Kacin za danes napovedal še višje številke: "Hrvate je povozil čas"

Foto: Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Foto: Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
V torek 37 okuženih, številke za sredo bodo še višje.
Oglej si celoten članek

Uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin je po srečanju vlade s strokovnjaki na Brdu pri Kranju napovedal uvedbo karantene za vse, ki se bodo vračali z dopusta na Hrvaškem. V karanteno bodo morali potniki, ki bodo tja potovali po četrtku, za osebe, ki so že na Hrvaškem, pa bo veljalo, da se bodo imele čas vrniti domov do nedelje. 

"Jutri je še posvet z župani, zagotovo bodo župani obmejnih občin vztrajali pri tem, da se upošteva tudi dejansko epidemiološko stanje v nekaterih županijah," je Kacin za Odmeve odgovoril na vprašanje o možnih izjemah. "Za zdaj velja, da se pripravlja ukrep, ki ni selektiven, kajti število okužb na Hrvaškem se povečuje. Povečuje se tudi število okuženih pri nas, med njimi je veliko takih, ki so dopustovali na Hrvaškem."

Odgovarja na hrvaške kritike

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs po besedah Kacina pripravlja besedilo odloka, ki bi za vsakega potnika, ki bo na Hrvaško odšel po četrtku, predvidel karanteno. "Do tega trenutka je število okuženih že večje, kot je bilo danes," je v Odmevih povedal Kacin in s tem za sredo napovedal višje število potrjenih primerov v 24 urah, kot jih je bilo v torek. "Na drugi strani je res, da je okužb na Hrvaškem res veliko, če prištejemo še tiste, ki smo jih testirali pri nas, postanejo razmere dramatične."

Covid-19 Črn dan na Hrvaškem, tako slabo še ni bilo

Glede kritik hrvaških oblasti, da je razmere pri njih opisal kot dramatične, je Kacin odgovoril: "Mogoče hodimo pred časom ali pred njihovimi sporočili, a vsaka moja izjava je utemeljena s številkami. Napovedi za gibanje številk pri njih so zelo slabe."

Poudaril je, da je bil prvi, ki je opozarjal na hrvaške klube. "Na to smo opozorili tudi na srečanju s hrvaško vlado, zagotovili so, da bodo to zaprli. Zaprli so nekaj največjega, festival v Zrčah, a klubi so delali naprej," je dejal Kacin. "Tudi v Makarski je stvar tekla, dokler ni presegla normalne meje. Problem imajo predvsem oni doma in mi z njimi. Vsi, ki so sodelovali na prireditvah, zdaj prihajajo domov. Delali so prepočasi, mislim, da jih je čas povozil."

Izjeme za delavce, diplomate in tranzit

Napovedal je, da bodo, tako kot je že veljalo v preteklosti, izjeme predvidene za delavce, osebe, ki prihajajo na zdravljenje, tranzit in diplomate.

Foto: Profimedia Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod

jim bo uspelo? Tako želijo Hrvati zadržati turiste

O možnosti testiranja na meji, kot to počnejo v Avstriji, pa je dejal: "Če bi testirali na meji, potem bi šele naredili zamaške. Mejna policija bo odprla maksimalno število kanalov. A že danes se mnogi vračajo domov, pričakujemo, da bomo do konca nedelje državljane, ki se bodo odločili, da se izognejo karanteni, pravočasno vrnili domov."

Covid-19 Zdaj je jasno, karantena za Hrvaško od petka naprej

Glede morebitnih ukrepov ob širjenju epidemije jeseni pa je napovedal: "V tej fazi je bil dogovorjen ukrep povečanega nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, glavni predmet nadzora bodo predvsem mlajši državljani. Bistveno več pozornosti se bo posvetilo tudi dogajanju v lokalih - ko se dopustniki vračajo, družijo v lokalih, je nevarnost prenosa večja."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:10 20. Avgust 2020.

    Plandemic https://ise.media/video/plandemic-ii-indoctornation-23.html?fbclid=IwAR3bD9dL1p71c9oidxuqPplTbMIHW17FSI1W4WpLq9qAbePt_xYwbNbPRhQ

  • 07:10 20. Avgust 2020.

    Jelko, Hrvate ni nič povozil čas. Povozil je slovensko vlado in tebe kot njihovega čivkača. Vseskozi ste veddeli kako je, …

  • 01:07 20. Avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.