Slovenija
27235 ogledov

Od danes v sosednjo občino le v teh primerih

policija nadzor Profimedia
Prehajanje med občinami ni več dovoljeno, če ne gre za trinajst izjem. O tem, kako dolgo bo omenjeni odlok veljal, bo vlada presojala po tednu dni.

Število okužb v Sloveniji še narašča, zato se je vlada odločila poseči po še strožjih ukrepih, s katerimi želi zajeziti širjenje bolezni. Od danes dalje je tako začasno omejeno prehajanje med občinami.

Prehod med občinami je dovoljen v trinajstih primerih. Izjeme, ki jih predvideva odlok, so: 
- prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,
- opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
- odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
- varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje - starševske skrbi in stikov z otrokom,
- dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,
- dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,
- dostop do storitev za nujne primere,
- dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,
- dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
- izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva,
- potovanja oseb, ki so vstopile v Republiko Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Republike Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji,
- dostop do trgovin ali storitev v drugi občini, če so bližje prebivališču osebe, kot so te trgovine ali storitve v občini prebivališča, ali če jih v občini prebivališča ni,
- nujno vzdrževanje groba, pri čemer mora posameznik izkazati upravičenost z dokazilom o najemu groba ali drugim ustreznim dokazilom.

Prvih dvanajst izjem velja tudi za ožje družinske člane (zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, in njihovi starši, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve) in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Zadnja odločba, povezana z urejanjem grobov, velja samo za posameznika. 

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija Kacin predstavil ukrepe: Nova pravila tudi glede obiska groba

Za prehod občinske meje potrebna dokazila

Posameznik mora z ustreznim dokazilom dokazati, da uveljavlja izjemo. Poleg tega mora imeti pri sebi lastnoročno podpisano čitljivo izjavo, ki vsebuje naslednje podatke:
- ime in priimek,
- naslov bivališča,
- naslov oziroma kraj cilja potovanja,
- navedbo razloga, ki upravičuje gibanje in zadrževanje,
- navedbo morebitnih ožjih družinskih članov ali članov skupnega gospodinjstva, ki gibljejo in zadržujejo z njim,
- navedbo, da njemu ali ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva, ki se gibljejo in zadržujejo z njim, ni bila odrejena osamitev (izolacija) ali karantena,
- navedbo, da se zaveda kazenske ali odškodninske odgovornosti zaradi neupoštevanja predpisov, odredb ali ukrepov za zatiranje ali preprečevanje nalezljivih bolezni pri ljudeh,
- navedbo, da se zaveda omejitev iz tega odloka in da jih bo spoštoval.

Dokazilo in izjavo mora oseba na zahtevo pokazati pristojnemu organu.

nošenje mask na prostem | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako je s športom in sprehodi?

Posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva lahko ob upoštevanju priporočil NIJZ na prostem oziroma odprtih javnih krajih v občini prebivališča izvajajo takšno športno-rekreacijsko dejavnost, pri kateri se ohranja varna razdalja do drugih posameznikov. To so na primer športno-rekreacijske dejavnosti individualnega značaja (npr. tek, kolesarjenje, golf, joga) ali tiste, pri katerih ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki (npr. tenis, badminton, balinanje).

Pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medsebojne razdalje, ne glede na določila drugih odlokov posameznikom ali osebam iz skupnega gospodinjstva ni treba nositi zaščitne maske.

Še naprej ostaja v veljavi tudi omejitev gibanja med 21. in 6. uro te prepoved zbiranaj nad šest oseb. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 08:06 27.oktober 2020.

    A zdaj bo milijon Slovencev, ki se vozi na delo v druge občine moralo porabit po 30 minut, da preberejo to izjavo, sprintajo in izpolnijo obrazec. Torej gre v nič vsaj 100.000 delovnih ur zaradi enega butastega birokrata???

  • Avatar pantani
    pantani 07:27 27.oktober 2020.

    S kolesom na turo bom šel, pa če se na glavo postavijo!!!