Slovenija > Črna kronika
23573 ogledov

Mati in očim jeseniške deklice za več kot 20 let v zapor

Jeseniška deklica
1/6
Saša Despot
Sanda Alibabić dobila še višjo kazen, kot jo je zahtevala tožilka, Mirzan Jakupi v zapor za 21 let.

Sodnica Milena Turuk je na kranjskem sodišču danes ob 14. uri razglasila sodbo za Sando Alibabić in Mirzana Jakupija za smrt dveletne deklice iz Jesenic. Sodišče je oba obtožena spoznalo za kriva očitanih jima kaznivih dejanj; Alibabićevo pošilja v zapor za 23 let, Jakupija pa za 21.

Mati je bila tista, ki je bila dolžna poskrbeti za deklico

Alibibićeva je tako dobila še dve leti več zaporne kazni, kot je zahtevala tožilka. Dokazni postopek je pokazal, da sta si obtoženca ustvarila skupen dom, članica te skupnosti pa je bila tudi pokojna deklica. Obtoženi je aktivno prevzemal očetovsko vlogo, čeprav ni bil dekličin biološki oče, a sodišče je kljub temu materi deklice prisodilo višjo kazen.

Sodnica se je v obrazložitvi te svoje odločitve sklicevala na starševsko dolžnost in biološko razmerje matere z otrokom. "Gre za najtesnejšo vez, ki si jo lahko predstavljamo. Sanda Alibabič je bila zaradi te posebne vezi tista oseba, ki je bila dolžna skrbeti za psihološki in telesni razvoj otroka ter njegovo zdravje, " je obrazložila sodnica. Dokazni postopek je po besedah sodnice pokazal, da je bilo okolje, v katerem je odraščala deklica, zanjo usodno.

Odvetnik: ni konkretizirano, kdo je kaj storil

Jakupijev zagovornik Damijan Pavlin je po razglasitvi sodbe povedal, da je bila odločitev pričakovana, a da se bo pritožil na višje sodišče. Prepričan je, da obtožnica ni bila konkretizirana v smislu, katera kazniva dejanja je povzročil kateri izmed dveh obtoženih.

Jeseniška deklica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tožilka Tina Lesar se s tem ne strinja. Na vprašanja, zakaj je ona za obtožena vendarle zahtevala enotno zaporno kazen, je odgovorila, da zato, ker je presodila, da bolečina, ki jo je zaradi udarcev in poškodb utrpela deklica, ni nič drugačna glede na to, ali ji jo je prizadejala mama ali njen partner. 

Tožilka je obtoženima očitala storitev kaznivega dejanja zanemarjanja in surovega ravnanja do mladoletne osebe, pet kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe ter tri kazniva dejanja hude telesne poškodbe ter posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt. Za vsakega od obtoženih je predlagala 21 let zapora. 

Sodnica je pritrdila, da dokazni postopek ni bil enostaven, saj se je nasilje brez prič dogajalo med štirimi stenami. Prav tako ni bilo enostavno izteči kazen, ki bi bila primerna za škodo, prizadejano pokojni deklici. "Kazenski postopek tudi ne more prinesti celovitega odgovora na vprašanje, zakaj je deklica umrla," je ob zaključku sodbe povedala sodnica.

Česa sta kriva?

Sodišče je za zanemarjanje in surovo ravnanje do mladoletne osebe materi prisodilo tri leta in šest mesecev zaporne kazni, za pet kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe sedem, za tri kazniva dejanja hude telesne poškodbe tri leta in štiri mesece ter za posebno hude telesne poškodbe, ki so imele za posledico smrt, deset let zaporne kazne.

Obtožencu je za zanemarjanje in surovo ravnanje do mladoletne osebe sodišče prisodilo tri leta zaponre kazni, za pet kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe šest mesecev, za tri kazniva dejanja hude telesne poškodbe tri leta in za kaznivo dejanje povzročitve posebno hude telesne poškodbe devet let zaporne kazni.

Obtožencema je prisodilo enotno kazen, 23 let zaporne kazni za Sando Alibabić in 21 let za Mirzana Jakupija. Sodba še ni pravnomočna.

Jeseniška deklica Jeseniška deklica Slovenija Ugotavljajo, če sta ji mama in očim polomila tudi rebra Jeseniška deklica Sojenje Slovenija Sprememba v primeru jeseniške deklice

Umrla zaradi udarca v glavo

Deklica je umrla zaradi močnega udarca v glavo, ki je povzročil hematom. Obdukcija pa je pokazala še vrsto drugih poškodb, ki jih je tožilka v obtožnici podrobno navedla. Ni pa konkretizirala, kdo izmed obtoženih je posamezno dejanje zagrešil in kdo je bil tisti, ki je opustil dolžno ravnanje zaščite otroka pred nevarnostjo.

Obramba se zato sklicuje na nekonkretnost in nejasnost obtožnice, obtoženca pa sta krivdo valila drug na drugega in na deklico, ki naj bi sama pogosto padala in se udarjala. Alibabićeva je na zadnji obravnavi pred razglasitvijo sodbe v solzah povedala, da sama ni nič kriva in da je vse poškodbe njeni hčerki prizadejal in jo ubil njen partner. 

Jeseniška deklica Sojenje je končano Slovenija Mama jeseniške deklice v solzah obtožila partnerja Jeseniška deklica Očim jeseniške deklice Slovenija "Boš že videla svojo kri!"

Dodala je, da se je vse dogajalo, ko nje ni bilo doma ter da je zato prepozno začela ukrepati in iskati stanovanje, da bi pobegnila od njega, ki naj bi ji grozil tudi s smrtjo. Jakupijev zagovornik Damijan Pavlin je ocenil, da je zagovor Alibabićeve posledica strahu pred bližajočo sodbo, Jakupi pa je kategorično zanikal, da bi kdaj udaril deklico. 

CSD nasilja v družini ni zaznal

Deklica je umrla 4. julija lani v Jeseniški bolnišnici, obtožena pa je še enkrat zanosila, a so ji otroka, potem ko je Center za socialno delo na Jesenicah ugotovil, da "obstaja visoka stopnja ogroženosti za zdravje in varnost otroka", odvzeli. Pred tem na CSD niso imeli informacij ali namiga, da je v družini umrle deklice karkoli narobe. Nasilja naj ne bi zaznal ne oče ne sorojenci umrle deklice.

Sanda Alibabić Slovenija CSD pojasnjuje, zakaj so ji vzeli otroka Otroški čevelj Očim in mama pred sodnika Slovenija Policija: zanemarjanje je trajalo več mesecev
Komentarjev 21
  • ode 06:47 29.september 2017.

    Toda ona bo še naprej lahko kotila otroke, tudi v zaporu. Zakaj sodišče za babo ni odredilo obvezne sterilizacije in kastracije za njenega porivača? Tadva nikoli več ne bi smela imeti otrok, niti imeti z njimi kakršenkoli stik.

  • andrej07 20:44 28.september 2017.

    20 let??? A zdej naj ju pa se futramo? Lopato pa kramp pa od jutra do vecera gont

  • klincek 18:58 28.september 2017.

    Daleč najcenejša varianta je,da ju izpustijo pod pogojem,da se vrneta na Jesenice.