Slovenija
24215 ogledov

Najpozneje do konca tedna lahko za Hrvaško pričakujete karanteno

Hrvaška obala Profimedia
Strokovnjaki in politika so si enotni, da je uvedba karantene za Hrvaško potrebna.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v včerajšnjih Odmevih pozval vse slovenske državljane in državljanke, ki dopustujejo na Hrvaškem, naj se čimprej vrnejo v Slovenijo. "Smo enotnega mnenja, da bi bila potrebna karantena za povratnike, brez izjem," je dejal po srečanju s stroko. "Vidimo pa kot smiselno rešitev, da dopustnikom damo nekaj dni."

Hrvaška plaža Slovenija Ukrepi za Hrvaško bodo za mnoge nepravični

Na vprašanje voditeljice, kaj to pomeni, če bo vlada predlog objavila v sredo ali četrtek, je dejal: "Ne več kot dva, tri dni." Dodal je, da obvestilo o tem jasno, ko bo sprejeta dokončna odločitev. "To je predlog, o tem bomo razpravljali, na podlagi podatkov, ki jih imamo in so dovolj prepričljivi, da bi bilo treba predlog res sprejeti," je poudaril Gantar. Znižanja številk na novo okuženih v naslednjih dveh dneh ne pričakuje: "Težko je pričakovati, da bi prišlo do zmanjšanja številk. Še pred tremi tedni smo imeli 15 okužb zaradi vnosa, pred dvema 65, zdaj pa je bila ta številka že 108, kar pomeni res hitro naraščanje. Tudi samo število okuženih na Hrvaškem eksponencialno narašča. Ne verjamem, da bi se kaj takega spremenilo, da bi bilo naše stališče drugačno."

Nočni klub Covid-19 Svet Nočni klubi na Hrvaškem: Zdaj strežejo hrano, da lahko delajo do dveh

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Izjem v odloku ne predvidevajo, tako ne glede idej, ki so se pojavljale v javnosti, da bi morali v karanteno le mladi, ki se družijo v nočnih klubih, kot regionalnih, saj je npr. v Istri zelo malo novih okužb. "Zaenkrat o tem ne razmišljamo, na ta način nismo ravnali pri nobeni državi, smo pa o tem večkrat razpravljali, še v primeru Italije, kjer so bile določene pokrajine varne. Kljub vsemu mislim, da je smiselno enotno delovanje," je za TV SLO poudaril Gantar. "Prav tako bi diskriminatorno ravnali, če bi eno generacijo dali v karanteno, druge ne. V tem ne vidim doprinosa."

Bojana Beović Covid-19 Svet Beovićeva predlaga karanteno za vse prišleke iz Hrvaške

Je pa notranji minister Aleš Hojs v Dnevniku pred tem povedal, da bi lahko naredili izjemo za lastnike nepremičnin na Hrvaškem, kot je to že bilo v preteklosti. "Opozarjajo na to, da se zadržujejo le v svojih prostorih, ne dopustujejo na tak način, kot vidimo na TV - se ne zabavajo v nočnih klubih," je povedal Hojs. "Smiselno bi bilo razmisliti o tem, da se ta izjema, ki je bila že nekoč v odloku, ponovno uvede."

Razlikam med generacijami tudi on ni naklonjen: "Imamo veliko mladih družin, ki dopustujejo v osami brez neposrednega stika, zato bi bilo to do njih nepošteno," je še dejal Hojs. Odločitev o karanteni naj bi bila sprejeta v sredo ali četrtek.

Hrvaška obala Covid-19 Svet Precejšen del hrvaške obale obarvan temno rdeče, Avstrijci množično domov

Vodja strokovne posvetovalne skupine za covid pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za Delo povedala, da je skupina predlagala uvedbo karantene za vse, ki bodo v Slovenijo vstopili iz Hrvaške. "Predlog strokovne skupine je, da se odredi karantena za vse prihode s Hrvaške, ne le za posebne skupine, na primer za mlade ali pa za ljudi, ki pridejo s točno določenih območij. O tem se je treba odločiti čim prej, da se lahko ljudje vrnejo domov. Po našem mnenju bi morali to uveljaviti, če se gre v to, še pred četrtkom oziroma pred četrtkovo redno sejo vlade," je povedala Beovićeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • jezero 07:21 19.avgust 2020.

    Pa kaj potem, če zaradi Hrvatov umre nekaj Slovecev! Lepa logika.

  • Avatar praufo
    praufo 15:16 18.avgust 2020.

    "smo v fazi dogovarjanja" ... "treba bi bilo" ... "v kratkem se bomo dogovorili" ... "mi predlagamo" ... ... a ni lepo ko se toliko blebeta, nekaj delaš, pa še plačan si za blebetanje, jest tukaj nekaj komentiram, pa me ...prikaži več nihče nič ne plača, medtem ko eni za prazno slamo, ki spominja na samoupravni socializem, dobijo še plačo ... pošteno!

  • evelux 14:07 18.avgust 2020.

    Sedaj ko se itak vsi vračajo nazaj že zaradi šole sedaj bi zapirali ja madonca kje ste pa do sedaj bili ko je bilo vse doli sedaj je kar je to kar še bo doli ostalo je malenkost .... brez ...prikaži več veze ko otroci v peskovniku ....