Slovenija
4145 ogledov

''Ne gre za popuščanje, ne gre za to, kdo bo močnejši!''

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Po včeraj sprejetih ukrepih minister za zdravje odgovarja, kaj lahko pričakujemo in tudi če se je vlada slabo pripravila na drugi val širjenja novega koronavirusa pri nas.

26. oktobra smo v državi sprejeli dodatne ukrepe zoper širjenje novega koronavirusa pri nas, podatki do včerajšnjega dne so še vedno zelo slabi, med drugim smo v sredo zabeležili nov rekord glede števila smrti v enem dnevu, ki je doseglo 41. Vlada je včeraj sprejela dodatne ukrepe, med drugim so vse izobraževalne ustanove zaprte za dodatnih 14 dni, obstal bo javni potniški promet, prepovedano je druženje z ljudmi, s katerimi nismo v istem gospodinjstvu. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v oddaji Odmevi na javni televiziji sinoči odgovarjal tudi na vprašanje, kaj se bo zgodilo, v kolikor se krivulja ne bo obrnila navzdol po dveh tednih. "Predvideno je za 14 dni. Mislim, da smo že z ukrepi, ki so bili sprejeti 26. oktobra, dosegli iz eksponentne rasti števila okuženih linearno. Če bi zdaj začeli s sproščanjem ukrepov, bi ponovno hitro prišli do poslabšanja in do kritične situacije. Z močnejšo omejitvijo stikov v času inkubacije, se pravi do 14 dni, pa lahko z doslednim spoštovanjem izogibanja stikov prevesimo število okuženih navzdol." 

Gantar je poudaril, da vlada zapira tisto, kar res ni nujno potrebno. V primerjavi s pomladjo je omenil, da takrat menjava gum ni bila tako pomembna, kot je zdaj, ko bodo vulkanizerji lahko opravljali svoje storitve, ravno tako dimnikarji. 

Kot je znano, minister se je pred včerajšnjo sejo vlade zavzemal še za ostrejše ukrepe. Kako to, da je popustil? "Pogovori in usklajevanja so bila dolga. Ne gre za popuščanje, ne gre za to, kdo bo močnejši. Šlo je za argumentirano razpravo. Verjamemo, da ukrepi, ki so bili sprejeti, lahko dosežejo učinke v štirinajstih dneh. Če se bo to zgodilo, bo sledilo nadzorovano sproščanje ukrepov." 

Gantar je prepričan, da bodo na ta način ukrepi trajali krajši čas, kot pa če bi sprejeli milejše ukrepe, ki bi jih morali imeti v veljavi dlje časa.  

Covid-19 v bolnišnici | Avtor: Epa Epa

Umrlo že skoraj 700 ljudi 

Slovenija je v Evropski uniji med slabšimi glede umrljivosti zaradi covida-19. Gantar pojasnjuje, da imamo na eni strani izredno visoko število okuženih, po drugi strani pa je tudi demografska struktura v Sloveniji takšna, da imamo eno najstarejših populacij. 

Izpostavil je tudi slabo kadrovsko strukturo in same pogoje v domovih za starejše občane, kjer je okuženost populacije izredno visoka. Tudi zaposleni sami vnašajo virus, kar želi vlada z ukrepi zajeziti. 

Minister za zdravje je komentiral še odločitev, da v zdravstvu lahko delajo okuženi delavci, ki niso zboleli. "S tem je bilo mišljeno, da lahko okuženi delajo s tistimi, ki niso okuženi. Ta odlok bomo spremenili, ta rešitev ni dobra," je napovedal. 

Cepljenje Odlična novica Zdravje Minister tudi z boljšo novico: "Imamo resne obete..."

Bi se lahko bolje pripravili? 

Pri odgovoru vprašanje, ali bi se bilo mogoče na drugi val bolje pripraviti, se je Gantar sprva omejil na zdravstveni sistem, pri katerem je izpostavil, da se sproti prilagaja. "Vsi, ki so bili v bolnišnico napoteni, so bili oskrbljeni. Dejstvo pa je, da vlada velika kadrovska podhranjenost, česar v nekaj mesecih ni bilo možno odpraviti, tudi z možnostmi dodatnih zaposlitev ne." 

Minister je prepričan, da smo drugi val v Sloveniji vendarle pričakali dobro pripravljeni. "Dejstvo pa je, da razmah bolezni po vsej Evropi v takšnem obsegu ni bil pričakovan. Vse države v zadnjih 115 dneh beležijo porast števila okuženih in zato danes sprejemajo drastične ukrepe - vse za nami." 

Mario Fafangel Slovenija Fafangel: To je ključna napaka, ki jo delamo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar ovca
    ovca 09:21 13.november 2020.

    https://www.planet-lepote.com/studija-vecina-populacije-ima-naravno-odpornost-na-covid-19 zanimivo, zanimivo https://www.planet-lepote.com/nosenje-mask-ne-le-nepotrebno-temvec-tudi-skodljivo in tudi zanimivo

  • Sandlbandl 08:48 13.november 2020.

    Medtem ko jaz z družino ne smem prehajati občinskih meja in imeti potrdilo oziroma izjavo, so nekateri lahko mirno prehajali državno mejo in obiskovali sorodnike in bili na počitnicah po državah bivše Juge. A sedaj bojo pa vse zaprli spet?!Halooo

  • bogdan76 08:32 13.november 2020.

    Snežinko tisi gotovo zdravnik iz FDV tam jih hitro izobrazijo da trosijo bedarije.