Popotnik
35241 ogledov

Tako želijo Hrvati zadržati turiste

Hrvaška obala Profimedia
Turistične številke na Hrvaškem so do sredine avgusta presegle tudi najbolj optimistična pričakovanja pred sezono, toda odločitve sosednjih držav so uspešni trend čez noč prekinile. Zato je Hrvaška pripravila novo strategijo za ohranitev visokih številk gostov.

Čeprav so še na začetku poletne sezone na Hrvaškem obupano preštevali prazne sobe, so od 1. do 16. avgusta našteli za kar 1,8 milijona prihodov turistov in 12,9 milijona prenočitev. To predstavlja 64 odstotkov rezultata, ki je bil ustvarjen v istem obdobju turistično rekordnega lanskega leta oziroma celo 70 odstotkov, ko je govora o številu prenočitev.

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi v prvih dveh avgustovskih tednih so najštevilčnejši nemški gosti prišlo, ki so jih našteli celo nekoliko več kot lani. Sledijo domači gosti s kar 22-odstotno rastjo, na tretjem mestu pa so že Slovenci, ki jih je pri južnih sosedih dopustovalo šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Največ prenočitev so našteli v Istri. Nočni klub Covid-19 Svet Nočni klubi na Hrvaškem: Zdaj strežejo hrano, da lahko delajo do dveh

Naval na testiranja

Čeprav so številke gostov več kot le zadovoljive, jim trenutno skrbi povzročajo odločitve drugih evropskih držav. Italija na primer od sredine prejšnjega tedna zahteva opravljanje testa na covid-19 od potnikov, ki so bili na Hrvaškem, od ponedeljka pa negativen test na covid-19, ki ni starejši od 72 ur, zahtevajo tudi Avstrijci.

POMEMBNO!

Uradni seznam ustanov za testiranje na Hrvaškem, kontakte in cenik najdete tukaj!

Zaradi takih odločitev so vrste za testiranje na Hrvaškem vse daljše, v ta namen odpirajo tudi nove ambulante. "Delamo vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, dnevno imamo kapacitete za približno 500 vzorcev," je delovanje laboratorija na oddelku za mikrobiologijo zagrebškega zavoda za javno zdravje Andrija Štampar opisala namestnica direktorja Sandra Šikić, poroča MMC RTV.

testiranje covid-19 koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Covid-19 Svet Zavladala panika, tuji turisti zapuščajo Hrvaško

Več kot polovica testiranih pretekli konec tedna v Zagrebu so bili turisti, delovni čas ambulant v tamkajšnjih zdravstvenih domovih pa so raztegnili na 12 ur.

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu našteli 199 na novo okuženih, število aktivno okuženih pa je prvič preseglo število 1300.

Do sredine avgusta je bilo na Hrvaškem testiranih tudi 1266 tujih državljanov – največ je bilo Nemcev (255), Italijanov (136), Britancev in Črnogorcev (94), Srbov (84), Američanov (67) ter Avstrijcev (65). Med njimi je bilo 55 vzorcev pozitivnih.

Cene testov se gibljejo med 66 in 200 evri

Sodeč po seznamu, objavljenem na uradni vladni spletni strani o novem koronavirusu, je testiranje najcenejše v Slavoniji. Tam je zanj treba odšteti 500 kun, kar je približno 66 evrov, najdražje pa v Dubrovniku, kjer stane tudi do 1500 kun (200 evrov).

Testiranje na covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia
Da pa bi pomirili turiste, nove ambulante odpirajo tudi na obali. Samo v Primorsko-goranski županiji so na novo odprli štiri – na Krku, Rabu, Cresu in Lošinju. "Na ta način smo testiranje omogočili tudi tistim, ki so na svojo turistično destinacijo odšli s trajektom. Če bo potreba, bomo število mest za jemanje vzorcev še povečali," je dejal regijski epidemiolog Dobrica Rončević.

"To je pomembna stvar za goste, ki se želijo testirati na Hrvaškem, da se jim ni treba voziti vse do Reke. Že prvi dan smo testirali 54 ljudi, vsi rezultati so bili negativni," pa je pritrdil tudi župan Cresa Kristijan Jurjako.

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Najpozneje do konca tedna lahko za Hrvaško pričakujete karanteno
 
Komentarjev 8
 • Fulmmer 13:33 20.avgust 2020.

  Po moje je najbolje da še hrvatje izumijo svoje bavčerje in sezona bo rešena....

 • Avatar Lamanstella
  Lamanstella 01:09 20.avgust 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- www.Sextis.fun

 • oneh 19:08 19.avgust 2020.

  Gremo z ženo za teden dni na Hrvaško. Apartma dobiva za tam 500 €, nekaj si kuhava samo nekaj pojemo zunaj kar znese 300 €. Tam 100 € so cestnine in parking. Pol pa za zaključek plačava še 400 €, ...prikaži več da se lahko testirava in vrneva domov. V Sloveniji pa Grand Bernadin pa tam 200 €/dan z vsemi stroški, izbrano hrano...Le kakšen "genij" moraš biti, da greš na poceni počitnice na Hrvaško?!

Sorodne novice