Kaj se bo zgodilo z odvzetim otrokom?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
En otrok je umrl, za drugega se Sanda Alibabić še bori.
Oglej si celoten članek

Kranjsko sodišče je Sando Alibabić in Mirzana Jakupija spoznalo za kriva za smrt dveletne deklice iz Jesenic in jima dodelilo 23 in 21 let zaporne kazni. 

Obsojena ima še vedno roditeljske pravice za otroka, ki ga ji je z začasno odločbo marca letos odvzel Center za socialno delo Jesenice in ga namestil v varno okolje.

Jeseniška deklica Mati in očim jeseniške deklice za več kot 20 let v zapor

Otrok je še pri rejnikih

"Ga. Alibabić se je po svoji pooblaščenki pritožila na odločbo CSD o začasnem odvzemu mladoletnega otroka," pojasnjujejo na CSC Jesenice. "Minstrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pritožbo zavrnilo in pritrdilo naši odločitvi." Pooblaščenka Alibabićeve je nato sprožila upravni spor, za katerega postopek še ni zaključen. 

Otrok je po navedbah CSD še naprej v rejniški družini, je zdrav in se lepo razvija. "CSD še najprej nadaljuje s postopkom odvzema otroka do dokončne odločitve," pojasnjujejo pri CSD Jesenice. "Obsodba, čeprav še ni pravnomočna, je za CSD okoliščina, ki jo bomo upoštevali pri nadaljevanju postopka urejanja življenja otroka. V postopku je naše osnovno vodilo največja korist otroka."

Foto: Saša Despot Sanda Alibabić

Odvzem roditeljske pravice in posvojitev?

Pojasnjujejo da je v takih primerih odprta tudi možnost, da CSD ali tožilstvo poda predloga sodišču za odvzem roditeljske pravice. "Po odvzemu roditeljske pravice staršem, je izpolnjen pogoj za oddajo otroka v posvojitev," razlagajo pri CSD. "Posvojitev je tudi možna, v kolikor starš poda soglasje. Tudi te aktivnosti bomo speljevali z vodilom največje koristi otroka."

Otrok je bil Alibabićevi odvzet 22. marca letos. "Naša dolžnost je, da zaščitimo otroka in zagotovimo, da bo zanj poskrbljeno tako, da bo svoje otroštvo preživljal v varnem in stabilnem okolju, ki mu bo omogočalo zdrav psihofizični razvoj," so tedaj v pojasnilu javnosti napisali pri CSD Jesenice. 

Odvzem je potekal mirno

Mati jeseniške deklice Mami pokojne jeseniške deklice odvzeli novorojenega otroka

Razložili so, da so v februarju izvedli multidisciplinarni tim z namenom načrtovanja možnih ukrepov za zmanjševanje tveganj morebitnega ogrožanja in potrebe po zaščiti še nerojenega otroka. "S strani Zavoda za prestajanje kazni zapora smo bili obveščeni, da ni možno zagotoviti stalnega nadzora nad bivanjem pripornice z otrokom in da je zaporska situacija z vidika varnostnih tveganj za otroka izjemno izpostavljena," so povedali. "Na osnovi vseh zbranih dejstev je bilo ugotovljeno, da obstaja visoka stopnja ogroženosti za zdravje in varnost otroka."

Dodali so, da je izvršitev ukrepa potekala na miren in človeški način, materi pa je bilo omogočeno, da se je od otroka poslovila.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 22:49 1. Oktober 2017.

    Pred leti ko sem bil v postopku za posvojitev,(potlej sem dobil najinega) so mi rekli na CSD: Naši otroco imajo …

  • 14:46 1. Oktober 2017.

    Jazalen ......bravo za post,se popolnoma strinjam s tabo.

  • 14:45 1. Oktober 2017.

    Mitja Grmovsek......kako lahko tak iztrebek primerjas z zivaljo?????Zame niso zivali manjvredna bitja,isto cutijo bolecino,strah,veselje in imajo custva. In predvsem,niso zlobna.Tako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.