Slovenija
88 ogledov

Šolske uniforme bodo resna tema

Jernej Pikalo Saša Despot
Šola. Kako bodo oblečeni v prihodnje?

"Mislim, da je tema dobra in primerna, zdi se mi prav, da jo obravnavamo," se je na predlog o uvedbi uniform v osnovne šole prvič odzval minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. "Te teme doslej vsebinsko nisem komentiral, tudi danes je ne bom, ne želim pa, da ostane brez odziva," je dejal Pikalo na novinarski konferenci glede novosti v šolstvu.

Pobuda poslanke

Poslanka PS Maja Dimitrovski je v začetku avgusta ministrstvo pozvala, naj o primernosti uvedbe šolskih uniform izvede javnomnenjsko raziskavo, in na temo uvedbe šolskih uniform postavila tudi poslansko vprašanje. "Šola ni okolje, v katerem bi otroci z oblačenjem izstopali na kakršenkoli način – dober ali slab," je dejala poslanka.

Začeli bodo septembra

"Ministrstvo bo pripravilo izvedbo javnomnenjske raziskave o primernosti uvedbe šolskih uniform in tudi strokovne podlage," je napovedal Pikalo. Raziskavo naj bi izvedli v začetku septembra.

Neformalni predpisi

"V anketi, izvedeni na eni izmed šol v Sloveniji, so starši med razloge za uvedbo uniform v ospredje postavili probleme sedanje družbe – ekonomska kriza, socialne razlike in tekmovalnost med otroki," je povedala Dimitrovska. "V Sloveniji nimamo predpisa, ki bi določal način oblačenja v šolah," je pojasnil Pikalo in dodal, da pa veljajo kodeksi o tem, kaj je primerno in kaj ne.

Vlaganje v odnose

"Ne verjamem, da bi z uniformami lahko rešili problem razlik med otroki iz različnih socialnih okolij. Te razlike so res velike, vendar so vedno bile. Do predloga sem skeptičen tudi zaradi dejstva, da nimamo iste tradicije kot Britanci," je dejal Silvo Marinšek, nekdanji ravnatelj Šole za ravnatelje. "Za zmanjševanje razlik bi bilo pred uvedbo uniform treba vlagati v šport, rekreacijo in druženje," je dodal.

Predpisov pri nas ni

Predpisa, ki bi določal način oblačenja v šolah, pri nas ni in na nobeni javni šoli ni predpisano, katera oblačila morajo imeti učenci v šoli. "Imamo pa pravila na ravni kodeksov, kaj je primerno in kaj ne," je povedal minister, odgovoren za šolstvo. "Najprimernejše oblike oblačenja pomenijo snažnost, urejenost ter starosti primerno oblačenje in obuvanje." Edina šola v Sloveniji, ki zahteva uniforme, je British International School of Ljubljana.

Komentarjev 6
  • dragec 18:00 02.september 2013.

    delavno obleko, zaščitno obleko - JA, uniformo pa NE, res ne, saj ni potrebno kopirati angleže in države komonvelta

  • Mrcina 11:24 02.september 2013.

    Tudi v MB na SŠGT je obvezna uniforma ob določenih dnevih in prri določenih predmetih.

  • frogstomp 09:33 02.september 2013.

    poglejte si pink floyd the wall.. jasno je kam to razmišljanje pelje.. še več državne uredbe, še bolj na stran potisnit svobodno izbiro.fašizm. naj nekdo potunka te poslance za tole zapravljanje časa...