Slovenija
55220 ogledov

Fafangel: To je ključna napaka, ki jo delamo

Mario Fafangel Anže Petkovšek Epidemiolog Mario Fafangel.
Zelo težko je imeti odprte šole ob tako razširjenem kroženju virusa, a je treba ustvariti pogoje, da bodo vsaj vrtci in prva triada čim prej odprti, pravi glavni epidemiolog NIJZ Mario Fafangel. Ob tem dodaja, da glavni razlog za porast okužb ni samo to, da se ne držimo ukrepov

Slovenija je trenutno v težki epidemiološki situaciji, kar kažejo tudi podatki o umrljivosti na EuroMOMO, portalu, ki kaže koliko ljudi v tem obdobju umre več kot v prejšnjem petletnem obdobju. Trenutno je to število v Sloveniji višje od pričakovanega, je v pogovoru za Val 202 pojasnil vodja Centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel. 

Fafangel je poudaril, da smo v zimskem času, ko smo več v zaprtih prostorih in ko je virus izjemno težko držati pod nadzorom. Tudi v primeru, da bi bili vsi zelo dosledni in bi izvajali vse ukrepe do potankosti, bi govorili le o tem, da "bremzamo" zadevo. Trditi, da smo samo prebivalci premalo dosledni, je po njegovem mnenju nemogoče, ker bi potem morali to reči za cel svet. Pri tem je izpostavil tudi Švedsko, kjer se trenutno število okužb močno vzpenja, česar tudi tamkajšnja stroka ni pričakovala. 

Napaka, ki jo še vedno delamo, je, da čakamo, kaj se bo zgodilo. "Sploh ne spreminjamo našega ravnanja in gledamo, kdaj bo kaj sproščeno. Zdaj je nujno resetirati zadeve, ker nihče ne želi izbirati, čigav svojec bo imel bolnišnično oskrbo. Povedati moramo, česa ne vemo o covidu-19. Ko bomo dali priporočila, bomo dali priporočila glede na to, kar vemo zdaj. To ni recept za uspeh. Očitno je v zimskem času v zaprtih prostorih zelo, zelo težko to zadevo obvladovati. Če si nalijemo čistega vina in povemo, da kupujemo čas, do nečesa drugega, je bolj pošteno do vseh nas. Kupujemo čas. Če številke rastejo, ni zaradi tega, ker bi bili nespoštljivi ali karkoli že … zato, ker je težko. Trenutno smo potrebni enega reseta, ker je trenutno stanje resno." 

Koronavirus v ZDA Slovenija Novi podatki: najbolj črn dan, prvi znaki umirjanja

"Nekatere zadeve se nam odpirajo na obzorju. Ideje o prekuževanju so absurd. Čim bolj omejiti zadevo, da pridemo do rešitve," je povedal. Čedalje bolj spodbudne so novice o cepivu. "Sem vesel, da vidimo, da se zadeve premikajo naprej. Imamo več cepiv v igri. Evropska komisija, tudi Slovenija, ne stavi na enega konja, kar je zelo pametno," je dejal. 

Cepivo bo tisto, ki bo spremenilo pravila igre. Potrebnih pa bo še več informacij o cepivu, da se bo vedelo, kam ga usmeriti. Veliko bo odvisno od tega, ali bo cepivo preprečilo bolezen ali vplivalo na potek ali bo učinkovito tudi na okužbi in na prenosu podati informacije o cepivu, "problem je tudi, če mi kdo zaupa, ko mu to povem". Zdaj je pravi čas tudi za pripravo načrta glede hladne verige, ki jo bo treba zagotoviti, za načrt glede logistike in distribucije ter sistema poročanja o tem, kako je cepljenje uspešno. 

Prva triada in vrtci so prioriteta

Glede na trenutne številke Fafangel prihodnji teden še ne bi odpiral šol, čez en teden ali 14 dni pa bi morali prvo triado in vrtce vsaj resno obravnavati kot prioriteto. Ko virus tako kroži med prebivalstvom, je zelo težko imeti odprte šole, saj se ves čas pojavljajo okužbe med zaposlenimi in šolarji. Ustvariti bo treba take pogoje, kjer je možnosti prenosa čim manj. Izpostavil je prostore in prezračevanje, oblikovanje manjših skupin in mehurčkov. "Zagotoviti funkcionalnost sistema v tako velikem kroženju virusa je težko. Kot medicinska stroka verjamem stroki na področju vzgoje in izobraževanja, da bomo trpeli posledice na naših otrocih tega, da se ne socializirajo, še naslednja leta. Kot epidemiolog jim lahko pomagam in poskušam najti tisto rešitev, ki bi bila najbolj sprejemljiva za vse. Nek kompromis med tveganjem enega in drugega je potreben." Seveda pa po ponovnem odprtju ne smemo biti presenečeni, ko bo spet prišlo do okužb. 

Težko je zavarovati tudi osebe v domovih za starejše občane. Ena od rešitev bi lahko bili hitri testi ter izgradnja takih varnostnih protokolov, ki bodo onemogočili vnose v domove. "Hitri testi imajo omejitve. Mislim, da bi lahko predstavljali eno možnost kljub temu, da niso idealni, pomagali bi, če bi bili uporabljeni v pravem kontekstu," je povedal za Val 202.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 37
  • Avatar vec
    vec 00:45 13.november 2020.

    A potrč že trči v SLOVENIJO ? čist tko me zanima za album

  • desyncx 20:03 12.november 2020.

    Zato pa otroke, dijake namesto v šolo dati v proizvodnjo. Tam je še najbolj varno biti v teh časih.

  • astibo8020 19:11 12.november 2020.

    Število umrlih, je višje od pričakovanega, halo? Kdo pa je delal izračune in na osnovi česa?