Slovenija
24398 ogledov

Kacin: "Številke se hitro vračajo v normalna razmerja"

Jelko Kacin
1/5
Tamino Petelinšek/STA
»Od torka do danes se je število dnevno okuženih znižalo za več kot 700. Številke se hitro vračajo v normalna razmerja in se stabilizirajo,« pravi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Včeraj je bilo potrjenih več kot 400 okužb manj kot dan prej, nižji je tudi delež pozitivnih. "Reprodukcijsko število R vztraja pod 1, kar pomeni, da spremenjen način testiranja na znižanje R ni vplival. Deset na novo okuženih ne okuži 10 ljudi, ampak le še 9," pojasnjuje Kacin.

Incidenca je nižja od 1000. Med regijami je še vedno najvišja incidenca v pomurski regiji (1493), višja od tisoč je še v gorenjski regiji (1397) in v koroški regiji (1104). V ostalih regijah je incidenca pod tisoč. Najnižja je v obalno-kraški regiji (387).

Projekcija za prihodnje dni je optimistična. "Rumena projekcija kaže, da bo število pozitivnih v soboto še pri 1500, v nedeljo in ponedeljek bodo številke bistveno nižje. Zadeve so videti zelo optimistične," ocenjuje Kacin.

grafi covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Zaskrbljujoče je stanje v bolnišnicah, še naprej skrbijo tudi vdori v domove starejših občanov, ki ogrožajo vedno več najbolj ranljivih ljudi. "Številke jasno kažejo, da se širjenje populaciji zmanjšuje. V bolnišnicah pa pride do časovnega zamika. Polnile se bodo še vsaj 14 dni," napoveduje Kacin.

grafi covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Postelj je za zdaj dovolj, vendar so težave z usposobljenim kadrom, ki ga ni na pretek. Zdravniško osebje je na robu zmogljivosti, poudarja Kacin. V bolnišnicah je 1199 ljudi, 200 jih potrebuje zdravljenje na oddelkih intenzivne nege.

Z grafa je razvidno, da se število sprejetih bolnikov v zadnjih dneh vendarle zmanjšuje, smo pa bili priča velikemu skoku hospitaliziranih na oddelkih za intenzivno nego.

Kacin ljudi še poziva, naj nikar ne hodijo na martinovanja: "Vse bi bilo zaman, če bi ta vikend popustili."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • anica00 06:03 14.november 2020.

    Številke se normalizirajo, okrepi se zaostrujejo?

  • igor669 22:42 13.november 2020.

    Ljudje so itak doma in ne rabijo bolniške za službo, posledično se ne grejo testirat zaradi malega prehlada! Zato majn okuženih, ko so zvedli da bodo itak 2 tedna doma

  • Avatar drecos
    drecos 20:49 13.november 2020.

    vsak dan drugace lazejo idioti smrdljivi