Jutri bo šok za tisoče

Foto: Žurnal24 Po zelo grobih ocenah podpredsednika zveze Antona Donka bo okoli 17 tisoč ljudi
Jutri zjutraj se bo kljub obsežni kampanji na tisoče ljudi zbudilo brez sprejema televizijskega signala, pa ne samo zaradi nepravilnih sprejemnikov. Sneg je vse skupaj samo še poslabšal.
Oglej si celoten članek

Brez signala bodo ostali predvsem starejši, ki niso razumeli potrebe po dodatnem nakupu digitalnega sprejemnika, je za Žurnal24 povedal Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). "Ne gre za aroganco, preprosto jih ni nobeden opozoril na razumljiv način in jim pomagal," dodaja Okorn, ki meni, da bodo številni za dan ali dva, lahko pa tudi kakšen teden, brez delujoče televizije. Po njegovih besedah se sicer številke prodanih digitalnih sprejemnikov skladajo z napovedjo, je pa še vedno več tisoč takšnih, ki za prehod – ta se bo zgodil ob 3. uri ponoči – niso nared.

Ljudje bi morali anteno nastaviti že pred tedni, ne zdaj, ko so so strehe polne snega.
Tomaž Okorn o nesprejemu signala zaradi napačno nastavljenih anten

Prihodnje dni pa bo še bolj kot težave tistih, ki sprejemnika nimajo, v ospredju nesprejem signala kljub ustreznemu pretvorniku. Težava je v pravilni usmeritvi antene, pojasnjuje Okorn, saj mora biti ta namerjena v ustrezni oddajnik. Številni, še posebej v geografsko zahtevnejših področjih, so namreč zdaj signale "lovili" tudi prek oddajnikov z visokimi frekvencami, ki pa po novem ne bodo več pomagali. Na območjih, kjer po prehodu na digitalni signal sprejema ne bo, bodo ljudje, takšnih je do šest tisoč, upravičeni do satelitskega sprejemnika, ki ga lahko zahtevajo od RTV Slovenija.

Prostovoljci blažijo težave
"Ustrezne državne službe smo vse leto opozarjali, naj pravočasno pristopijo k obveščanju starejših," nam je povedala Mateja Kožuh Novak iz zveze upokojencev Slovenije (ZDUS) in dodala, da so z njimi začeli sodelovati šele konec oktobra. V sodelovanju z našimi prostovoljci smo predvsem na ruralnih območjih razdelili 35 tisoč navodil ministrstva za visoko šolstvo in tehnologijo. Po besedah Kožuh Novakove bo prehod na digitalni signal za marsikoga šok, saj njihova raziskava kaže, da okoli 90 odstotkov starejših od 69 let redno gleda televizijo.

Vsi zastonjski ne delujejo
Res smo dobili nekaj pritožb na delovanje digitalnih pretvornikov, ki smo jih razdelili socialno najbolj ogroženim. Od 4000 pretvornikov smo dobili pet reklamacij, pri katerih pa ni nujno, da je težava s pretvornikom, nam je povedala Nataša Gerkeš iz ministrstva za visoko šolstvo in tehnologijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.