Slovenija
146065 ogledov

Jutri bodo izpolnjeni pogoji za najhujše ukrepe, zaprtje občin, vrtcev, celo za omejitev izhodov

Janez Janša Tamino Petelinšek/STA
Jutri bodo izpolnjeni pogoji za najstrožje predvidene ukrepe v epidemiji, tako imenovane ukrepe iz tretjega paketa rdečih ukrepov. En kriterij je že izpolnjen, za drugega manjkajo le trije pacienti s covidom-19 v bolnišnicah.

Tretji paket rdečih ukrepov prinaša najstrožje predvidene ukrepe: zaprtje vrtcev, omejitev gibanja na občine, zaustavitev javnega prometa ter celo omejitev izhodov na najnujnejše. Ukrepi se sicer ne uveljavijo avtomatično, ampak o vsakem posebej ter o tem, kdaj se bo uveljavil, odloča vlada. 

Danes je v bolnišnicah 357 ljudi, 62 jih potrebuje zdravljenje na oddelkih intenzivne nege. Vlada je v načrtu ukrepov za drugi val covida-19 zapisala, da se začnejo uporabljati ukrepi iz 3. paketa rdeče faze, ko bo število bolnikov v bolnišnicah preseglo 360, število bolnikov na intenzivni negi pa 62. En kriterij za ukrepe iz tretjega paketa je tako že izpolnjen. Zelo verjetno je, da bo drugi presežen jutri, saj do izpolnitve manjkajo le še trije hospitalizirani bolniki s covidom-19. Včeraj so jih v bolnišnice sprejeli 61, odpustili pa 32.

Kako hitro se slabšajo razmere, nazorno pove podatek, da je bilo še to nedeljo, 18. oktobra, v bolnišnicah "le" 265 ljudi, od tega 49 v intenzivni enoti, kar pomeni, da niso še bili izpolnjeni pogoji za ukrepe iz 2. paketa rdeče faze.

Dan kasneje, torej v ponedeljek, je število pacientov na intenzivni negi preseglo število 50 - na teh oddelkih je bilo hospitaliziranih 54 ljudi -, s čimer je bil izpolnjen eden od pogojev za 2. paket ukrepov iz rdeče faze.

Že naslednji dan se je tudi število obolelih v bolnišnicah dvignilo na 313, s čimer je bil izpolnjen še en pogoj za uporabo ukrepov iz 2. paketa. 

Šitirnajstdnevna incidenca je že dlje časa nad mejo, ki je bila postavljena pri 140 okužb na 100.000 prebivalcev. Trenutno znaša 484 na 100.000 prebivalcev.

covid-19 Slovenija Uradno: Število okuženih še višje, velik skok bolnikov na intenzivni negi

Kateri so ukrepi 3. paketa?

V tretjem paketu je predvidenih šest ukrepov, in sicer: 
1. omejitev gibanja med občinami,
2. zaprtje vrtcev,
3. zaustavitev javnega prometa,
4. zaprtje meja razen tovorni promet in nujni prehodi,
5. omejitev izhodov razen nujnih izjem,
6. zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

Izpolnjevanje pogojev, ki jih je postavila vlada, še ne pomeni avtomatske uveljavitve naštetih ukrepov. Niti ne pomeni, da bo vlada uveljavila vse ukrepe, ki so predvideni v omenjenem paketu. Spomnimo samo na sedmi ukrep iz 3. paketa oranžne faze, ki predvideva zaprtje ne nujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti, kjer se ustanove same odločajo, katere storitve in v kakšnem obsegu bodo zapirale, saj želijo tudi tako sprostiti pritisk na že tako dolge čakalne vrste.

Pokopališče Srebrniče Uradni odgovor Slovenija Grem lahko na grob v drugo statistično regijo?

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 75
 • Avatar tupatam
  tupatam 12:09 12.november 2020.

  Kakšen prazen pogled? a je to klon od Janše?

 • celtvoj 17:49 23.oktober 2020.

  Najboljse da vse zaprete, mi vam bomo pa samo kimali, vas hvalili in plačevali davke, ko pa rabiš pa še do zdravnika ne prideš ...daleč smo prišli...

 • Avatar DagobahCitizen
  DagobahCitizen 16:08 22.oktober 2020.

  [ Jutri bodo izpolnjeni pogoji za najhujše ukrepe ... ] Pilota ni za krmilom vladnega letala. Verjetno bruha na stranišču bo v tem primeru ponovil po letu 2010 Matej Lahovnik. Država razpada pred našimi očmi bo ponovil po letu 2010 ...prikaži več Rado Pezdir. Ljudje na državnih položajih nimajo več legitimnosti bo ponovil po letu 2010 Janez Šušteršič. Kakšen izliv pa bo imel Mramor niti ni več pomembno. ...

Sorodne novice