Slovenija
28426 ogledov

Kacin predstavil ukrepe: Nova pravila tudi glede obiska groba

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Nebojša Tejić/STA
"Glavni razlog je podcenjevanje virusa in prepričanost, da smo nedotakljivi."

"Vikend, ki je za nami, je razkril, da trenutne razmere ostajajo zelo zahtevne," je na tiskovni konferenci povedal uradni vladni govorec Jelko Kacin. "V imenu vlade, zdravnikov in ostalega zdravniškega osebja želim vse pozvati, da v naslednjih dneh, če je to le mogoče, ostanete doma. Le s strogim omejevanjem stikov bomo zmanjšali možnost okužb in obrnili krivuljo navzdol." 

"Sam prihajam iz Gorenjske, kjer je bilo včeraj že 43 odstotkov od vseh opravljenih testov pozitivnih. Trendi še vedno ne gredo najboljše - krivulja se ne zmanjšuje. Časa, da bi čakali, da bodo že sprejeti ukrepi delovali, ni."

Jelko Kacin, vladni govorec

"Manevrskega prostora ni več, vlada se je v zadnjih tednih trudila, da bi ukrepi čim manj posegali v naša življenja, a to v danih razmerah to ni več dovolj," je poudaril Kacin. "Če želimo, da bo sistem ob še večjih obremenitvah deloval, mora vlada sprejeti hitre in odločne ukrepe. Vladi ni preostalo drugega, kot da ravna skladno z načrtom za ukrepanje ob epidemiji covid-19, zato je sprejela ukrep omejitve gibanja na občine."

Poudaril je, da se delež pozitivnih testov ob vseh opravljenih se povečuje. "Danes je bilo pozitivnih že 30,30 odstotka," je navedel Kacin. "Ob opravljenih 3682 testih je bilo potrjenih 1116 novih okužb. Bolnišnično oskrbo potrebuje oseb 523, 82 jih je hudo bolnih in potrebujejo intenzivno nego. V bolnišnicah je umrlo sedem oseb, na podatke z drugih lokacij še čakamo." 

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA
Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Število okuženih po vsej Evropi narašča, Slovenija je v tem trenutku na petem mestu s 549 aktivnimi okuženimi na sto tisoč prebivalcev v 14-dneh. "Najslabše razmere so na Gorenjskem, gledano po občinah so v Železnikih," je povedal Kacin. "Slovenija se z 1,9 smrtmi na sto tisoč prebivalcev umešča v sredino."

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA
Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

 

Tiskovna konferenca | Avtor: STA STA

Zaradi epidemiološke situacije je vlada gibanje omejila na občine. "Gre za ukrep, ki je bil v veljavi tudi spomladi. Začasno je omejeno prehajanje med občinami, razen za 13 izjem, za katere je omogočen prestop občinske meje," je razložil Kacin. Glede omejitve pri obisku groba je Kacin poudaril, da lahko v drugo občino potuje le ena oseba. "Na vsak način želimo omejiti širjenje virusa med starejšimi osebami." 

Na sprehodih in med rekreacijo maska ni potrebna, če je mogoče vzdrževati razdaljo več kot tri metre. Še naprej je v veljavi omejitev gibanja med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Ostajajo prepovedane vse prireditve, shodi, poroke in verske prireditve in vsakršno zbiranje nad šest oseb. "A tudi pri zbiranju do šest oseb je treba zagotoviti varnostno razdaljo in spoštovati priporočila NIJZ," je poudaril Kacin.

Cilj je zamejitev gibanja za čas jesenskih počitnic

Kacin je povedal, da so epidemiološke razmere izjemno slabe, zato moramo potovati čim manj, ključno je tudi omogočiti ljudem, da delajo od doma. "Cilj je, da se gibanje zameji za čas jesenskih počitnic, kolikor je le mogoče ter da se izognemo širjenju virusa na pokopališčih," je dejal. Pojasnil je, da je tudi letališče na Brniku ena izmed izjem, ki dovoljuje tistim, ki so prileteli v Slovenijo, da se vrnejo nazaj v svojo občino, oziroma da občinske meje prehajajo zaradi morebitnega leta.

Epidemiološke razmere so se poslabšale tudi v Obalno-kraški regiji, ki jo na dnevni bazi obišče veliko število Italijanov. "Vlada bo ob koncu tedna ponovno preverila, če so ukrepi, ki so bili sprejeti 16. oktobra, pokazali kakšne spremembe v trendih, takrat bomo razmišljali, kdaj se bo kakšen ukrep lahko ublažil," je povedal vladni govorec.

Skupina med 35 in 45 let največ 'greši'

Ko je Kacina novinarka prosila, naj utemelji ukrep gibanja na občine in pove, ali je epidemiološko utemeljen, saj nekateri menijo, da je kontraproduktiven in bo povzročil še več gneče predvsem v tistih bolj gosto poseljenih občinah, pa je vladni govorec odgovoril takole: "To vprašanje trenutno ni relevantno. Epidemiologi skušajo čim prej najti pozitivne in jim izročiti dokumente in podlage, da lahko ti iščejo ljudi, ki so pozitivni. Ne vem, kaj ti mora biti, da ne razumeš, da pri incidenci 1600 in več okuženih na Gorenjskem, ni pametno hoditi okrog, še manj pa se družiti. Primer Šmarne gore je primer, da ljudje podcenjujejo virus, glavni razlog, da imamo takšno stanje, je prav to in prepričanje, da smo nedotakljivi."

Najbolj okužena skupina je po Kacinovih navedbah skupina od 35 do 45 let. "To so tudi ljudje, ki se zelo rekreirajo. pri tem tudi največ grešijo, ko gre za ukrepe, s katerimi želimo zajeziti virus," je dejal.

Meje lahko z namenom oskrbe grobov prehaja le ena oseba

Kar zadeva oskrbovanje grobov, je možno prehajanje občinskih mej le za eno osebo, ki poskrbi za grob, to svojo pot utemelji z dokazilom plačila najemnine. Kacin je poleg tega pozval, naj starejši, ki spadajo v rizično skupino, ne hodijo na pokopališča. "Moj nasvet je, da naj tudi cvetje na grobove odnesejo cvetličarji," je dodal. 

Ukrepi se bodo začeli sproščati, ko se bo incidenca okužb v regiji spustila pod 140 okužb na 100 tisoč prebivalcev - vse na podlagi ugotovitev NIJZ in po priporočilu strokovne skupine ministrstva za zdravje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 37
  • Avatar praufo
    praufo 19:15 27.oktober 2020.

    mnogi starejši ljudje nimajo izpita , ne vozijo, se pravi rabijo prevoz, imajo grob staršev, ampak samo ena oseba je upravičena dostopat njega ... avtobus vozi kot vozi in pripelje do postaje ... no, potem naj pa pešačijo s svečam, ...prikaži več pa z rožam, pa ikebanam ... noro, to je noro ... pač ne bo britofa, pa kaj, pa kaj ... naj gre vse v tri PM

  • ode 16:21 27.oktober 2020.

    Za cigane vsi ti ukrepi, seveda, ne veljajo. Danes videno več ciganskih kombijev furgonov in kesonarjev z NM, LJ in KR registracijo, od hiše do hiše razkopavajo kosovne odpadke v občinah, ki spadajo pod JKP Prodnik.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 22:05 26.oktober 2020.

    ŽIVEL GOSPOD AKTUALNI PREMIER(26.10.2020) IVAN JANEZ JANŠA!!!!!!!!!!!!