Svet
83200 ogledov

Zavladala panika, tuji turisti zapuščajo Hrvaško

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Profimedia
Hrvati se bojijo padca turističnih prihodkov konec avgusta in v septembru.

"Tuji turisti zapuščajo Hrvaško: Zavladala je panika. Niti denar jih ne zanima." Takšen je naslov članka v Jutarnjem listu, kjer opisujejo turistične razmere na Hrvaškem, po napovedih več držav, da bodo za to državo na Balkanu zaradi epidemiološke situacije uvedli 14 dnevno karanteno. 

Nemški gostje so prestrašeni

Pišejo, da so nemški gostje zaradi novih ukrepov avstrijskih oblasti prestrašeni ter da so s Hrvaške pobegnili tri dni prej, četudi so imeli vnaprej plačan apartma. "Ni jim bil važen niti denar, samo da se čim prej vrnejo domov," so zapisali pri Jutarnjem listu. 

Hrvaška plaža Covid-19 Slovenija Najpozneje do konca tedna lahko za Hrvaško pričakujete karanteno

"Ko preberejo, da nekaj ni več varno, zavlada panika, razmišljajo o tem, kako bi čim prej pobrisali domov," je Slobodno Dalmacijo povedal eden od sobodajalcev, potem ko so njegov apartma preteklo soboto zapustili gostje iz Nemčije.

Po ukrepih Avstrije za povratnike s Hrvaške so se ustrašili gneče in čakanja na meji, zato so se po pisanju hrvaškega časnika številni Nemci na poti domov pridružili avstrijskim državljanom. Zanje namreč velja, da morajo imeti ob povratku s Hrvaške ob vstopu v državo 72 ur star negativen test, sicer se morajo testirati v roku 48 ur in oditi v karanteno do tedaj, ko prejmejo rezultate testov.

Bojijo se omejitev na meji

Tudi mnogi drugi tuji državljani, ki so še načrtovali dopust na Hrvaškem, oklevajo z odhodom, saj se bojijo restrikcij ob vrnitvi domov. Zaposlenim po pisanju Jutarnjega lista z odpovedjo ali neplačilom karantene grozijo tudi delodajalci, če se odločijo za pod v državo, ki je uvrščena na rdeči seznam. 

Hrvaška plaža Slovenija Ukrepi za Hrvaško bodo za mnoge nepravični

Dodajajo, da so mnogi jezni na avstrijske oblasti, saj so morali odpovedati rezervacijo tudi denimo v Istri, kjer so razmere za letovanje varne, saj je epidemiološka slika ugodna. 

"Normalno, da se bo to odrazilo na turistične rezultate v drugi polovici avgusta in v septembru," je za Jutarnji list povedala Martina Nimac Kalcina z Združenja družinskega turizma HKG. Pritrjuje, da imajo veliko odpovedi rezervacij iz Avstrije. Turistična sezona je bila do sedaj sicer na Hrvaškem nad pričakovanji, a še vedno so po nočitvah in zaslužku pri 60 odstotkih v primerjavi z lanskoletnimi rezultati. Največ turističnih prihodkov so ustvarili nemški turisti, sledijo jim domači gostje in Slovenci, nato Poljaki, Čehi in Avstrijci. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 25
 • jakec1575 12:15 19.avgust 2020.

  Hrvati v medijih trdijo da so jih nemci dali na zeleni seznam. kdo ima sedaj prav? :)

 • irene 06:23 19.avgust 2020.

  Prosim, omislite si lektorja za slov. jezik. Napisali ste, "... če si omislijo pod v državo.", prav je seveda POT.

 • Avatar Ewiksella
  Ewiksella 00:33 19.avgust 2020.

  Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun