Jernej Pikalo: Prizadevali si bomo, da uvedemo brezplačni vrtec

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Jernej Pikalo, kandidat za ministra za izobraževanje, je dobil podporo odbora za izobraževanje.
Oglej si celoten članek

"Z vrnitvijo avtoritete učitelju, z njegovim opolnomočenjem lahko naredimo največ," je v predstavitvenem govoru pred matičnim odborom poudaril kandidat za ministra za izobraževanje Jernej Pikalo. "Učitelj ne sme biti le izvajalec državnih politike. Biti mora kreator znanja, ne pa nekdo nad katerim se izvaja toksični nadzor," pravi Pikalo, ki ga na mesto ministra za izobraževanje v vladi Marjana Šarca predlaga SD. Glede pogajanj s sindikati, ki se nanašajo tudi na zvišanje plač šolnikov, Pikalo sicer pravi, da so nujna, na vprašanje, kako se bo težav plač šolnikov lotila vlada pa ne zna odgovoriti. 

43-letni Pikalo bo funkcijo ministra za izobraževanje opravljal drugič šolski minister je bil v času vlade Alenka Bratušek, ko je, sicer zagovornik javnega šolstva, razburil s predlogom o neki vrsti šolnin, kar je na ulice pognalo na tisoče študentov.

Konflikt Študenti so izbrali ulico
 

Študij v tretje, plačljiv ali ne?

"Zadnji bom, ki bi se zavzemal za uvedbo šolnin," je danes dejal Pikalo, ki ga je na njegov visokošolski zakon spomnil poslanec Levice Miha Kordiš. "Glede tistih, ki pa so že dvakrat izkoristili pravico študija pa imamo lahko različna mnenja, ali je v tretje treba plačati ali ne," pravi Pikalo, ki bo oblikovanje zakona o visoki šoli nadaljeval tam, kjer ga je končala Maja Makovec Brenčič. Glede doktorskega študija kot izrednega študija pa Pikalo pravi, da nima popolnoma izdelanega odgovora, ali naj bo financiran iz javnih sredstev. "Seveda je ideja mamljiva, gre pa tudi za vprašanje kvalitete."

V njegovem mandatu je bila ustanovljena tudi komisija, ki se je ukvarjala z uvedbo šolskih uniform, trem visokošolskim programom, dvema programoma ljubljanske fakultete za medije in programu novogoriške fakultete za znanosti o okolju je odvzel koncesije, ki jih je podelila Janševa vlada.

Uspešno je prestal interpelacijo zaradi projekta Državljanska vzgoja. Interpelirali so ga poslanci SDS.

Pikalova predstavitev je bila temeljita in je trajal skoraj uro, poslanec SDS Tomaž Lisec pa je ugotovil, da so nekatere stavke slišali že na predstavitvi leta 2013, kar je ocenil kot dobro obvladovanje funkcije copy-paste, hkrati pa kot kritiko ministrom, ki so sledili prvemu mandatu Pikala in torej niso naredili veliko.  

Brezplačni vrtec za vključevanje depriviligiranih

"Obstoječe je že sedaj zelo dobro," o predšolski dejavnosti pravi Pikalo, ki bo sicer do leta 2020 moral pripraviti tri nove ključne dokumente s področja izobraževanja, med drugim Belo knjigo o vzgoji in izobraževanju.

Koalicijske stranke se so v pogodbi zavezale, da bodo zastavile program brezplačnega vrtca. "Če bomo povečevali delež otrok v javnih oblikah prešolske vzgoje, bomo s tem naslavljali depriviligirane skupine, socialno manj vzpodbudna okolja in s tem manjšali razlike, kjer jih najprej lahko," pravi Pikalo, ki ga skrbi tudi število šestletnikov, ki naj bi vstopili v šolo pa ostajajo v vrtcu. 

Vse več odlogov šolanja

Število otrok, ki se jim preloži začetek šolanja, se je bistveno povečalo, leta 2008 je bilo takih šestletnikov 700, v šolskem letu 2016/2017 pa 1754. Kot pojasnjuje Pikalo, je analiza zavoda za šolstvo pokazala, da je razlog v "nemehkem" prehodu iz vrtca v šolo, oziroma strahu staršev, da otrok ni dovolj zrel za šolanje. "Gre gotovo za problem, ki ga moramo nasloviti," pravi Pikalo. 

Glede uvajanja NPZ v tretjem razredu, ki ga je zastavila sedanja ministrica Maja Makovec Brenčič, Pikalo meni, da bi moralo biti preverjanje ob koncu prve triade namenjeno predvsem ugotavljanju rezultatov opismenjevanja, vendar zato preverjanja ne bi bilo treba izvajati nacionalno pač pa bi zadoščal vzorec učencev.

Foto: Saša Despot zaslišanje

Podaljšal bi starševsko pravico

"Nerazumno je, da človek sam sebi piše opravičila," o uveljavitvi varovanja podatkov za polnoletne dijake GDPR, ki po novem lahko zavrnejo vpogled staršev v ocene in izostranke, meni Pikalo. Polnoletni dijaki bi si tako opravičila pisali sami. "Tudi, ko jaz ne morem v službo, si ne morem opravičila napisati sam, mora ga napisati zdravnik ali neka tretja oseba," poudarja Pikalo, ki rešitev uveljavljanja GDPR vidi v podaljšanju starševske pravice. 

Polnoletni dijaki Starši bodo potrebovali privolitev: "Država dijakom dela medvedjo uslugo"

Financiranje in koncesije za zasebne šole

Pikalo seveda ni mogel mimo vprašanja opozicije (Jelka Godec SDS) glede odločbe ustavnega sodišča, ki se nanaša na financiranje zasebnih šol. US je leta 2013 odločilo, da morajo biti javni program v zasebnih šolah financiran sto odstotno in ne 80 kot doslej.

Pikalo je pojasnil, da izenačitev zasebnih in javnih šol v koalicijski pogodbi ni zapisana, torej to ne bo prednostna naloga nove koalicije. Je pa treba odločbo US spoštovati.

"Ni ideja v tem, da bi to opustili, zadeve se je treba lotiti in jo reševati, so pa glede reševanja različne možnosti," pravi Pikalo, ki meni tudi, da so bile koncesije zasebnim šolam v prejšnjim mandatih podeljevane premalo kritično, saj so jih dobile tudi zasebne šole, ki izvajajo programe kot javne šole. Zavzemal se bo, da bodo koncesije podeljene tistim šolam, ki s svojo drugačnostjo plemenitijo šolsko okolje in torej prinašajo drugačne pedagoške in filozofske pristope.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 11:47 5. September 2018.

    Pikalo, se vam ne zdi, da brez veze odpirate nove všečne teme, medtem ko je v državi še nebroj nerešenih …

  • 09:52 5. September 2018.

    Jernej Pikalo: Prizadevali si bomo, da uvedemo brezplačni vrtec...............PRIZADEVATI .......je politično največkrat uporabljen termin za poneumljanje volivcev . Tudi Cerar …

  • 22:27 4. September 2018.

    Čudno da SDS nebi bil proti.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.