"Jesen in zima bosta slabi"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Po jasnem ponedeljku nove pooblačitve že v torek. Nestanovitno do konca prihodnjega tedna. Kot pravijo ljudske modrosti, bo nestanovitno celo do konca leta.
Oglej si celoten članek

"Veste, takšno vreme smo napovedali že decembra, zame to ni nikakršno presenečenje. Smo namreč v kitajskem letu lesenega konja, in pričakovati je bilo leto nesreč, poplav, tudi potresov," pravi Dušan Kaplan z Blok, ki že vrsto let opazuje in preučuje ljudske modrosti, tudi njene povezave z vremenom.

Prizna, da ga je nekoliko vendarle presenetil avgust, ki naj bi bil lepši. "Tako pa smo imeli prejšnji teden na Blokah le 3 stopinje Celzija." Nadaljuje, da se nam zima približuje z velikimi koraki in pri tem izpostavi ljudski rek 'Če velika maša (15. avgust) mokri, mala maša (8. september)straši'. "Po veliki maši se oblikuje podoba jeseni, ki bo letos očitno takšna, kot je bil avgust. Torej deževna."

Kaplan vendarle doda, da se bo konec meseca, malo pred Mihelom zjasnilo in da bo takšno vreme zdržalo kakih deset dni v oktober. "Potem pa bo znova zastrašilo, pričakujemo lahko vse slabo, kar si zamislimo, dd hudournikov, poplav, zemeljskih plazov, tudi kak potres bo vmes.

Izhajajoč iz proučevanja ljudske modrosti, ki napoveduje vreme, se bo letošnja zima začela že 19. oktobra. "Na Uršo bomo že imeli sneg, ki bo zapadel do nižin. Ta sneg bo sicer skopnel po dolinah, nad tisoč metri nadmorske višine pa bo ostal in ta bo potem zahladil." Tudi za 1. november naj bi imeli sneg. "Za vse svete bo zamedlo; tako, kot se spodobi in tako, kot že dolgo časa ni bilo. Tudi po nižinah bomo imeli sneg," meni Kaplan. Dodaja, da bo zima slaba, mokra in neprijazna bo vse do božiča. "Naprej pa je težko reči, saj morajo nekateri svetniki napoved še potrditi."

Na naše vprašanje, ali nam vendarle lahko napove tudi kaj pozitivnega, se Kaplan nasmeji, da se bomo letos pozimi vsaj nasmučali, če drugega ne. Pri tem potolaži, da bomo imeli lepe dneve tudi v novembru. "Martin bo lep, pa potem dnevi do adventa ravno tako. Vmes pa bo pač plundra in kidanje snega in vse ostale zimske radosti, ki jih raje postavimo v navednice."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 16:48 25. Avgust 2014.

    Sem si pogledal, kakšno poletje je ta šalabajzer napovedoval, pojma nima, mogoče se mu pa enkrat pokrompiri. Zakaj nas morite …

  • 13:04 25. Avgust 2014.

    Jaz pa bom vzel na znanje in potem preveril. Pa da vidimo, koliko to drži. Vse vsekakor ne, ker je …

  • 10:04 25. Avgust 2014.

    Aja pa še to....ni ravno primerno, da take zadeve novinarji objavljate in širite slabo voljo že za v naprej...če bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.