Svet
16251 ogledov

Črn dan na Hrvaškem, tako slabo še ni bilo

Hrvaška plaža Profimedia
Na Hrvaškem so včeraj s 1653 testi potrdili 219 novih okužb. To je največ doslej.

Številko 200 so presegli le 14. avgusta (208), včeraj so poročali o 199 novih primerih.

Na Hrvaškem je danes 1520 aktivno okuženih, kar pomeni, da imajo 37,2 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev. Zelo verjetno bodo že jutri presegli mejo 40 in postali epidemiološko nevarna država. Po seštevku števila primerov, ki so jih sporočili v zadnjih 14 dneh, so že čez to mejo, a najbrž pri številu aktivnih primerov ne upoštevajo tujcev. 

To pomeni, da bo imela naša vlada utemeljitev, da Hrvaško uvrsti na rdeči seznam in uvede karanteno za vse, ki se vračajo. Kdo bo moral v karanteno, je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. 

Visoke številke je že dopoldan, ko so jih še zbirali, komentiral hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. "Mogoče je, da bomo danes podrli rekord po številu na novo okuženih v enem dnevu, vendar je več kot 35 odstotkov na novo diagnosticiranih posledica stikov z obolelimi od prej, 25 odstotkov jih prihaja iz nočnih klubov in skupinskih srečanj." Minister je komentiral tudi izjavo vladnega govorca iz Slovenije Jelka Kacina, ki je dejal, da imajo na Hrvaškem tretji val. "Ne verjamem, da je to tretji val epidemije,"  odgovarja Beroš. 

Spomnimo, včeraj so pri naših južnih sosedih zabeležili drugi najvišji porast okužb od začetka pandemije (199), krepko na prvem mestu je v teh dneh Splitsko-dalmatinski županija (včeraj 39, danes že 66), okužbe so seveda povezane z letovanjem in zabavami v nočnih klubih, navajajo tamkajšnji mediji.

Po poročanju splitskega štaba civilne zaščite, so pri niih ob  576 testih odkrili 66 novih okužb; Split 18, Imotski 13, Zmijavci 3, Lovreć 3, Prološec 1, Podbablje 2, Makarska 7, Tučepi 1, Podstrana 2, Solin 1, Kašteli 6, Sinj 2, Hrvace 1, Trilj 2, Hvar 3 in Runovićna okužena oseba.

V Zadrski županiji je 20 novih primerov okužbe s koronavirusom, novi bolniki so iz Zadra (12), po en primer je bil zabeležen v Biogradu, na Pagu, Ninu, Stankovcih ter v naselju Sv. Filip in Jakov. 

V Istrski županiiji, ki je od obalnih županij še vedno v zelenem, so v zadnjih 24-urah potrdili tri nove primere okužb. 

V Šibensko-kninski županiji je  24 novih primerov, iz Šibenika medtem poročajo, da je pred tamkajšnjim šotorom za testiranje danes nenavadno velika gneča. "Večinoma gre za tuje državljane, ki se morajo vrniti v svoje države z negativnim testom," navaja hrvaški portal Index. 

Vlada danes o ukrepih na meji

Vlada se bo danes dopoldne na Brdu pri Kranju sestala s strokovnjaki, da bi preučili ukrepe, kako omejiti vnos okužb z novim kroonavirusom v državo. Največ okužb je vnesenih s Hrvaške, strokovna skupina za covid-19 pa predlaga uvedbo karantene za vse, ki bi prišli iz te države. 

Kot je v torek zagotovil vladni govorec Jelko Kacin, bodo ljudem pred začetkom uveljavitve morebitne karantene dali na voljo nekaj dni časa, da se vrnejo v domovino. "Hrvaške številke ne opogumljajo, vlada bo odločitev sprejela v četrtek zvečer. Ljudje morajo imeti dovolj časa za vrnitev domov, na začetku prihodnjega tedna se bo čas iztekel, ali bo to v noči iz sobote na nedeljo, ali nedelje na ponedeljek, še ni znano," je včeraj povedal vladni govorec.

Če naši strokovnjaki vztrajajo, da bi vlada morala uvesti karanteno za vse, ki se vračajo iz Hrvaške, je vladni govorec dejal, da se zavzema za to, da ne bi "kaznovali kar vseh počez". A kot je dejal danes popoldan, se bodo Hrvati sami uvrstili na rdeči seznam, kar pomeni, da bo veljala karantena za vse.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Lamanstella
    Lamanstella 01:08 20.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

  • Kmodri 21:18 19.avgust 2020.

    Hr je že dolgo nevarna država.

  • Ivo 18:56 19.avgust 2020.

    Boli Hrvate k... za enega Kacina. Po moje mu bodo en velik grafit k... na vikend narisali 😂 Tukaj si lahko pogledate kako "malo" imajo letos turistov. Pa še druge kamera obstajajo, čeprav jim jih ugašajo vsak dan več. https://www.whatsupcams.com/en/webcams/croatia/lika-senj/novalja-pag/planjka-beach/