznik v naši državi že zaveda, da je lahko vsak rizičen in se temu primerno tudi vede. Važno je, da ne podcenjujemo problema, problem je velik. Če se tega ne bomo vsi zavedali, bomo imeli težave. Samo testiranje tega ne bi rešilo."

Janez Janša Slovenija Jutri bodo izpolnjeni pogoji za najhujše ukrepe, zaprtje občin, vrtcev, celo za omejitev izhodov

Uradni vladni govorec vlade za covid Jelko Kacin je dejal, da se je ob 11. uri na Brdu pri Kranju začela seja vlade, na kateri bodo ministri razpravljali tudi o trenutnih epidemioloških razmerah. Zato bodo po seji vlade sklicali še eno novinarsko konferenco. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 41
  • dusan72 05:22 23.oktober 2020.

    Ne vem no. Naj mi 5 komentatorjev navede 5 oseb z imenom in priimkom (oziroma, da se da preverit) , ki so dejansko okuženi a bom mogoče verjel. Zaenkrat vem za samo ENO osebo, ki je v samoizolaciji, pa še ...prikaži več to po hipotetičen stiku s hipotetično okuženim. Nočem se norčevati, ampak čez mesec dni ne bomo mogli v štacuno, brez da bi imeli en prst v nosu, drugega v ušesu, pa da zraven še žvižgamo Zdravljico?

  • Boris 19:26 22.oktober 2020.

    Ponovni lockdown bi rešil problem hitrega širjenja virusa, samo ne bi pa rešil problemov z virusom.

  • Avatar ovca
    ovca 14:05 22.oktober 2020.

    Sploh ni problem vsega zapret in bit doma. Pa so se ti idioti vprašali, od kje jim bodo plače? In to definitivno prevelike!