Kaj se zgodi, ko izgubite bančno kartico?

Foto: nlb Bančna kartica NLB
Če imate bančno kartico zavarovano, vas bodo na banki poslali po policijski zapisnik. Na policiji pa vas bodo čudno gledali.
Oglej si celoten članek

Ko izgubite bančno kartico je izredno pomembno, da pogledate povsod. Prekličete zadnje trgovine, v katerih ste bili, pogledate v avtu in po stanovanju. Če ste popolnoma prepričani, da ste pregledali vse in kartice res ni, je prva stvar, ki jo morate narediti, da kartico čim prej prekličete. Tako je ne bo možno zlorabiti. Temu sledi obisk banke, kjer naročite novo kartico. A tukaj se zatakne, sploh če imate kartico zavarovano.

Kartico lahko zavarujete, toda ... 

Banke že nekaj časa ponujajo možnost zavarovanja kartice. To lahko storite na banki ali pa kar preko zavarovalnice. Cene zavarovanja so odvisne od posamezne bančne poslovalnice in tudi od posamezne zavarovalnice.

Zavarovalnica Triglav s sklenjenim zavarovanjem krije škodo na transakcijskem računu, stroške izdaje nove kartice, škodo zaradi protipravnega odvzema gotovine, stroške plačila klicev z mobilnega telefona in stroške zamenjave osebnih predmetov (zamenjava ključev in ključavnic, osebnih dokumentov, torbe in denarnice ter nakup mobilnega telefona).

Zavarovanje je vezano na kartico, tako debetno kot tudi kartico z odlogom plačila ali kreditno kartico. Letna premija zavarovanja znaša med 8,15 in 10,19 evra, odvisno od tega, ali imate kartice samo ene banke ali imate kartice več bank. Zavarovanje traja eno leto in ga lahko po enem letu zelo enostavno obnovite.

Banke, pri katerih je možno skleniti to zavarovanje, so Abanka, BKS, Gorenjska banka, Addiko Bank in NLB. 

Slovenija Že samo zaradi ene funkcije se splača imeti mobilno banko

Banka SKB ponuja drugačno zavarovanje. Letna premija stane 12 evrov, plačuje pa se letno z direktno obremenitvijo z vašega osebnega računa. Zavarovanje kartice pri SKB vključuje zlorabo izgubljenih ali ukradenih plačilnih in kreditnih kartic, zavaruje osebne predmete (ključe, osebne dokumente, ročno torbico, denarnico, mobilni telefon, tablico). Vključuje kritje za dodatne stroške (preklic izgubljene/ukradene kartice, izdajo nove kartice in izdajo identifikacijske kartice za uporabo SKB NET), zavarovanje pa velja v Sloveniji in tujini.

Foto: Shutterstock Kreditna kartica

Zaradi izgube kartice na policijo?

Vse zgoraj našteto se sicer sliši odlično, a šele ko kartico izgubite, ugotovite, da boste imeli s tem precej več dela, kot je samo preklic in naročanje nove kartice. Ko se boste znašli v banki in povedali, da ste kartico izgubili in že naredili preklic, vas bodo vprašali, če imate policijski zapisnik. Nenavaden korak, ki bi bil precej bolj logičen pri kraji kartice. A če želite uveljavljati zavarovanje, ki vam krije stroške preklica kartice in novo kartico, morate najprej na policijo.

Na policiji o tem ne vedo ničesar. Ko smo jih povprašali, koliko dela imajo s policijskimi zapisniki o izgubi kartice, so nam povedali, da ob izgubi kartice ne delajo policijskih zapisnikov. Izgubo zabeležijo le v poročilo dežurnega policista, zapisnik pa sestavijo le v primeru, da je bila stvar najdena. To najdbo objavijo tako na oglasni strani policijske postaje kot na spletni strani policije. Poudarili so še, da je izgubo sicer pametno prijaviti policiji, a le zato, če je kdo slučajno najde in na policijo javi najdbo.

Policija tudi ne vodi statistike glede posameznih najdenih predmetov. Bančne kartice se pogosto nahajajo znotraj denarnice, tako da občani policiji naznanijo prej izgubo denarnice z vsebino, v katero sodijo tudi bančne kartice.

Slovenija Najbrž se vam niti ne sanja, koliko plačujete banki

Na policiji torej policijskega zapisnika ob izgubi kartice ne boste dobili, zato se vrnete v banko, kjer poveste, kaj ste izvedeli na policiji in nato ugotovite, da za izpolnitev vloge o izgubi kartice potrebujejo le naslov policijske enote, kjer ste izgubo prijavili in ne policijskega zapisnika.

Zavarovanje kartice se torej zdi dobra ideja, ki je sicer priročna predvsem, če veliko potujete, a vseeno je pri tem precej nejasnosti. Kot je zgoraj navedeno, naj bi pri SKB banki zavarovanje krilo tako prekinitev bančne kartce kot tudi izdajo nove kartice. A na banki vam bodo povedali, da vam bo zavarovalnica krila le strošek nove kartice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:42 24. Marec 2019.

    Zavarovanje kartice je le način, kako od komitenta pridobiti dodatnih 10 EUR na leto s prefinjenim tolovajskim načinom časovne odpovedi …

  • 15:03 24. Marec 2019.

    Če bi bilo tako kot treba nebi smelo prit do zlorabe če je potreben pin pri uporabi je drug uporabnik …

  • 13:48 24. Marec 2019.

    Nobeno zavarovanje ne krije stroškov preklica bančne kartice, ne samo tisto ne pri SKB banki. To je treba plačat in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.