Kacin: "Številke se hitro vračajo v normalna razmerja"

Foto: Vlada RS grafi covid Foto: Vlada RS grafi covid Foto: Vlada RS grafi covid Foto: Vlada RS grafi covid Foto: Vlada RS grafi covid
»Od torka do danes se je število dnevno okuženih znižalo za več kot 700. Številke se hitro vračajo v normalna razmerja in se stabilizirajo,« pravi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.
Oglej si celoten članek

Včeraj je bilo potrjenih več kot 400 okužb manj kot dan prej, nižji je tudi delež pozitivnih. "Reprodukcijsko število R vztraja pod 1, kar pomeni, da spremenjen način testiranja na znižanje R ni vplival. Deset na novo okuženih ne okuži 10 ljudi, ampak le še 9," pojasnjuje Kacin.

Incidenca je nižja od 1000. Med regijami je še vedno najvišja incidenca v pomurski regiji (1493), višja od tisoč je še v gorenjski regiji (1397) in v koroški regiji (1104). V ostalih regijah je incidenca pod tisoč. Najnižja je v obalno-kraški regiji (387).

Projekcija za prihodnje dni je optimistična. "Rumena projekcija kaže, da bo število pozitivnih v soboto še pri 1500, v nedeljo in ponedeljek bodo številke bistveno nižje. Zadeve so videti zelo optimistične," ocenjuje Kacin.

Foto: Vlada RS grafi covid

Zaskrbljujoče je stanje v bolnišnicah, še naprej skrbijo tudi vdori v domove starejših občanov, ki ogrožajo vedno več najbolj ranljivih ljudi. "Številke jasno kažejo, da se širjenje populaciji zmanjšuje. V bolnišnicah pa pride do časovnega zamika. Polnile se bodo še vsaj 14 dni," napoveduje Kacin.

Foto: Vlada RS grafi covid

Postelj je za zdaj dovolj, vendar so težave z usposobljenim kadrom, ki ga ni na pretek. Zdravniško osebje je na robu zmogljivosti, poudarja Kacin. V bolnišnicah je 1199 ljudi, 200 jih potrebuje zdravljenje na oddelkih intenzivne nege.

Z grafa je razvidno, da se število sprejetih bolnikov v zadnjih dneh vendarle zmanjšuje, smo pa bili priča velikemu skoku hospitaliziranih na oddelkih za intenzivno nego.

Kacin ljudi še poziva, naj nikar ne hodijo na martinovanja: "Vse bi bilo zaman, če bi ta vikend popustili."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 06:03 14. November 2020.

    Številke se normalizirajo, okrepi se zaostrujejo?

  • 22:42 13. November 2020.

    Ljudje so itak doma in ne rabijo bolniške za službo, posledično se ne grejo testirat zaradi malega prehlada! Zato majn …

  • 20:49 13. November 2020.

    vsak dan drugace lazejo idioti smrdljivi

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.