Zdravje
9803 ogledov

Uradni podatki: Takšno je zadnje stanje v bolnišnicah

Testiranje covid-19 okužbe koronavirus Profimedia
Po tem, ko v sredo podatki niso bili najbolj spodbudni, saj je umrlo največ ljudi do zdaj v enem dnevu, so tokrat podatki malce bolj spodbudni.

V četrtek je bilo opravljenih nekaj manj testov kot v sredo. Opravili so 5.762 testiranj, pozitivnih je bilo 1.508 testov, kar pomeni, da je delež pozitivnih znašal 26,17 odstotka. V sredo je delež pozitivnih znašal 28,4 odstotka. Vladni govorec Jelko Kacin je že včeraj poudaril, da so številke zadnjih dni "v veliki meri posledice spremenjenega načina testiranja, ki je posledica drugačnih navodil zdravnikom". 

Pri ugotavljanju tega, kakšne so trenutne razmere, so bolj kot podatki o opravljenih in pozitivnih testih povedni podatki o stanju v bolnišnicah. V bolnišnicah je trenutno 1199 ljudi, kar je enajst manj kot dan pred tem. V bolnišnice je bilo sprejetih 98 ljudi, odpustili so jih 79. Zdravljenje v intenzivni enoti potrebuje po podatkih vlade 200 ljudi. 

Prvič po 25. septembru smo priča zmanjšanju števila hospitaliziranih v enem dnevu. Takrat je bilo v četrtek 24. septembra hospitaliziranih 63 oseb, dan kasneje pa tri manj. Tokrat se je število hospitaliziranih zmanjšalo za 11. Treba pa je dodati, da smo v zadnjem obdobju priča velikemu številu umrlih bolnikov s covidom-19. Včeraj je umrlo 38 ljudi. Največ umrlih v enem dnevu do zdaj je bilo v sredo, in sicer 41.

Štirinajstdnevna incidenca se še naprej izboljšuje. Trenutno znaša 948 na 100.000 prebivalcev. Znižalo se je tudi število aktivnih primerov. Trenutno jih je manj kot 20.000, natančneje 19862. Da se krivulja obrača navzdol, kaže tudi graf, ki ga pripravlja sledilnik covid-19. 

 

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Ukrepi! Slovenija Izjeme iz odloka: Izrecno opozorilo glede uživanja hrane

Zaprtje države podaljšano, sprejeti še ostrejši ukrepi

Vlada je zaradi trenutnih sprememb na četrtkovi seji sprejela dodatne ukrepe. Za štirinajst dni je podaljšala ukrep šolanja na daljavo za vse učence in dijake. Vrtci ostajajo odprti le za nujno varstvo. Od ponedeljka dalje bo zaprt javni promet, zaprle se bodo trgovine z nenujnimi potrebščinami. Podrobneje o tem pišemo tukaj. 

V veljavo stopajo tudi novi ostri ukrepi glede zbiranja ljudi. Prepovedano je vsakršno zbiranje ljudi, razen če gre za člane iste družine ali skupnega gospodinjstva. Omejitev gibanja med občinami je podaljšana za najmanj 14 dni, pri čemer so še naprej v veljavi določene izjeme. Spreminja se tudi odlok, vezan na prehajanje meje. Več o tem si lahko preberete tukaj. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da bi "če bi zdaj začeli s sproščanjem ukrepov, ponovno hitro prišli do poslabšanja in do kritične situacije. Z močnejšo omejitvijo stikov v času inkubacije, se pravi do 14 dni, pa lahko z doslednim spoštovanjem izogibanja stikov prevesimo število okuženih navzdol".

Ob tem pa je minister včeraj sporočil tudi, da bi lahko prve odmerke cepiva v Sloveniji dobili že decembra. 

Cepljenje Odlična novica Zdravje Minister tudi z boljšo novico: "Imamo resne obete..."

dezurni@zurnal24.si
 

 
Komentarjev 5
  • Avatar ovca
    ovca 09:48 13.november 2020.

    Kot smo že videli, vaši bebavi ukrepi ne zaležejo. Zakaj takšnih fašističnio-diktatorskih ukrepov ni bilo lani in predlani? HOČEM grafe, koliko jih je, za 10 let nazaj, umrlo in to vsak mesec posebej zaradi gripe, pljučnice, samomorov in vseh skupaj ...prikaži več v banana republiki. Kje so ti grafi????????????